Informațiile despre alergeni de pe etichetele alimentelor, neclare pentru majoritatea oamenilor. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Chiar dacă pierzi mai mult timp la cumpărături, trebuie să citești etichetele produselor dacă vrei să ai o dietă sănătoasă
Chiar dacă pierzi mai mult timp la cumpărături, trebuie să citești etichetele produselor dacă vrei să ai o dietă sănătoasă

Când cercetătorii au evaluat ce înțeleg consumatorii din informațiilor despre alergeni prezente pe etichetele alimentelor, mai puțin de jumătate dintre persoanele chestionate credeau că acestea sunt clare. Iar să nu înțelegi astfel de informații poate fi foarte periculos pentru sănătate. 

Studiul, care este publicat în Clinical & Experimental Allergy (link direct studiu), a implicat două experimente separate, cu un total de 96 de consumatori cu alergii alimentare și 105 fără astfel de probleme de sănătate. 

Cercetătorii au prezentat mai întâi în mod aleatoriu 18 produse alimentare diferite cu etichete care sugerează că arahida – unui dintre cei mai răspândiți alergeni - a fost, poate fi sau nu a fost un ingredient și apoi au prezentat trei formate diferite de prezentare a informației: „Produs într-o fabrică în care...” și „Poate conține” sau „Urme de”. 

Practic asta înseamă același lucrur, că în alimentul pe care îl cumperi este posibil să fie urme dintr-un alergen. 

Studiul a arătat că etichetarea de alergen de precauție (PAL) – adică informația prezentată voluntar pe etichetă, de către producător, care indică faptul că unul sau mai mulți alergeni reglementați ar putea fi prezenți în mod neintenționat, dar inevitabil, într-un produs și, astfel, acesta poate să prezinte un risc pentru consumatorii alergici - au fost deosebit de problematice, consumatorii atribuind orice risc între 2% și 99% de reacție și orice evaluări de comprehensibilitate între 1% și 98% celor trei formulări.

Acest lucru sugerează că etichetarea de precauție, adică expresii precum „pot conține arahide”, au o valoare mică pentru consumatori și pot duce la restricții alimentare inadecvate sau la comportament de asumare a riscurilor.

„De asemenea, mulți consumatori interpretează expresia „Produs într-o fabrică în care”ca fiind un avertisment mai slab decât „Poate conține”, a declarat autorul principal dr Bregje Holleman, de la Universitatea Utrecht, din Olanda. 

„Din perspectiva comunicării, este logic ca, în general, consumatorii să atribuie niveluri de risc diferite avertismentelor formulate diferit. Dar, din moment ce producătorii intenționează probabil să comunice exact același nivel de risc cu fiecare dintre aceste avertismente diferite, vă sfătuim să folosiți doar formularea PAL”, a arătat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel