Consumul frecvent de mâncare tip fast-food și expunerea la toxinele din mediu ne afectează sănătatea, iar organele precum stomacul, colonul și ficatul sunt primele care resimt acest impact negativ.
Vezi și: Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Dacă ții cont de sănătatea ta și dacă vrei sau simți nevoia de un detox al stomacului, colonului și ficatului după perioade de exces alimentar sau consum de fast food, există aliatul perfect.
Ușor de integrat în dietă, acest ingredient miracol aduce beneficii remarcabile pentru sănătate. Dacă îl consumi regulat, vei observa rapid schimbări pozitive în starea ta generală de sănătate.
Ingredientul miracol pentru detoxifierea stomacului, colonului și ficatului
Ei bine, un singur ingredient face minuni pentru toate organele interne.
Turmeric - Foto: Freepik @yuliyafurman
Cunoscut științific sub denumirea de Curcuma longa, turmericul, căci despre el este vorba, este un condiment galben-auriu folosit de mii de ani în medicina ayurvedică și tradițională chineză. Substanța activă principală din turmeric, curcumina, are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și detoxifiante extrem de puternice.
Turmericul este utilizat de mii de ani în medicina ayurvedică și în medicina tradițională chineză pentru a trata afecțiuni precum afecțiunile pielii, problemele respiratorii, ameliorarea durerilor articulare și tulburările digestive. Mai recent, turmericul a devenit un supliment alimentar popular promovat pentru a beneficia de o varietate de afecțiuni, inclusiv artrita, tulburările digestive, depresia și alergiile, printre altele.
Turmericul a fost studiat în ultimele câteva decenii pentru a înțelege potențialele sale beneficii pentru sănătate. Un studiu din 2020 a constatat că Curcuma este asociată cu proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antidiabetice, antidiareice, antimicrobiene, antivirale și antioxidante, potrivit Harvard.
Studiile pe oameni au arătat potențialul curcuminei în gestionarea durerii provocate de osteoartrită. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine alte beneficii potențiale ale turmericului, precum și doza necesară pentru obținerea acestor beneficii.
Cum acționează asupra stomacului, colonului și ficatului?
Turmericul este recunoscut pentru multiplele sale beneficii asupra sistemului digestiv și hepatic, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru eliminarea toxinelor acumulate din alimentația nesănătoasă.
Cele 3 mari beneficii ale turmericului:
Vezi și: De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
1. Detoxifierea stomacului
Turmericul stimulează producția de suc gastric, pentru că ajută la descompunerea rapidă a alimentelor grele, cum sunt cele fast-food, reducând balonarea și senzația de greață.
Turmericul are efect antibacterian, prin curcumină, care distruge bacteriile patogene din stomac, cum ar fi Helicobacter pylori. În plus, reduce riscul de gastrită și ulcer.
Turmericul protejează mucoasa gastrică prin reducerea inflamației și previne deteriorarea pereților stomacului.
2. Curățarea colonului
Turmericul stimulează tranzitul intestinal, are un ușor efect laxativ, ajutând la eliminarea toxinelor acumulate în colon.
Mai mult, turmericul reduce inflamația intestinală, de aceea este extrem de util în afecțiuni inflamatorii precum sindromul de colon iritabil (SCI) sau boala Crohn.
Turmericul susține microbiomul intestinal, favorizează creșterea bacteriilor benefice din colon, ceea ce îmbunătățește digestia și sprijină sistemul imunitar.
3. Detoxifierea ficatului
Turmericul crește producția de bilă. Curcumina stimulează ficatul să producă mai multă bilă, esențială în procesul de digerare a grăsimilor și eliminarea toxinelor solubile în grăsimi.
Turmericul oferă protecție hepatică, fiind un hepatoprotector natural care previne acumularea de grăsimi în ficat, în special în cazul steatozei hepatice.
În plus, turmericul neutralizează radicalii liberi. Proprietățile antioxidante ale turmericului reduc stresul oxidativ asupra celulelor hepatice.
Ce spun studiile?
Turmericul și componentele sale, inclusiv curcumina, au făcut obiectul unor studii științifice.
"Unele rezultate ale cercetării arată că persoanele care suferă de osteoartrită au raportat mai puține dureri articulare atunci când au consumat turmeric în rețete. Efectul turmericului asupra tulburărilor de dispoziție, depresiei și demenței au fost, de asemenea, explorate, dar studiile sunt mici, astfel încât mai multe cercetări vor dezvălui dacă există un beneficiu.
Curcumina are multe activități biologice, dintre care nu toate sunt înțelese. La fel ca alte alimente colorate pe bază de plante, turmericul este bogat în fitonutrienți care pot proteja organismul prin neutralizarea radicalilor liberi (poluare, lumina soarelui) și protejarea celulelor de deteriorare.
Oricine încearcă să gestioneze inflamația ar putea beneficia de adăugarea unui pic de turmeric în alimentele sale", spune Mary-Eve Brown, dietetician clinic/nutriționist oncolog la Johns Hopkins Medicine.
În plus față de aceste afecțiuni, studiile de cercetare au arătat unele beneficii posibile ale turmericului pentru:
- Inflamație
- Afecțiunile oculare degenerative
- Sindromul metabolic
- Artrita
- Hiperlipidemia (colesterolul din sânge)
- Anxietate
- Durerea musculară după efort
- Sănătatea rinichilor
Un studiu publicat în Journal of Clinical Gastroenterology a demonstrat că curcumina reduce inflamația și simptomele asociate cu sindromul de colon iritabil.
Cercetări din World Journal of Gastroenterology au arătat că turmericul poate îmbunătăți funcția hepatică prin creșterea activității enzimelor antioxidante.
În plus, o meta-analiză din Critical Reviews in Food Science and Nutrition a confirmat efectele benefice ale curcuminei în reducerea stresului oxidativ și îmbunătățirea sănătății digestive.
Cum să consumi turmericul pentru un efect maxim de detoxifiere. ATENȚIE la doză!
Turmericul poate fi folosit sub mai multe forme: pudră, capsule sau sub formă de ceai. Pentru detoxifierea completă a stomacului, colonului și ficatului, există următoarele metode:
1. Ceai de turmeric
Ingrediente:
- 1 linguriță de pudră de turmeric
- 1 linguriță de suc de lămâie
- 1 linguriță de miere (opțional)
- 250 ml de apă fierbinte
Mod de preparare:
Amestecă pudra de turmeric în apă fierbinte, adaugă sucul de lămâie și mierea. Bea acest ceai dimineața pe stomacul gol pentru efect maxim.
2. Lapte de turmeric (Golden Milk)
Ingrediente:
- 1 linguriță de pudră de turmeric
- 250 ml de lapte (de preferat vegetal: migdale, cocos, ovăz)
- un praf de piper negru, care crește absorbția curcuminei
- 1 linguriță de miere
Mod de preparare:
Încălzește laptele și amestecă în el turmericul și piperul negru. Adaugă mierea și consumă înainte de culcare pentru efecte detoxifiante și calmante.
3. Smoothie detoxifiant
Ingrediente:
- 1 linguriță de turmeric
- 1 banană
- 200 ml de lapte de cocos
- 1 linguriță de semințe de chia
- sucul de la o portocală
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele în blender până obțineți o textură omogenă. Acest smoothie este perfect pentru detoxifiere și energie.
Deși turmericul este extrem de benefic, consumul în exces poate provoca efecte adverse, cum ar fi iritații gastrice sau un risc crescut de sângerare. Se recomandă să nu depășești 2-3 grame de turmeric pe zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.