Infecțiile respiratorii, în ușoară creștere. Prof. dr. Alexandru Rafila: Ne aflăm pe un trend ascendent

Monika Baciu |
Data publicării:
infectiile respiratorii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
infectiile respiratorii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Numărul infecțiilor respiratorii este într-o ușoară creștere. Autoritățile sanitare se așteaptă ca numărul să mai crească în următoarele săptămâni.

Sezonul rece aduce, în mod tradițional, o creștere a cazurilor de infecții respiratorii, iar iarna 2024-2025 nu face excepție. În săptămâna 30 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, autoritățile sanitare din România au înregistrat 44.554 de cazuri de infecții respiratorii. Deși numărul este semnificativ mai mic față de media multianuală de 73.000 de cazuri, această perioadă rămâne una de risc pentru sănătatea publică.

"Avem un sistem de monitorizare a infecțiilor respiratorii și a gripei. În România, în ultima săptămână de raportare, 30.12.2024-5.01.2025, au fost înregistrate 44.554 de cazuri de infecții respiratorii, față de o medie multianuală pentru aceeași perioadă de 73.000 de cazuri, cu 38% mai puține cazuri față de sezonul precedent și cu 22% mai puține cazuri față de săptămâna anterioară. 

În ceea ce privește cazurile de gripă clinică, aici a existat o ușoară creștere. 4694 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 4168 în aceeași săptămână a sezonului precedent. Aceeași creștere ușoară a fost înregistrată și față de săptămâna anterioară. 

În ceea ce privește infecțiile respiratorii acute severe care fac obiectul supravegherii au fost înregistrate 23 de cazuri, comparativ cu 16 în săptămâna din sezonul precedent. În această săptămână nu a fost comunicat niciun alt deces din cauza virusului gripal, numărul deceselor fiind de 4", a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Trend ascendent

Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat că, pe măsură ce activitatea normală a fost reluată după sărbători, se așteaptă o creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii și gripă.

"Ne aflăm pe un trend ascendent. Pe măsură ce activitatea a fost reluată, va exista o creștere a numărului de cazuri raportate și până spre sfârșitul acestei luni probabil vom intra pe un trend ascendent. 

Prezentările la unitățile de Primiri-Urgențe să se facă doar când există situații care au o gravitate medie sau mare, pentru că sunt aglomerate unitățile de Primiri-Urgențe. Dacă e vorba de o simptomatologie de răceală, medicul de familie este cel la care ar trebui să mergem pentru recomandări medicale și tratament. 

În ceea ce privește gripa, recomandăm vaccinarea. Recomandăm să fie făcută cât mai grabnic pentru că perioada până la apariția anticorpilor care previn boala este de circa 10-14 zile", a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel