Ingredientul utilizat la scară largă are legătură directă cu accidentul vascular cerebral, arată un studiu publicat în BMJ. Accidentul vascular cerebral provoacă 38.000 de decese în fiecare an, însă cercetătorii cred că până la 90% dintre cazuri pot fi prevenite. Cei care își doresc să își reducă riscul ar trebui să fie prudenți când consumă anumite băuturi, potrivit unor descoperiri științifice recente.
Ce este AVC-ul
Un accident vascular cerebral este cauzat de un cheag în artere - vasele care transportă sângele către țesuturi și organe. Uneori, acestea se formează din cauza plăcilor cu colesterol din interiorul vaselor care s-au spart. În alte cazuri, însă, un cheag de sânge se formează într-o secțiune îngustată a arterei, provocând o blocare instantanee.
Afecțiunea are multe cauze stabilite, dar studiile care leagă îndulcitorii artificiali de accidentul vascular cerebral au produs rezultate mixte.
Îndulcitorii, incriminați pentru AVC
Zahăr, îndulcitori artificiali - FOTO: Freepik@robiulislamrajib200
Acum, un nou studiu în rândul adulților francezi a expus o "asociere directă potențială" între o cantitate mai mare de îndulcitori artificiali și un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.
Aditivul alimentar este folosit de milioane ca o alternativă cu conținut scăzut de calorii la zahăr, dar dovezi tot mai numeroase au ridicat întrebări cu privire la efectele sale asupra sănătății.
Clinica Mayo afirmă că este "folosit pe scară largă" în produse precum:
- Băuturi răcoritoare
- Produse de patiserie
- Conserve
- Produse lactate.
Mai multe studii până în prezent au legat îndulcitorii artificiali și băuturile îndulcite artificial de creșterea în greutate, hipertensiune arterială și inflamație.
Cu toate acestea, au existat descoperiri mixte în ceea ce privește legătura dintre îndulcitorii artificiali și boala cardiovasculară. Ultimul studiu, publicat în BMJ, a investigat această legătură prin evaluarea consumului dietetic de îndulcitori artificiali pe datele a 103.388 de participanți înscriși în studiul NutriNet-Santé din Franța.
Cercetătorii au examinat înregistrări repetate ale dietei de 24 de ore, precum și alți factori de stil de viață care pot avea o influență.
Îndulcitorii din surse alimentare incluse în analiză au fost:
- Îndulcitori de masă
- Produse lactate
- Băuturi
Au fost evaluati și diferiți tipuri de îndulcitori, inclusiv:
- Aspartam
- Potasiu acesulfam
- Sucraloză.
Un total de 37% dintre participanți au consumat îndulcitori artificiali, cu o medie de aproximativ 42,46 mg/zi. Acest lucru echivalează aproximativ cu un plic individual de îndulcitor de masă sau 100 ml de băutură răcoritoare dietetică.
Au fost înregistrate peste 1.500 de evenimente cardiovasculare în perioada medie de urmărire de nouă ani. O analiză detaliată a datelor a relevat că consumul de aspartam a fost asociat cu creșterea evenimentelor cerebrovasculare, în timp ce potasiul acesulfam și sucraloza au fost legate de un risc crescut de boală coronariană. Din cauza naturii observaționale a analizei, nu s-a putut confirma nicio relație cauzală între îndulcitorii artificiali și boala cardiovasculară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.