Ce este infecția tractului urinar?
O infecție a tractului urinar (ITU) este o infecție în orice parte a sistemului urinar. Sistemul urinar include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Majoritatea infecțiilor implică tractul urinar inferior - vezica urinară și uretră.
Numărul de femei diagnosticate cu ITU este mai mare decât numărul bărbaților. Din punct de vedere anatomic, acest lucru se întâmplă deoarece femeile au o uretră mai scurtă. Lungimea mai scurtă facilitează călătoria bacteriilor către sistemul urinar. Bărbații au uretre mai lungi și, prin urmare, pot fi protejați împotriva infecțiilor urinare.
Dar numai lungimea uretrei nu poate proteja bărbații împotriva infecțiilor urinare. De-a lungul vieții, 12% dintre bărbați vor avea simptome urinare legate de infecții urinare. La bărbați, există de obicei o cauză patologică mai clară a infecției dincolo de lungimea uretrei.
Care sunt factorii care duc la riscuri mărite de infecții ale tractului urinar
Bărbații de 50 de ani tind să se îmbolnăvească și să aibă mai multe infecții decât bărbații mai tineri. Medicii urologi observă că bărbații fac infecții recurente atunci când nu își golesc corect vezica urinară din cauza prostatei mărite. Dincolo de prostată, bărbații s-ar putea să nu-și golească vezica urinară dacă au leziuni nervoase din cauza accidentului vascular cerebral, diabetului necontrolat sau leziunii coloanei vertebrale.
În cazul bărbaților tineri, infecțiile urinare pot apărea din cauza bolilor cu transmitere sexuală.
Bărbații pot avea, de asemenea, infecții care pornesc de la prostată sau testicule care se transferă la vezica urinară, sau în caz contrar unde infecția trece de la vezică la alte organe. Pietrele la rinichi pot fi, de asemenea, o cauză a infecției. Bărbații se pot infecta și dacă au o procedură recentă efectuată în sistemul urinar.
Care sunt simptomele unei infecții urinare?
Cu toate că există cazuri rare în care un bărbat are o infecție urinară deși nu prezintă simptome, acestea pot fi:
- arsuri la urinare (disurie)
- frecvență urinară crescută
- incontinență
- miros urât
- sânge în urină
- febră
- frisoane
- durere în abdomen în apropierea vezicii urinare.
Diagnostic și tratament
ITU este diagnosticată prin trimiterea urinei pentru o cultură. Acesta este momentul în care o probă de urină este procesată și evaluată pentru diferite tulpini de bacterii. Cea mai frecventă bacterie identificată în infecțiile tractului urinar este E.coli. Odată ce cultura este făcută, rezultatele pot ghida tratamentul, care este de obicei compus din antibiotice orale.
Dacă se suspectează o infecție, se va începe imediat un antibiotic și apoi se va ajusta în funcție de rezultatele culturi, deoarece acestea pot dura până la trei zile. Cu toate acestea, există bacterii care pot fi rezistente la antibioticele administrate pe cale orală și care pot necesita utilizarea de antibiotice mai puternice administrate intravenos. Majoritatea tratamentelor durează de la 7 până la 10 zile, dar în anumite cazuri pot fi mai lungi.
În cazurile severe de infecție care s-a răspândit în fluxul sanguin, se inițiază imediat antibiotice puternice intravenoase pentru a controla infecția. Pacienții sunt plasați în spital pentru a începe aceste tratamente puternice. Acestea fiind spuse internarea nu trebuie neapărat să fie de durată. Atâta timp cât pacientul nu are febră si prezintă un puls normal alături de analize in parametrii, administrarea antibioticelor pe cale intravenoasă se poate continua de acasă.
Ce putem face sa prevenim infecțiile tractului urinar
Cea mai bună metodă de prevenție este să vă asigurați că nu există nimic anatomic care trebuie corectat, cum ar fi o prostată mărită, pietre la rinichi sau blocaj. S-a demonstrat că suplimentele de afine ajută la prevenirea infecțiilor, datorită vitaminelor si antioxidanților. Menținerea hidratării consumând suficiente lichide/apă în timpul zilei poate ajuta, potrivit CNN.
Menținerea unei stări de sănătate bună pentru a evita afecțiunile medicale cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, va proteja și împotriva infecțiilor pe termen lung.
Infecțiile recurente, netratate, ar putea cauza cicatrici strânse în uretra, care ar încetini fluxul și ar face dificilă golirea vezicii urinare. De asemenea, infecțiile ar putea face ca vezica urinară să-și piardă capacitatea de a se umple și de a se goli în mod corespunzător.
De asemenea, în cazul în care sunt administrate antibiotice în mod constant acest lucru poate conduce la o creștere a rezistenței corpului la medicamentul respectiv, scăzând astfel eficacitatea acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.