Laringita este o infecție, o iritație sau o utilizare excesivă poate provoca inflamarea laringelui. Corzile vocale sunt două falduri de membrană mucoasă care acoperă cartilajul și mușchiul situate în interiorul laringelui. Corzile tale vocale vibrează în mod normal și se mișcă lin pentru a produce sunete atunci când se deschid și se închid.
Aerul călătorește din plămâni prin laringe, prin trahee și prin trahee pentru a produce vorbirea. Ca urmare, corzile vocale vibrează, producând sunetul. Mușchii responsabili pentru controlul limbii, a buzelor și a palatului moale al gurii modelează sunetul în cuvinte.
Când respiri, corzile vocale se deschid și se închid, vibrând împreună pentru a produce sunete. Cu toate acestea, corzile vocale devin iritate sau inflamate atunci când ai laringită. Sunetele produse de aerul care trece peste corzile vocale sunt distorsionate ca urmare a umflării corzilor vocale. Ca urmare, vocea ta sună răgușit. Vocea poate aproape să dispară în anumite cazuri de laringită.
Laringita acută poate fi fie tranzitorie, fie cronică. Majoritatea cazurilor de laringită nu sunt grave și sunt cauzate de infecții virale trecătoare. Uneori, răgușeala persistentă este un indiciu al unei probleme medicale subiacente mai grave.
Descoperă și: 10 mituri greșite despre nutriție. Ai privit greșit aceste alimente toată viața
Simptome
În cele mai multe cazuri, simptomele laringitei durează mai puțin de două săptămâni și sunt cauzate de ceva minor, cum ar fi un virus. Mai rar, simptomele laringitei sunt cauzate de ceva mai grav sau de lungă durată. Semnele și simptomele laringitei pot include:
- Răgușeală
- Voce slabă sau pierderea vocii
- Gât uscat
- Tuse uscată
- Senzație de gâdilat și senzație de asprime în gât
- Dureri în gât
Laringita acută
Majoritatea cazurilor de laringită sunt tranzitorii și se ameliorează atunci când se rezolvă cauza care stă la baza acesteia. Laringita acută poate fi cauzată de:
- Tensiune vocală, cauzată de țipete sau de folosirea excesivă a vocii
- Infecții virale asemănătoare celor care provoacă răceala
- Infecții bacteriene, deși acestea sunt mai puțin frecvente
Laringita cronică
Laringita cronică este definită ca fiind o laringită care persistă mai mult de trei săptămâni. De-a lungul timpului, iritarea din diverse surse este, de obicei, cauza acestui tip de afecțiune. Întinderea corzilor vocale, leziunile sau creșterile de pe corzile vocale (polipi sau noduli) pot fi cauzate de laringita cronică. Printre cauzele posibile ale laringitei cronice se numără:
- Iritanți inhalați, cum ar fi vapori chimici, alergeni sau fum.
- Sinuzită cronică
- Refluxul acid, numit și boala de reflux gastroesofagian (GERD)
Consumul excesiv de alcool
- Utilizarea excesivă obișnuită a vocii (cum ar fi la cântăreți)
- Fumatul
Cauzele mai puțin frecvente ale laringitei cronice includ:
- Infecții bacteriene sau fungice
- Infecții cu anumiți paraziți
Alte cauze ale răgușelii cronice includ:
- Cancerul
- Paralizia corzilor vocale, care poate rezulta în urma unei leziuni nervoase datorate unei intervenții chirurgicale, a unei leziuni la nivelul toracelui sau al gâtului, a cancerului, a unor tulburări nervoase sau a altor afecțiuni de sănătate
- Îndoirea corzilor vocale
Foto: Freepik @fotogurme
Factori de risc
Printre factorii de risc ai laringitei se numără:
- Prezența unei infecții respiratorii, cum ar fi sinuzita, bronșita sau o răceală
- Utilizarea excesivă a vocii prin țipete, cântece, strigăte sau vorbind prea tare
- Expunerea la substanțe iritante, cum ar fi substanțele chimice de la locul de muncă, acidul gastric, fumul de țigară și consumul excesiv de alcool
Măsuri de prevenție
Pentru a împiedica corzile vocale să se usuce sau să devină iritate:
- Abține-te de la fumat și stai departe de fumul altor persoane. Fumul provoacă uscăciunea gâtului. De asemenea, poate duce la iritarea corzilor vocale.
- Limitează consumul de cofeină și alcool. Pierzi toată apa din corp în urma acestora
- Bea multă apă. Consumul de lichide menține mucusul din gât subțire și controlabil.
- Evită alimentele picante. Alimentele care sunt picante pot face ca acidul gastric să intre în esofag sau în gât. Arsurile la stomac sau boala de reflux gastroesofagian (GERD) pot rezulta din aceasta.
- Include o varietate de alimente sănătoase în dieta ta. Consumă fructe, legume și cereale integrale. Acestea au mai multe vitamine, cum ar fi vitaminele A, E și C, care sunt importante pentru sănătatea generală. Aceste alimente pot ajuta, de asemenea, la menținerea sănătății membranelor mucoase din gât.
- Evită să vă tușești cu gura închisă pentru a-și elibera gâtul. Acest lucru face mai mult rău decât bine, deoarece provoacă o vibrație anormală a corzilor vocale și poate crește umflarea. De asemenea, curățarea gâtului face ca acesta să secrete mai mult mucus și să se simtă mai iritat, făcându-te să simți nevoia să repeți.
- Evită infecțiile respiratorii superioare. Spală-te des pe mâini și evită contactul cu persoanele care au infecții ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi răcelile.
Când să consulți un medic
Majoritatea cazurilor acute de laringită pot fi tratate cu tehnici de autoîngrijire, cum ar fi odihna vocală și multă apă. Afectarea corzilor vocale poate apărea din cauza utilizării excesive a vocii atunci când te confrunți cu un episod acut de laringită, potrivit Mayo Clinic.
În cazul în care simptomele laringitei tale persistă mai mult de două săptămâni, programează o vizită la medic.
Solicită imediat asistență medicală dacă:
- Ai probleme de respirație
- Tușești sânge
- Ai febră care nu dispare
- Ai dureri din ce în ce mai mari de-a lungul săptămânilor
Solicită asistență medicală imediată pentru copilul tău dacă:
- Scoate sunete de respirație zgomotoase și înalte când inspiră
- Savliează mai mult decât de obicei
- Are probleme de înghițire
- Are dificultăți de respirație
- Are febră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.