Dr. Emel Nuraltay, șeful secției Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL, care sunt riscurile unei infecții în timpul sarcinii, în special în primul trimestru al sarcinii.
Potrivit ei, mama poate avea imunitate la unele virusuri, dar poate afecta fătul.
„Sunt o serie întreagă de infecții pe care gravida le poate contracta în timpul sarcinii, pentru care ea poate avea imunitate, așa cum e infecția cu virusul rubeolic.
Rubeola este o boală a copilărie, există vaccin, dar nu toată lumea este vaccinată. Dar vaccinul se poate face în prenatal”, a explicat medicul.
Potrivit ei, se recomandă ca mama să se vaccineze cu trei luni înainte de momentul concepției, pentru ca vaccinul să fie eficient.
„Dacă este deja însărcinată, se poate vaccina, dar este riscant”, a mai spus ea despre vaccinul rubeolic.
În situații extreme se recomandă întreruperea sarcinii
De asemenea, despre virusul rubeolic, medicul mai spune că poate da malformații severe, în anumite condiții.
„Rubeola este o infecție care poate da malformații severe, dacă este contractată în primul trimestru al sarcinii; malformații care pot fi chiar incompatibile cu viața. Recomandăm întreruperea sarcinii la o pacientă pe care o depistăm într-o infecție acută cu virusul rubeolic, în primul trimestru”, a precizat ea.
Nici gripa nu este o infecție ușoară, iar vaccinul în timpul sarcinii nu au contraindicații la acest vaccin.
„Vaccinul antigripal este, negreșit, recomandat, dacă se poate, înainte de sarcină. Însă, gravidele care traversează perioada de gestație toamna, iarna, când știm că există o creștere a numărului de cazuri și o posibilitate mai mare de infectare cu virusul gripal, se pot vaccina chiar și în timpul sarcinii”, mai spine medicul.
Potrivit ei, imunitatea scade în timpul sarcinii.
„Imunitatea scade în timpul sarcinii. Sarcina este grevată de o scădere temporară, pentru că în organismul matern se dezvoltă 50% material genetic non-self, pe care, mai ales în primul trimestru, dar nu numai, gravida trebuie să-l tolereze”, mai explică medicul.
Găsiți detalii ăn materialul video atașat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.