Pe măsură ce îmbătrânim, sistemul imunitar devine afectat treptat. Un aspect al acestei deficiențe este inflamația cronică la vârstnici, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar este permanent activ și trimite substanțe inflamatorii. O astfel de inflamație cronică este asociată cu boli asociate vârstei multiple, inclusiv artrita și boala Alzheimer și răspunsuri imune alterate la infecție. Una dintre întrebările celor care cercetează îmbătrânirea este dacă inflamația cronică este o cauză a îmbătrânirii sau o consecință a procesului de îmbătrânire în sine? Oamenii de știință din laboratorul directorului Adam Antebi al Max Planck Institute for Biology of Aging in Cologne, Germany au găsit dovezi care sugerează că inflamația crescută determină accelerarea procesului de îmbătrânire și că există un echilibru fin între menținerea funcției sistemului imunitar și longevitate.
Modificarea genetică ce prelungește viața, dar slăbește rezistența la infecții
Din cercetarea pe care au făcut-o pe un vierme rotund minusculul - Caenorhabditis elegans - oamenii de știință au descoperit o modificare într-o genă conservată în mod evolutiv numită PUF60, care a făcut ca viermii să trăiască mult timp, dar în același timp să amortizeze răspunsul imun. Viermii cu această modificare au trăit cu aproximativ 20% mai mult decât viermii normali, dar când au fost infectați cu anumite bacterii au cedat mai repede la infecție. Aceasta înseamnă că un sistem imunitar hiperactiv are și un preț: reduce durata de viață. În schimb, un sistem imunitar mai puțin activ plătește o durată de viață mai lungă - atât timp cât animalul nu moare din cauza unei infecții.
Cum reglează PUF60 acest echilibru fin între un sistem imunitar menținut și longevitate? PUF60 funcționează ca așa-numitul „factor de splicing” și este implicat în îndepărtarea (sau „despicarea”) segmentelor din acidul ribonucleic, ARN. Acest proces este esențial pentru a genera proteine funcționale.
Oamenii de știință au descoperit că PUF60 modificat genetic perturbează acest proces și modifică reglarea altor gene care sunt implicate în funcțiile imune. „Suntem încântați de această constatare, deoarece implică un proces fundamental în celula pentru imunitate”, spune Adam Antebi. „Aceste observații, desigur, ridică alte întrebări. În mod special identificarea modului în care activitatea PUF60 afectează imunitatea și longevitatea și modul în care aceste două procese sunt echilibrate vor fi centrale pentru înțelegerea relației dintre inflamație și îmbătrânire.”
Studiul, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.