Inflamația, răspunsul imunitar al organismului la o leziune, o infecție sau un agent iritant, poate afecta o singură articulație sau mai multe. Printre cauzele comune se numără alergiile, rănile și bolile. Leziunile și artrita inflamatorie sunt cele mai frecvente cauze. În timp ce durerea și inflamația provocate de leziuni se rezolvă de obicei, artrita inflamatorie este o afecțiune cronică și se poate agrava în timp.
Inflamația articulară este o afecțiune în care sistemul imunitar sau țesutul afectat eliberează substanțe chimice care provoacă umflături și alte simptome la nivelul unei articulații. Aceasta poate afecta o singură articulație, cum ar fi o accidentare, sau mai multe articulații din cauza anumitor afecțiuni medicale.
Cauze
Inflamația articulară este o afecțiune în care sistemul imunitar sau țesutul afectat eliberează substanțe chimice care provoacă umflături și alte simptome la nivelul unei articulații. Aceasta poate afecta o singură articulație, cum ar fi o accidentare, sau mai multe articulații din cauza anumitor afecțiuni medicale. Inflamația apare atunci când vasele de sânge din jurul unei articulații se dilată, permițând ca mai mult sânge să ajungă la aceasta.
Celulele albe din sânge se grăbesc spre locul inflamat pentru a lupta împotriva infecțiilor sau a substanțelor iritante, ceea ce duce la inflamație. Articulația se poate simți fierbinte sau dureroasă, iar inflamația poate intensifica durerea provocată de o leziune sau o infecție subiacentă. Inflamația cronică poate deteriora articulația.
Artrita este un grup de afecțiuni care afectează sănătatea articulațiilor, formele inflamatorii provocând inflamații la nivelul articulațiilor. Cele mai multe tipuri sunt afecțiuni cronice, progresive, care încep într-o singură articulație și progresează către alte articulații.
Printre exemple se numără lupusul, artrita reumatoidă și scleroza sistemică. Multe boli autoimune cauzează artrită inflamatorie atunci când sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat țesuturile sănătoase. Artrita septică apare atunci când o articulație se infectează, iar infecțiile se pot deplasa prin fluxul sanguin până la o articulație. Deși acest tip de inflamație nu este cronică și, de obicei, se ameliorează cu tratament, poate duce la daune permanente.
Foto: Freepik @photoroyalty
Simptome
Inflamația articulară este o afecțiune caracterizată prin dificultăți în mișcarea articulațiilor afectate, umflături, dureri și roșeață. Apare de obicei după o leziune și este un răspuns pe termen scurt.
Cu toate acestea, o inflamație sau o durere continuă poate indica artrită. Durerea articulară cu febră sau infecție poate indica o infecție articulară care necesită tratament medical imediat, potrivit HealthDirect. Simptomele pot varia în funcție de leziune și de tiparele de activitate ale individului.
Tratament
Tratamentul inflamației depinde de cauză, leziunile minore se ameliorează cu odihnă și timp, în timp ce leziunile mai grave pot necesita tratament medical sau intervenție chirurgicală. Antibioticele sunt adesea necesare pentru infecțiile bacteriene, în timp ce cazurile grave pot necesita spitalizare. Tratamentele medicale pentru leziuni grave și inflamații cronice includ medicamente pe bază de rețetă, injecții, terapie fizică, suplimente pe bază de plante și remedii alternative și complementare.
Kinetoterapia poate ajuta la redobândirea funcționării și la prevenirea deteriorării mușchilor și structurilor înconjurătoare. Modificările alimentare, cum ar fi suplimentele pe bază de plante sau schimbările de dietă, pot ajuta la combaterea inflamației, dar cercetările nu sunt concludente.
Remediile alternative și complementare, cum ar fi acupunctura, terapia prin masaj și îngrijirea chiropractică, pot fi utile, dar medicii pot recomanda utilizarea acestora alături de tratamentele standard pentru a maximiza beneficiile.
Remedii casnice
Remediile casnice pentru inflamații pot fi eficiente, indiferent de cauză. Aplicarea unei pungi de gheață, odihna articulației și menținerea acesteia la înălțime pot reduce inflamația (metoda RICE). Exercițiile fizice pot îmbunătăți funcția și pot ajuta leziunile să se vindece mai repede, dar este important să consulți un medic sau un fizioterapeut pentru opțiuni sigure.
Medicamentele împotriva durerii pot ajuta cu durerea și inflamația. Masarea zonei din jurul articulației accidentate poate fi, de asemenea, utilă. Căldura poate ajuta la unele forme de inflamație, dar cel mai bine este să aștepți câteva zile înainte de a o folosi.
Dacă durerea unei leziuni persistă, devine intensă și împiedică activitățile zilnice, dacă apare o durere cronică sau o inflamație articulară, dacă încetează să mai funcționeze după un tratament la domiciliu sau dacă prezintă simptome noi, este esențial să soliciți asistență medicală, mai ales dacă durerea articulară este severă sau dacă se suspectează o fractură osoasă.
Există mai multe tipuri de inflamații, iar acestea pot afecta una sau mai multe articulații din organism. Inflamația temporară a articulațiilor provocată de o leziune dispare în mod normal de la sine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.