Infecțiile tractului urinar, remedii de încercat acasă. Ce să nu faci niciodată. Când trebuie să te prezinți la medic

Monika Baciu |
Data publicării:
infectiile tractului urinar - FOTO: Freepik@andreycherkasov
infectiile tractului urinar - FOTO: Freepik@andreycherkasov

Infecțiile tractului urinar sunt frecvente. Acestea pot fi tratate cu remedii la domiciliu, în cazurile ușoare.

Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt foarte frecvente. O analiză din 2022 a constatat că peste 404,6 milioane de persoane aveau ITU la nivel mondial în 2019.

ITU se întâmplă atunci când bacteriile, de obicei din piele sau rect, intră în uretră. Puteți obține o infecție de-a lungul oricărei părți a tractului urinar, dar infecțiile vezicii urinare sunt cele mai frecvente.

Deși infecțiile tractului urinar pot afecta pe oricine, persoanele de sex feminin sunt mai predispuse la această afecțiune. Asta pentru că uretra feminină, tubul care efectuează urina din vezică, este mai scurtă decât uretra masculină.

Distanța mai scurtă face mai ușor pentru bacterii să ajungă la vezica urinară. Apropierea uretrei de vagin și rect, care sunt surse de bacterii, joacă, de asemenea, un rol.

Vezi și: Kaki, conținut ridicat de fibre și vitamina A. Scade colesterolul și menține sănătatea ochilor

Alți factori de risc pentru infecțiile tractului urinar includ:

- istoric de infecții ale tractului urinar

- activitatea sexuală

- igienă precară

- vârsta, copiii și adulții mai în vârstă fiind mai predispuși la infecții ale tractului urinar

- graviditate

- modificări ale bacteriilor vaginale, pe care spermicidele și menopauza le pot provoca

- probleme structurale în tractul urinar, cum ar fi o prostată mărită

- un cateter

- anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, potrivit Healthline.

Infecțiile tractului urinar, simptome

Simptomele comune ale infecțiilor tractului urinar includ:

- o senzație de arsură atunci când urinați

- urinare frecventă

- urină tulbure sau întunecată

- urină cu miros puternic

- un sentiment de golire incompletă a vezicii urinare

- dureri pelvine

Vezi și: Igiena personală, vitală. Cum te poți feri de gripă și alte boli. Reguli pe care le-ai ignorat până acum

Șase remedii pe care le puteți încerca acasă

Bacteriile provoacă aproape 95% din infecțiile tractului urinar, dar ciupercile pot provoca, de asemenea, infecții. Deși antibioticele tratează de obicei infecțiile tractului urinar, există mai multe modalități naturale de a ajuta la gestionarea infecțiilor și de a reduce riscul de recurență.

Beți apă

Deshidratarea este legată de un risc crescut de infecții ale tractului urinar. Acest lucru este datorită faptului că urinarea regulată poate ajuta la spălarea bacteriilor din tractul urinar pentru a preveni infecția. Când ești deshidratat, nu urinezi la fel de des, ceea ce poate crea un teren propice pentru bacterii.

Potrivit unui studiu din 2019, participanților li s-a stabilit un program de băut apă pentru a-și crește aportul de lichide. În urma programului, numărul persoanelor care au necesitat antibiotice pentru tratarea infecțiilor tractului urinar a scăzut cu 58%.

Într-un studiu randomizat de control din 2020, 140 de participante aflate la premenopauză predispuse la  infecțiile tractului urinar au luat parte la un studiu de 12 luni pentru a testa dacă un aport mai mare de lichide le-ar scădea riscul de cistită recurentă și, la rândul lor, riscul de a dezvolta o infecție a tractului urinar. Cercetătorii au descoperit că o creștere a aportului de lichide a dus la o scădere a frecvenței infecțiilor tractului urinar. 

Pentru a rămâne hidratat și pentru a-ți satisface nevoile de lichide, cel mai bine este să bei apă pe tot parcursul zilei și întotdeauna când ți-e sete.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă nu bei apă suficientă. Câtă apă trebuie să bei pe zi: Cele OPT pahare, NICIO dovadă științifică

Creșteți aportul de vitamina C

Unele dovezi sugerează că creșterea aportului de vitamina C ar putea proteja împotriva infecțiilor tractului urinar. Vitamina C contribuie la creșterea acidității de urină, uciderea bacteriilor care cauzează infecții. Un studiu clinic din 2018 care a implicat copii de sex feminin cu infecții ale tractului urinar a constatat că suplimentarea tratamentului cu antibiotice cu acid ascorbic a scăzut simptomele infecțiilor tractului urinar. 

