Inflamația, primul semn de avertizare al organismului. De câte feluri poate fi și ce înseamnă

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
inflamatia Foto: Freepik @jcomp
inflamatia Foto: Freepik @jcomp

Află mai multe despre ce rol are inflamația în procesul de vindecare și ce sunt celulele inflamatorii.

Una dintre principalele componente ale apărării imunologice a organismului este inflamația. Aceasta poate fi cronică sau acută. Durerea, căldura, umflarea și alte senzații pot fi simptome. Motivul care stă la baza inflamației poate afecta cursul tratamentului.

Pentru a se proteja de o entitate străină, cum ar fi un virus, o iritație sau un ghimpe, organismul poate trimite celule. Agenții patogeni sunt organisme care provoacă infecții, cum ar fi bacteriile, virușii și alte entități.

Ocazional, organismul își interpretează greșit propriile țesuturi sau celule ca fiind periculoase. Afecțiunile autoimune, inclusiv diabetul de tip 1, pot rezulta din acest răspuns.

Potrivit experților, inflamația poate avea un rol într-o varietate de boli cronice. Obezitatea, bolile de inimă și diabetul de tip 2 sunt exemple de sindrom metabolic. Markerii inflamatori sunt frecvent observați în concentrații crescute în organismul celor care au aceste boli.

Sistemul tău imunitar intră în acțiune atunci când ceva străin - cum ar fi bacteriile, virușii sau substanțele chimice periculoase - intră în corpul tău sau când suferi o leziune. Sistemul imunitar eliberează celule fie pentru a începe procesul de reparare a țesutului rănit, fie pentru a captura germenii și alți agenți dăunători.

Această reacție este inflamatorie. Pot urma durere, edem, vânătăi sau roșeață. Cu toate acestea, inflamația are, de asemenea, un impact asupra proceselor corporale invizibile.

Vezi și: Neuropatia periferică: amorțeala sau paralizia mâinilor și a picioarelor. Cunoașterea semnelor timpurii poate ajuta la gestionarea afecțiunilor

Care este diferența dintre inflamația acută și inflamația cronică?

Inflamația există în două varietăți:

Tipul de inflamație cu care poate sunteți mai familiarizați se numește inflamație acută și apare ca reacție la o leziune bruscă a organismului, cum ar fi o tăietură la deget. Organismul tău trimite celule inflamatorii către rană pentru a ajuta la vindecare. Aceste celule inițiază procesul de vindecare. În funcție de starea ta de sănătate, inflamația acută poate persista de la câteva ore la câteva zile.

Inflamația cronică: Atunci când nu există nicio amenințare externă, organismul tău eliberează totuși celule inflamatorii. De exemplu, în artrita reumatoidă, țesuturile articulațiilor sunt atacate de celule inflamatorii și substanțe chimice, ceea ce duce la o inflamație intermitentă. Acest lucru poate duce la un disconfort articular atroce. Inflamația cronică pe termen lung poate persista timp de câteva luni sau chiar ani.

Vezi și: Băutura naturistă care scade inflamația și întărește sistemul imunitar. Cum poți să o prepari acasă

Inflamație acută

O inflamație acută sau tranzitorie poate fi rezultatul unei boli sau al unei leziuni. Inflamația acută are cinci indicatori principali:

- Durerea: Aceasta poate fi constantă sau poate apărea doar atunci când cineva atinge regiunea afectată.

- Înroșirea: Aceasta rezultă dintr-o creștere a fluxului de sânge către capilarele din apropiere.

- Pierderea funcției: Puteți avea probleme de respirație, de mișcare a unei articulații, de miros și alte lucruri.

- Umflături: Dacă se acumulează lichid, poate apărea o boală cunoscută sub numele de edem.

- Căldură: Regiunea afectată se poate simți caldă la atingere din cauza creșterii fluxului sanguin.

Acești indicatori nu există întotdeauna. Inflamația poate fi, de asemenea, "silențioasă", fără a prezenta simptome. În plus, o persoană poate avea oboseală, boală generală și febră.

Simptomele inflamatorii acute durează câteva zile. În timpul inflamației subacute trec între două și șase săptămâni.

Inflamația care este cronică poate dura luni sau chiar ani de zile. Poate fi sau nu legată de o serie de boli, inclusiv:

- Diabet

- Boli cardiovasculare (CVD)

- Artrită și alte boli ale articulațiilor

- Alergii

- Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

- Psoriazis

- artrită reumatoidă

În funcție de boală, simptomele pot include oboseală și disconfort.

Inflamația din organism duce la niveluri mai ridicate de biomarkeri precum proteina C reactivă (CRP), pe care medicii o evaluează pentru inflamație, în special la persoanele în vârstă, la pacienții cu cancer și la cei cu obezitate.

Inflamația apare atunci când un factor fizic declanșează o reacție imunitară, ceea ce nu indică neapărat o infecție, potrivit Medical News Today. Inflamația acută poate fi rezultatul expunerii la substanțe precum înțepăturile de albine sau praful, leziuni sau infecții. Sistemul imunitar declanșează o serie de reacții, inclusiv acumularea de proteine plasmatice în țesuturi, acumularea de lichide și eliberarea de neutrofile, care sunt globule albe care luptă împotriva agenților patogeni. Micile vase de sânge se lărgesc pentru a permite acestor celule să ajungă mai ușor la locul leziunii. 

Semnele de inflamație acută pot apărea în câteva ore sau zile și pot deveni rapid grave. Dezvoltarea și durata inflamației depind de cauză, de partea corpului și de factorii individuali. Printre factorii și infecțiile care pot duce la inflamație acută se numără bronșita acută, apendicita, unghiile încarnate, durerile de gât provocate de răceală sau gripă, precum și traumatismele fizice sau rănile.

Foto: Freepik @Sorapop

Inflamație cronică

O persoană poate dezvolta o inflamație cronică dacă are:

- Sensibilitate: Atunci când organismul detectează ceva ce nu ar trebui să fie acolo, apare o inflamație. O alergie poate fi consecința unei hipersensibilități la un stimul extern.

- Expunere: Ocazional, inflamația cronică poate fi provocată de o expunere prelungită la un nivel scăzut la un iritant, cum ar fi o substanță chimică industrială.

- Tulburări autoimune: Psoriazisul este un exemplu de sistem imunitar care țintește în mod greșit țesuturile sănătoase, normale.

- Bolile autoinflamatorii: Boala Behçet este un exemplu al modului în care o componentă ereditară influențează funcționarea sistemului imunitar.

- Inflamația acută persistentă: Un individ poate suferi o inflamație acută și nu se poate recupera complet. Acest lucru poate duce ocazional la o inflamație persistentă.

Următoarele variabile ar putea crește șansele de inflamație cronică:

- Vârstă mai înaintată

- Obezitate

- O dietă bogată în grăsimi nesănătoase și zahăr adăugat

- Fumatul

- Hormoni sexuali scăzuți

- Stresul

- Probleme de somn

Bolile pe termen lung pe care medicii le asociază cu inflamația includ:

- Astm

- Ulcerul peptic cronic

- Tuberculoza

- Artrită reumatoidă

- Parodontită

- Colită ulcerativă și boala Crohn

- Sinuzită

- Hepatită activă

Tratament

Tratamentul inflamației depinde de cauza și de gravitatea acesteia. Pentru inflamația acută, medicii pot prescrie tratamente pentru a elimina cauza, pentru a gestiona simptomele sau pentru ambele. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta la ameliorarea durerii, a umflăturii și a febrei prin contracararea unei enzime care contribuie la inflamație. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung ar trebui să fie recomandată doar de către un medic, deoarece acestea pot avea efecte adverse.

Calmarea durerii medicamente antiinflamatoare poate ameliora durerea, dar nu reduce inflamația. Corticosteroizii, cum ar fi cortizolul, pot ajuta la gestionarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi artrita, lupusul sistemic, astmul și sarcoidoza. Utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor poate fi dăunătoare, așa că medicii pot oferi consiliere cu privire la riscurile și beneficiile acestora.

În cazul inflamațiilor pe termen lung, medicamentele care reprimă reacțiile imune ale organismului pot ajuta la ameliorarea simptomelor reacțiilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și psoriazisul. Cu toate acestea, ele îl pot face, de asemenea, mai puțin capabil să lupte împotriva unei infecții. Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de transplant trebuie să ia, de asemenea, medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea noului organ și pentru a evita expunerea la infecții.

Printre plantele cu proprietăți antiinflamatorii se numără ghimbirul, turmericul, canabisul, isopul și Harpagophytum procumbens. Cu toate acestea, aceste plante nu sunt aprobate de FDA pentru uz medicinal, așa că este important să consulți un medic înainte de a le folosi.

O dietă antiinflamatorie poate include alimente precum uleiul de măsline, alimente bogate în fibre, roșii, nuci, pește gras și fructe. Dieta singură nu poate controla inflamația, dar efectuarea unor alegeri adecvate poate ajuta la prevenirea agravării acesteia.

O componentă integrantă a procesului de vindecare a organismului tău este inflamația. Aceasta apare atunci când celulele inflamatorii se duc într-o zonă în care există o rană sau un obiect străin, cum ar fi o bacterie. Inflamația cronică poate fi rezultatul unei șederi excesive a celulelor inflamatorii. Artrita reumatoidă este o afecțiune care poate provoca inflamație cronică. Medicul ar putea sfătui administrarea de medicamente sau gestionarea la domiciliu. Consumul de alimente care sunt antiinflamatorii și practicarea managementului stresului pot ajuta la scăderea inflamației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel