Infecțiile fungice sunt cunoscute și sub denumirea de micoze. Wall Street Journal trage un semnal de alarmă că aceste ciuperci mortale infectează mai mulți americani. În acest timp, producătorii de medicamente urmăresc tratamente mai puternice, mai puțin toxice, pe măsură ce infecțiile fungice cresc.
Infecțiile fungice ucid milioane de oameni
Infecțiile fungice ucid mai mult de 1.6 milioane de oameni anual, în conformitate cu Global Action for Fungal Infections, o organizație de cercetare și strângere de fonduri. Ciupercile se adaptează la temperaturile în creștere în moduri care le pot face mai potrivite pentru a prospera în corpul uman, au spus cercetătorii. Și tot mai mulți oameni care urmează tratamente care le slăbesc sistemul imunitar înseamnă o populație mai mare vulnerabilă la infecții fungice severe.
Cel puțin 7.000 de persoane au murit în SUA din cauza infecțiilor fungice în 2021, au declarat Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. În 1969, CDC a raportat 450 de astfel de decese. Cazurile actuale sunt probabil subevaluate din cauza diagnosticelor greșite, potrivit Wall Street Journal.
"Sensibilizarea publicului cu privire la infecțiile fungice este abisală. Ei se gândesc la ciuperca unghiilor de la picioare sau la mâncărimi. Ei nu înțeleg că, cu unele dintre aceste infecții fungice invazive, dacă sunt lăsate netratate sau chiar atunci când sunt tratate, ele pot duce adesea la moarte", a declarat Peter Pappas, specialist în boli infecțioase la Universitatea Alabama din Birmingham.
Vezi și: Salata orientală, beneficii nebănuite. Ce conține
Ce este Aspergillus
Aspergillus este mucegaiul comun poate crește pe covoare, perne și în aparate de aer condiționat. Mai mult de 75.000 de persoane sunt spitalizate în SUA în fiecare an cu infecții fungice, dintre care o cincime sunt cauzate de Aspergillus, arată CDC. Ratele de fatalitate asociate cu unele infecții fungice, inclusiv cazurile severe care implică Aspergillus pot depăși 50%, arată cercetările.
Aspergillus fumigatus face parte din clasa ascomicetelor și se transmite prin spori rezistenţi la căldură, deshidratare, radiaţii sau unele substanțe chimice, persistând în mediu câteva luni.
Infecțiile fungice, riscuri pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit
Ciupercile, care au fost printre primele forme complexe de viață de pe uscat, au devenit o amenințare globală la adresa sănătății publice în urmă cu aproximativ 35 de ani, pe fondul epidemiei HIV/SIDA, pe măsură ce populațiile imunocompromise au început să crească la nivel global, a declarat Michail Lionakis, șeful cercetării patogenezei fungice din cadrul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.
Persoanele imunocompromise, inclusiv cele care iau medicamente care suprimă sistemul imunitar, sunt expuse unui risc deosebit de infecții fungice severe, au declarat experții în boli infecțioase. Cel puțin șapte milioane de oameni din SUA sunt imunocompromiși, potrivit CDC, iar dr. Lionakis a spus că populația este în creștere pe măsură ce tot mai mulți oameni primesc tratamente precum chimioterapia și transplantul de organe.
CDC, în alertă
CDC a cerut luna trecută pacienților și furnizorilor de servicii medicale să considere ciupercile un potențial vinovat dacă o infecție nu răspunde la tratamente. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că intenționează ca în acest an să lanseze o listă de boli fungice prioritare care speră că vor stimula finanțarea pentru cercetare și dezvoltarea medicamentelor.
Companiile farma, cercetări pentru medicamente
FDA a aprobat patru clase de medicamente antifungice pentru infecții invazive. O nouă clasă pentru tratarea bolilor severe nu a fost aprobată în mai mult de două decenii. Cele mai multe antifungice pentru infecții grave sunt toxice, unele chiar și la doze mici. Nu există vaccinuri aprobate care să vizeze ciupercile.
Mai multe medicamente antifungice sunt în curs de dezvoltare, iar cercetătorii sondează potențialele vaccinuri. Într-un studiu de fază 2, Amplyx Pharmaceuticals Inc's antifungic fosmanogepix s-a dovedit a fi eficient împotriva Aspergillus, o drojdie cunoscută sub numele de Candida și alte forme rare și a fost bine tolerat de către pacienți.
Cidara Therapeutics Inc a spus că a prezentat un tratament care a fost demonstrat în studiile pentru a eradica Aspergillus și Candida.
Matinas BioPharma Holdings Inc. a declarat că dezvoltă o versiune nontoxică și orală a amfotericinei B, una dintre cele mai vechi și mai puternice, dar și cele mai toxice antifungice.
F2G Ltd. a declarat că faza 2 studiu clinic pentru infecțiile fungice, dezvoltat pentru a trata pacienții cu infecții severe cauzate de Aspergillus și alte forme rare, a constatat că este eficient la aproape jumătate dintre pacienții pentru care terapiile actuale nu au dat roade.
Ciupercile, adaptate noilor temperaturi
Spre deosebire de bacterii și viruși, ciupercile, la fel ca oamenii, au celule eucariote cu structuri complexe și nuclee clar definite - o similitudine biologică care face ca dezvoltarea antifungicelor și vaccinurilor nontoxice să fie dificilă, au spus cercetătorii.
"Este greu să faci antifungice care nu sunt anti-umane", a declarat Andrej Spec, profesor asociat de medicină la Washington University School of Medicine din St. Louis.
Creșterea temperaturilor poate propulsa răspândirea unor ciuperci periculoase, încurajându-le să se adapteze în moduri care îi ajută să infecteze mai bine oamenii, a declarat dr. Spec, care conduce o clinică axată pe infecții fungice invazive. Cercetările sale arată că ciupercile potențial mortale, inclusiv Blastomyces și Histoplasma, și-au extins semnificativ gama în SUA începând cu anii 1950 pentru a include majoritatea statelor americane.
Agenții patogeni trebuie să reziste la temperatura medie a corpului uman de 37 de grade Celsius, care este prea fierbinte pentru ca majoritatea ciupercilor să prospere, a declarat Felipe Santiago-Tirado, expert în infecții fungice la Universitatea Notre Dame. Dar unele ciuperci, inclusiv speciile mortale Candida auris, par să se fi adaptat la temperaturi mai calde, făcându-le mai potrivite pentru a supraviețui în interiorul oamenilor, a spus el.
Prima infecție cunoscută cu Candida auris a fost raportată în Japonia în 2009. De atunci, infecțiile cu Candida auris au fost raportate în aproximativ jumătate din toate statele americane.
"Temperatura corpului a fost o barieră mare", a spus dr. Santiago-Tirado.
Utilizarea excesivă a antibioticelor contribuie, de asemenea, la amenințarea înfloritoare a infecțiilor fungice, au declarat experții în boli infecțioase. Când antibioticele ucid bacteriile din organism, inclusiv tipurile care susțin sistemul imunitar, ajută digestia și luptă împotriva agenților patogeni, ele creează un gol pe care ciupercile îl pot exploata.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.