Dr. Cristina-Alice Barbu explică modul în care cuplurile pot accesa decontarea prin Programul național pentru creșterea natalității, la Spitalul Clinic SANADOR.
"Primul pas pentru cuplu este să acceseze prima consultație gratuită de infertilitate. Dacă vorbim de un cuplu nou, care acum începe demersurile în a obține o sarcină, deja cu diagnosticul de infertilitate - adică au încercat, fie 6 luni dacă au peste 35 de ani, fie 1 an dacă au până în 35 de ani - se fac niște investigații, se pune diagnostic de infertilitate, din partea medicului vor primi adeverința pentru înscrierea în Program cu indicația medicală, iar apoi, reprezentanta noastră dedicată acestui Program îi poate ajuta inclusiv la crearea profilului electronic și depunerea actelor necesare înscrierii în program. Pacientele, deci, nu primesc doar recomandări medicale, ci și îndrumări in demersul accesării fondurilor”, a spus medicul specialist obstetrică-ginecologie dr. Cristina-Alice Barbu, pentru ParintisiPitici.ro.
Medicul subliniază că timpul este un factor important, mai ales pentru pacientele care se confruntă cu infertilitatea.
"Timpul e cel mai mare dușman al nostru, în general, dar mai ales în cazul pacientelor care se luptă cu infertilitatea. Din momentul în care noi depunem dosarul, așa cum am spus, sunt 60 de zile în care dosarul intră în analiză. Până în momentul în care începem procedura s-ar putea să mai dureze în 30-60 de zile.
Pacientele știu că nu se poate începe procedura chiar din orice moment al ciclului menstrual și sunt luni în care recrutarea foliculară e mai slabă și trebuie să amânăm pe un ciclu ulterior. Tot acest timp este extrem de important pentru o pacientă, mai ales pentru cea care are o vârstă un pic mai înaintată și rezerva ovariană și balanța hormonală ne grăbesc un pic”, a spus dr. Alice Barbu.
"Infertilitatea nu înseamnă doar FIV!"
"Infertilitatea nu înseamnă doar FIV! Nu ar trebui să ne focusăm doar pe asta. Trebuie să ne adresăm unui specialist în infertilitate, să găsim cauza infertilității, care, uneori, este rezorvabilă. Există proceduri dincolo de FIV care se pot face în vederea obținerii unei sarcini și de care pacientele pot beneficia în Clinica FIV SANADOR”, a mai declarat medicul.
Pentru pacientele care se apropie de vârsta de 35 de ani, o recomandare importantă este crioconservarea ovocitelor. Aceasta oferă o șansă mai mare de succes în viitor, păstrând ovocite sănătoase pentru momentul în care pacienta este pregătită pentru o sarcină.
"De asemenea, pentru pacientele care se apropie de 35 de ani si nu planifica o sarcina in viitorul apropiat, indicația medicală ar fi crioconservarea ovocitelor.
Sau pacientele fără partener care își doresc o sarcină, centrul FIV SANADOR are contracte cu diferite bănci de material genetic și pot apela la inseminarea sau fertilizarea in vitro cu material genetic de la donator.
Cuplurile, în cazul carora există o cauză greu de identificat a infertilității, pot beneficia în cadrul clinicii SANADOR de anumite teste de specialitate, pot beneficia de consulturi interdisciplinare, dispunem de un departament de genetică medicală unde îndrumăm pacienții la care suspicionăm o problema la nivel genetic”, a mai explicat dr. Barbu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.