Infertilitatea, în creștere. Dr. Alice Barbu: Din cauza obiceiurilor toxice și substanțelor din parfum, haine, lenjerie intimă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
infertilitatea - FOTO: Freepik@syda_productions
infertilitatea - FOTO: Freepik@syda_productions

Această boală gravă o poți face chiar din cauza parfumului sau a lenjeriei intime. Inclusiv ceea ce mâncăm contribuie la declanșarea acesteia, iar efectele sunt greu de tratat.

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Infertilitatea reprezintă o problemă în creștere la nivel global, observându-se o creștere semnificativă a cazurilor în ultimii ani, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților.

Dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro din cadrul Spitalului Clinic SANADOR, a explicat, în exclusivitate la DC MEDICAL că avansul tehnologic în domeniul medicinei reproductive aduce speranță pentru viitor, în special prin utilizarea Inteligenței Artificiale (AI) în selecția embrionară.

Sanador

"Sunt mult mai multe cazuri de infertilitate și sunt tehnologii nou apărute pe care le consider medicina viitorului. Sunt în lucru programe de selecție embrionară prin Inteligența Artificială.

Dacă până acum testam embrionii din punct de vedere genetic, prin teste invazive sau non-invazive, în momentul actual sunt puse în derulare programe care analizează cu ajutorul AI morfochinetica embrionară, pattern-urile de modificări atât în cadrul diviziunii embrionare, cât și în cadrul modificărilor metabolice care se produc la nivel embrionar, astfel încât să putem alege un embrion nu bun doar din punct de vedere genetic, cu șanse reale de a obține o sarcină", a explicat dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Infertilitatea masculină, în creștere

Infertilitatea, în creștere - FOTO: Freepik@syda_productions

Un alt aspect îngrijorător este creșterea infertilității masculine, fenomen observat tot mai des în ultimii ani.

"Inclusiv fiziologia umană s-a modificat în sensul în care sunt mult mai multe cazuri de infertilitate. Au apărut multe cazuri de infertilitate masculină. Procentul e aproximativ egal între infertilitatea feminină și cea masculină", a mai explicat dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Stilul de viață, impact asupra fertilității

Stresul cotidian, alimentația nesănătoasă și substanțele chimice din mediul înconjurător contribuie semnificativ la reducerea calității spermei. Disruptorii endocrini, substanțe chimice care afectează sistemul hormonal, sunt omniprezenți în viața de zi cu zi.

"Indicii spermatici au suferit un declin major în ultimii 10 ani din cauza stilului de viață, din cauza obiceiurilor toxice pe care au început să le aibă, din cauza alimentației.

Există anumite substanțe numite disruptori endocrini care pot fi plastice, latexuri, substanțe aflate în produse de uz zilnic, în antiperspirante, în parfumuri, inclusiv lenjeria intimă care conține plastic poate interfera cu balanța noastră hormonală", a mai explicat dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel