Infecția tractului urinar este o afecțiune ce poate să apară în orice parte a sistemului urinar, care include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra.Cele mai multe infecții implică tractul urinar inferior - vezica urinară și uretra. Având în vedere particularitățile fiziobiologice, femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta infecții urinare în comparație cu bărbații.
Infecțiile urinare, cauze și factori de risc
Infecțiile urinare sunt cauzate de prezența germenilor la nivelul tractului urinar, iar printre factorii de risc se află: anatomia femeilor, activitatea sexuală, anumite metode de contracepție, menopauza, dar și anumite condiții medicale, precum probleme la nivelul tractului urinar, blocaj al tractului urinar sau sistem imunitar slăbit.
”Tractul urinar, în mod normal, este steril. Acești germeni care pot ajunge la nivelul tractului urinar sunt reprezentanți, cel mai frecvent, de bacterii, dar nu numai, pot fi fungi, ciuperci, paraziți, viruși și, de ce nu, bacilul Koch, în cazul tuberculozei, afecțiune care este din ce în ce mai frecventă.
Trebuie să spunem că modalitatea în care germenii pot ajunge la nivelului aparatului urinar, există trei mecanisme principale, iar cel mai frecvent este canalicular ascendent, de jos în sus, din afară înăuntru, germenii pătrund pe uretră, ajung la nivelul vezicii urinare pe care o populează, iar de aici, uneori, se pot duce ascendent pe traiectoria ureterelor, la nivelul rinichilor, și pot determina infecții urinare foarte grave, deci acestea este mai frecvent mecanism.
Un alt mecanism important este prin diseminare, prin venire pe cale sanguină de la un focar septic situat oriunde în altă parte în organism. Deci prin sânge germenul ajunge la nivelul aparatului urinar.
Nu în ultimul rând, transfrontalier, prin trecerea prin bariera intestinală, la nivelul aparatului urinar”, a declarat dr. Marcian Manu, medic primar urologie, la Digi 24.
Infecțiile urinare, simptome
Dacă o infecție este limitată la vezica urinară, poate fi dureroasă și enervantă. Dar pot apărea probleme grave de sănătate dacă o infecție urinară se extinde la rinichi, arată Mayo Clinic.
Infecția tractului urinar nu provoacă întotdeauna simptome, însă când acestea sunt prezente pot include:
- nevoia puternică de a urina care nu dispare
- senzația de arsură la urinare
- urinare frecventă și eliminarea unor cantități mici de urină
- urină care pare tulbure
- urină care pare roșie, roz aprins sau de culoarea cola - semne de sânge în urină
- urină cu miros puternic
- dureri pelviene, la femei - în special în centrul pelvisului și în jurul zonei osului pubian.
În cazul adulților în vârstă aceste infecții urinare pot fi trecute cu vederea sau confundate cu alte afecțiuni, cu simptomatologie similară.
De altfel, în funcție de zona în care se manifestă boală, simptomele pot varia.
La nivelul rinichilor, simptomele includ: dureri de spate sau laterale, febră mare, tremurături și frisoane, greață, vărsături.
Infecția vezicii urinare se manifestă prin: presiune pelviană, disconfort în partea inferioară a abdomenului, urinare frecventă, dureroasă, sânge în urină.
Dacă infecția este la nivelul uretrei, atunci semnele sale sunt arsură la urinare și scăpări de urină.
Infecțiile urinare, elemente de gravitate
Potrivit medicului urolog, infecțiile urinare se împart în două mari categorii:
- infecțiile urinare ușoare, precum cistita, care deși recidivează se poate trata chiar și la domiciliu, ”în 5-6 zile obținem rezultate foarte bune”.
- infecțiile urinare grave, la care leziunile pot fi ireversibile și ”care pot duce la compromiterea funcțiilor rinichilor și la propagare sanguină la nivelul altor sisteme și organe și nu în ultimul rând, chiar la deces.
Deci o infecție urinară gravă trebuie altfel investigată și tratată decât o infecție ușoară și nicidecum la domiciliu, ci întotdeauna prin internare.
În opinia medicului urolog există o serie de elemente de gravitate în privința infecțiilor urinare.
Astfel, principalul element de gravitate este agresivitatea germenilor, ”care în ultima vreme a crescut mult, din cauza rezistenței, a tratamentului antibiotic haotic, au apărut germenii de spital, cum sunt Proteus, Klebsiella, Pseudomonas, care sunt bacterii cu o agresivitate foarte mare. Într-o primă clasificare a elementelor de agresivitate trebuie să reținem agresivitatea germenilor”, spune urologul.
Al doilea lucru important este populația bacteriană mare, cu cât este mai mare, cu atât agresivitatea este mai mare.
Cel de-al treilea element de gravitate este dat de faptul că ”aceste infecții pot afecta pacienți care sunt imunodeprimați, pacienți tarați, vârstnici, sub tratament cortizonic, sub radio sau chimioterapie, în cadrul unor programe oncologice, nu în ultimul rând, la gravide, la pacienți transplantați, la diabetici, toși aceștia având o imunitate deprimată și o reactivitate mai scăzută la agresivitatea bacteriană”, a mai spus medicul, subliniind că acești germeni pot să ajungă din aparatul urinar în sânge, dar și în alte organe, ”producând disfuncția acestor organe până la disfuncție multiplă de organe și chiar la deces”.
De asemenea, trebuie reținut un aspect important și anume caracterul recidivant pe care îl au anumite infecții urinare.
Astfel, un episod de pielonefrită, o infecție la nivelul rinichilor, care se manifestă cu febră, frisoane, durere lombară, urină tulbure, ”poate duce la compromiterea a 8-10% din capitalul nefrotic, din unitatea de bază funcțională a rinichilor”, spune medicul, subliniind că mai multe episoade de pielonefrită, care nu au fost tratate corect, pot duce la o capacitate și funcție renală scăzută, dar și la insuficiență renală.
”Poate că unul dintre cele mai importante elemente de gravitate este reprezentat de obstrucția care poate apare la nivelul aparatului urinar, adică o barieră pe calea de evacuare normală a urinei, dinspre rinichi spre vezică și apoi spre exterior”, mai spune urologul.
Infecțiile urinare, diagnostic și tratament
În ceea ce privește punerea diagnosticului în cazul infecțiilor urinare, acesta se face în urma unui examen clinic, care este foarte important, apoi investigațiile imagistice.
Potrivit medicului, acestea includ:
- ecografia, ”care este foarte informativă și trebuie făcută în urgență”,
- urografia
- tomografie computerizată
- RMN, ceva mai rar, dar cu adresare pentru anumiți pacienți.
”Este foarte important să identificăm tipul de germeni, și cel mai frecvent este bacterie, prin urocultură pentru a vedea ce gemene provoacă infecția urinară, prin evidențierea lui în urină și dacă a ajuns în sânge, în cadrul septicemiei urinare, urosepsis, hemocultura este de asemenea importantă pentru evidențierea germenilor”, a mai spus medicul.
Tratamentul cu antibiotice este principalul remediu în cazul infecțiilor urinare, iar tipul de antibiotic recomandat depinde de tipul de bacterii care se găsesc în urină. Tot medicul curant este cel are decide perioada de administrare a tratamentului antibiotic, care poate varia.
Vezi și: 5 semne ale deficitului de grăsimi. Se poate ajunge chiar la infertilitate sau depresie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.