Ingredientul care îți accelerează îmbătrânirea. Cum putem întoarce înapoi ceasul biologic prin schimbări alimentare

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
imbatranirea celulelor zahar Foto: Freepik @Drazen Zigic
imbatranirea celulelor zahar Foto: Freepik @Drazen Zigic

Un studiu recent evidențiază legătura dintre alimentație și accelerarea vârstei biologice.

Vezi și: Cafeaua și puiul de somn, combinația perfectă pentru o minte alertă. Ce spun experții despre somnul scurt în timpul zilei

Un studiu publicat în JAMA Network Open sugerează că consumul excesiv de zahăr adăugat poate face celulele să îmbătrânească mai repede, afectând vârsta biologică mai degrabă decât timpul care a trecut de la naștere.

Studiul a constatat că peste jumătate dintre adulți consumă zilnic mai mult decât cantitatea recomandată de zahăr, despre care se știe că duce la probleme de sănătate precum obezitatea și diabetul de tip 2. Studiul a constatat că excesul de zahăr adăugat poate schimba, de asemenea, modul în care funcționează celulele, ducând la o accelerare a vârstei biologice.

Zahărul este un agent inflamator și provoacă stres oxidativ în organism, ceea ce poate accelera îmbătrânirea biologică. Experții recomandă să se consume zilnic între 25 și 35 de grame de zahăr adăugat, mai puțin decât cele 50 de grame recomandate.

Accelerarea îmbătrânirii celulelor

Cercetătorii au descoperit că un consum zilnic de mai mult de 60 de grame de zahăr adăugat poate îmbătrâni biologic celulele mai repede decât vârsta lor cronologică, chiar și în cazul persoanelor care au o dietă sănătoasă.

Studiul, care a avut loc între 1987 și 1997, a urmărit aproape 350 de participanți între 2015 și 2019. Cercetătorii au evaluat dietele în raport cu o dietă în stil mediteranean și un model alimentar legat de un risc mai scăzut de boli cronice. De asemenea, ei au dezvoltat scoruri bazate pe o măsură creată de ei care ia în considerare nutrienții asociați cu antiinflamarea și repararea ADN-ului.

Orientările dietetice pentru americani recomandă să nu se consume mai mult de 50 de grame de zahăr adăugat pe zi, însă studiul a constatat că, chiar și în cazul celor care au avut o dietă sănătoasă, consumul de zahăr adăugat le-a îmbătrânit biologic celulele mai repede decât vârsta lor cronologică.

Acest lucru sugerează că excesul de zahăr joacă un rol semnificativ în epigenetică, adică modul în care comportamentele și mediul pot provoca schimbări care afectează funcționarea genelor.

Citește și: Exercițiile fizice potrivite pentru a reduce stresul și epuizarea la locul de muncă. Un remediu eficient pentru burnout

Foto: Freepik @simonapilolla

Cantitățile mari de zahăr pot afecta metabolismul, care poate afecta creșterea celulară. În plus, excesul de zahăr accelerează glicarea, care are loc atunci când zahărul din fluxul sanguin se atașează de proteine și produce agenți nocivi denumiți produse finale de glicare avansată (AGE). Acești agenți pot provoca inflamații și stres oxidativ care accelerează îmbătrânirea celulară.

Vestea bună este că daunele suferite prin procese epigenetice par reversibile. Eliminarea în timp a 10 grame de zahăr adăugat pe zi ar da înapoi ceasul biologic al unei persoane cu aproximativ 2,4 luni.

Cum să reduci aportul zilnic de zahăr

Zahărul este o preocupare semnificativă în dieta americană standard, ducând la o sănătate și o longevitate precare. Zaharurile naturale, care se găsesc în fructe și în legumele bogate în amidon, provoacă rareori probleme, cu excepția cazului în care sunt consumate în exces. Zahărul este ascuns în alimente precum sosurile pentru salate, mâncărurile congelate și suplimentele.

Dietary Guidelines for Americans recomandă limitarea zahărului adăugat la 50 de grame pe zi, dar Julia Zumpano, dietetician înregistrat la Centrul Clinic Cleveland pentru Nutriție Umană crede că și această cantitate este prea mult. Aceasta recomandă un consum zilnic de maximum 25 până la 35 de grame de zahăr adăugat.

Consumul mai multor alimente bogate în zahăr poate duce, de asemenea, la o dublă lovitură epigenetică asupra organismului. Pentru a elimina mai mult zahăr din alimentație, Zumpano recomandă înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă, reducerea altor surse evidente de zahăr adăugat, cum ar fi dulciurile, deserturile și produsele de patiserie, și luarea în considerare a surselor mai puțin evidente, cum ar fi pâinea, sosurile cumpărate de la magazin, pansamentele, snack-urile, batoanele granola și carnea procesată.

Reducerea zahărului este dificilă din cauza lipsei sale de valoare nutritivă și a caracterului său adictiv. Este esențial să se asigure că restul dietei este plin de fibre, grăsimi sănătoase și alți nutrienți. Efectul net al obiceiurilor alimentare sănătoase și mai puțin sănătoase influențează în cele din urmă vârsta epigenetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel