Vezi și: Dificultatea de a adormi și agitația, semne ale demenței
Lumea se confruntă cu o amenințare în creștere din cauza infecțiilor fungice mortale, ceea ce contribuie la ceea ce cercetătorii numesc o "pandemie tăcută". Cu rezistența la antibiotice care deja provoacă aproape 5 milioane de decese anual, experții subliniază că lumina reflectoarelor nu ar trebui să fie doar pe bacterii, ci și pe fungii în continuă mutație care ar putea reprezenta în curând un risc și mai mare pentru sănătatea globală.
Apel de urgență
"Amenințarea patogenilor fungici și a rezistenței antifungice este lăsată deoparte în dezbatere", explică biologul molecular Norman van Rhijn de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, potrivit Science Alert.
Îngrijorările sale rezonează cu o echipă de oameni de știință internaționali care subliniază necesitatea unor acțiuni urgente împotriva infecțiilor fungice, care afectează în prezent aproximativ 6,5 milioane de oameni în fiecare an și rezultă în 3,8 milioane de decese.
Pe măsură ce Națiunile Unite se pregătesc să găzduiască o întâlnire la New York în această septembrie, axată pe rezistența antimicrobiană, discuțiile sunt anticipate să includă bacterii, fungi, virusuri și paraziți rezistenți.
Înainte de acest eveniment, van Rhijn și colegii săi fac apel către guverne, cercetători și industria farmaceutică să-și extindă atenția dincolo de bacterii pentru a cuprinde amenințarea tot mai mare a infecțiilor fungice, potrivit studiului publicat în The Lancet.
Infecții fungice - FOTO: Freepik@vecstock
Amenințarea subestimată
Infecțiile fungice sunt din ce în ce mai mult neglijate în inițiativele globale de sănătate destinate combaterii rezistenței antimicrobiene. Potrivit lui van Rhijn și colegilor săi, această concentrare disproporționată asupra patogenilor bacterieni este îngrijorătoare, în special deoarece multe probleme legate de rezistență la medicamente au provenit din boli fungice invazive care rămân subrecunoscute de public și de factorii de decizie.
În 2022, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat Lista de Patogeni Fungici Prioritari, marcând un pas semnificativ în prioritizarea sistematică a celor mai periculoși patogeni fungici. Amenințările notabile includ Aspergillus fumigatus, care infectează sistemul respirator; Candida, responsabilă pentru infecțiile cu drojdie; Nakaseomyces glabratus, care poate afecta tractul urogenital și sângele; și Trichophyton indotineae, asociat cu infecțiile pielii.
Populații vulnerabile, în pericol
Persoanele în vârstă și cele cu un sistem imunitar compromis sunt deosebit de susceptibile la aceste infecții fungice periculoase. Spre deosebire de bacterii sau virusuri, fungii sunt organisme mai complexe care prezintă similarități cu celulele animale. Această complexitate face mai dificilă și costisitoare dezvoltarea tratamentelor antifungice eficiente care să vizeze celulele fungice fără a dăuna celulelor sănătoase din organism.
În prezent, există doar patru clase sistemice de antifungice disponibile pentru tratamentul infecțiilor fungice invazive, iar rezistența devine norma, mai degrabă decât excepția, printre aceste opțiuni existente.
Rolul agrochimicalelor
În ultimii ani, au apărut mai multe agenți antifungici promițători, totuși cursa continuă între patogeni și medicamente este agravată de industria agrochimică. Cercetătorii subliniază că fungicidele cu moduri de acțiune similare cu cele ale antifungicelor sunt dezvoltate în paralel, ceea ce duce la rezistență încrucișată între patogenii critici înainte ca noile medicamente să ajungă pe piață.
Așa cum notează van Rhijn și echipa sa, "protecția antifungică este necesară pentru securitatea alimentară".
Acest lucru ridică o întrebare esențială: cum putem echilibra necesitatea de securitate alimentară cu necesitatea de a trata patogenii fungici rezistenți actuali și viitori?
Discuția despre echilibrarea securității alimentare și sănătății, care este frecvent abordată în cazul antibioticelor, nu a primit o atenție adecvată în contextul antifungicelor. Pentru a combate amenințarea în creștere a infecțiilor fungice, van Rhijn și colegii săi pledează pentru un acord global de restricționare a anumitor medicamente antifungice pentru utilizări specifice.
De asemenea, aceștia solicită eforturi reglementare colaborative pentru a asigura un echilibru între nevoile agricole și sănătatea publică.
Pe măsură ce întâlnirea ONU se apropie, cercetătorii speră că va servi drept punct de plecare pentru o abordare coordonată și diversificată în abordarea problemei presante a rezistenței antimicrobiene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.