Un mic studiu placebo randomizat din 2020, care a implicat 19 persoane care au suferit transplant renal, a constatat că cantitatea de bacterii din urină a fost semnificativ mai mică la persoanele care au primit grupa intravenoasă de vitamina C în comparație cu grupul placebo.

Fructele și legumele sunt deosebit de bogate în vitamina C și sunt o modalitate bună de a vă crește aportul. Ardeii roșii, portocalele, grapefruitul și kiwi conțin întreaga cantitate zilnică recomandată de vitamina C într-o singură porție.

Consumați suc de merișoare

Consumul de suc de merișoare neîndulcit este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru tratarea infecțiilor tractului urinar. Merișoarele funcționează ajutând la prevenirea aderenței bacteriilor la tractul urinar.

Într-un studiu mai recent, participanții cu antecedente de infecții ale tractului urinar recurente necomplicate au raportat o reducere a infecțiilor după ce a luat un supliment de merișoare timp de șase luni.

Vezi și: Care sunt cele mai expuse persoane la viroze. Dumitra: Suntem într-o zonă de imunizare colectivă deficitară

Consumați probiotice

Probioticele sunt microorganisme benefice care sunt consumate prin alimente sau suplimente. Ele pot promova un echilibru sănătos de bacterii în intestin. Probioticele sunt disponibile sub formă de suplimente sau pot fi găsite în alimente fermentate, cum ar fi chefir, kimchi sau iaurt probiotic.

Consumul de probiotice a fost legat de multe lucruri, de la îmbunătățirea sănătății digestive la îmbunătățirea funcției imune. Unele studii au arătat că probioticele pot reduce riscul de infecții ale tractului urinar. Aceste studii au implicat utilizarea de probiotice orale și vaginale administrate, precum și diferite tulpini de probiotice.

Antibioticele, principala linie de apărare împotriva infecțiilor tractului urinar, pot provoca tulburări ale nivelurilor de bacterii intestinale. Probioticele pot fi benefice în restabilirea bacteriilor intestinale după tratamentul cu antibiotice.

Infecțiile tractului urinar, prevenție

Infecțiile tractului urinar pot fi prevenite respectând câteva reguli simple de igienă intimă. 

Respectați regulile de igienă

Prevenirea infecțiilor tractului urinar începe cu practicarea câtorva obiceiuri bune de baie și igienă. În primul rând, este important să nu vă abțineți să urinați. Acest lucru poate duce la o acumulare de bacterii, ducând la infecții.

Vezi și: Cum și cât se fierb pastele. Uită de tot ce știai până acum și ce scrie pe pungă. Dezvăluirea care i-a enervat pe bucătari

Atenție la felul cum vă ștergeți după ce ați urinat

Ștergeți din față în spate. Faceți acest lucru după urinare și după o mișcare intestinală. Ajută la prevenirea răspândirii bacteriilor din anus în vagin și uretra, notează Mayo Clinic.

Goliți-vă vezica urinară la scurt timp după ce ați făcut sex. De asemenea, bea un pahar plin de apă pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor.

Evitați produsele feminine potențial iritante. Utilizarea lor în zona genitală poate irita uretra. Aceste produse includ spray-uri deodorant, dușuri și pulberi.

Schimbați metodele contraceptive. Diafragmele, prezervativele nelubricate sau prezervativele tratate cu spermicid pot contribui la creșterea bacteriilor.

Infecțiile tractului urinar, când este nevoie de asistență medicală

Este important să discutați cu un medic dacă aveți simptome de infecții ale tractului urinar. În timp ce remediile naturale pot ajuta, un profesionist medical poate diagnostica infecțiile tractului urinar și prescrie antibiotice pentru a trata infecția. Lăsate netratate, infecțiile tractului urinar au un risc de complicații severe, inclusiv răspândirea la rinichi. Nu ignora semnele unei infecții severe.

Luați legătura cu un cadru medical dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele:

- febră peste 39,4°C

- agitație

- frisoane

- greață

- vărsături

- sânge în urină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel