Inimă: boala care apare după o infecție streptococică netratată

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Inimă FOTO: pexels.com
Inimă FOTO: pexels.com

Boala reumatică a inimii, cauzată de febra reumatică, este o afecțiune inflamatorie care afectează valvele cordului.

Afecțiunea cardiacă care apare după o infecție streptococică netratată sau subtratată, cum ar fi gâtul streptococic sau scarlatina, se numește boala reumatică a inimii.

Boala reumatică a inimii: ce este și de ce apare

Afectează valvele cardiace după apariția febrei reumatismale, se arată pe platforma Spitalului John Hopkins. Cauza care duce la apariția acestei boli este febra reumatică, o boală inflamatorie care poate afecta multe țesuturi conjunctive, în special la nivelul inimii, articulațiilor, pielii sau creierului. Inflamarea valvei cardiace face mai dificilă funcționarea normală a inimii, iar în timp asta poate duce la insuficiență cardiacă.

Potrivit sursei citate, febra reumatică poate apărea la orice vârstă, dar apare de obicei la copiii între 5 și 15 ani. Este rară în țările dezvoltate, cum ar fi Statele Unite. De regulă, infecțiile streptococice netratate sau netratate pot crește riscul de afecțiuni cardiace reumatice, iar copiii care suferă de infecții repetate în gât prezintă cel mai mare risc.

Boala reumatică a inimii: simptome

Febra reumatică, afecțiune ce duce la această boală cardiacă, are simptome care se manifestă într-o săptămână sau chiar în șase. Cele mai frecvente simptome sunt: febră, articulații umflate, roșii și extrem de dureroase - în special genunchii și gleznele, noduli, erupție cutanată roșie, de obicei pe piept, spate și abdomen, dificultăți la respirație și disconfort toracic, mișcări necontrolate ale brațelor, picioarelor sau mușchilor feței, slăbiciune.

În schimb, simptomele bolilor cardiace reumatice depind de gradul de afectare a valvei și pot include dificultăți de respirație – mai ales în timpul desfășurării activităților zilnice - , dureri în piept, umflături.

Boala reumatică a inimii: diagnosticare

Diagnosticarea acestei afecțiuni se face printr-o probă luată din gât sau un test de sânge pentru a verifica prezența sau nu a streptococului. La acestea se adaugă un istoric medical complet, un examen fizic, respectic testele precum: ecocardiogramă, electrocardiogramă (ECG), raze x la piept, RMN cardiac.

„Tratamentul depinde în mare parte de cât de multe leziuni ai fost făcute valvelor inimii. În cazuri severe, tratamentul poate include intervenția chirurgicală pentru a înlocui sau a repara o supapă grav afectată. Cel mai bun tratament este de a preveni febra reumatismală", se mai precizează pe hopkinsmedicine.org.

Celor care au avut febră reumatică li se administrează zilnic sau lunat tratamente cu antibiotice, posibil de-a lungul întregii vieți, pentru a preveni infecțiile recurente și pentru a reduce riscul de alte leziuni cardiace.

Ca să se prevină boala reumatică a inimii trebuie prevenită infecția streptococică sau tratată când apare. Este important să se ia medicația prescrisă, se subliniază pe hopkinsmedicine.org, chiar dacă vă simțiți mai bine după câteva zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel