Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice

Monika Baciu |
Data publicării:
streptococul b - FOTO: Freepik
streptococul b - FOTO: Freepik

Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.

Infecțiile invazive cu Streptococ de Grup B în primele luni de viață au fost asociate cu un risc crescut de tulburări psihiatrice pe parcursul adolescenței. Sugarii care au dezvoltat meningită au avut un risc mai mare de a dezvolta aceste tulburări în comparație cu cei cu sepsis. Alte factori, cum ar fi nașterea prematură, diabetul gestațional matern și educația scăzută a mamei, au fost, de asemenea, identificați ca factori de risc suplimentari.

Metodologia studiului

Un studiu de cohortă realizat în Danemarca a evaluat legătura dintre infecțiile invazive cu Streptococ de Grup B și riscul dezvoltării de tulburări psihiatrice în adolescență și tineret.

Cercetătorii au folosit datele din registrele naționale de sănătate și administrativ din Danemarca pentru a analiza 1548 de sugari diagnosticați cu infecție invazivă cu Streptococ de Grup B între 1997 și 2020. Dintre aceștia, 87,7% au avut sepsis, iar 12,3% au suferit de meningită. Acești sugari au fost comparați cu 15.345 de persoane de control, fiind urmăriți până în anul 2022, potrivit Medscape.

Rezultate cheie

Sugarii cu infecție invazivă cu Streptococ de Grup B au avut un risc cu 41% mai mare de a dezvolta tulburări psihiatrice comparativ cu persoanele din grupul de control. Riscul a fost chiar mai mare în primii 10 ani de viață. Cumulativ, incidența tulburărilor psihiatrice a fost de 21,1% în cazul celor cu infecție Streptococ de Grup B, față de 16,2% în cazul grupului de control.

De asemenea, sugarii cu meningită au avut un risc mai mare (30,1%) decât cei cu sepsis (20,0%). Riscurile au fost semnificativ mai mari pentru tulburări individuale, inclusiv deficiențe intelectuale, tulburări nervoase și stres, precum și tulburări de comportament.

Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice - FOTO: Freepik@optimism_studio

Factori de risc asociați

Mai mulți factori au fost identificați ca fiind asociate cu un risc mai mare de tulburări psihiatrice la sugarii cu Streptococ de Grup B:

Diabetul gestațional matern: Crește riscul pentru problemele psihice ale copilului.

Nașterea prematură: Aceasta a fost asociată cu un risc crescut de tulburări de dezvoltare.

Educația scăzută a mamei: Femeile cu un nivel scăzut de educație sunt mai susceptibile de a avea copii care dezvoltă tulburări psihiatrice.

Implicații practice

Rezultatele studiului sugerează că prevenirea infecțiilor cu Streptococ de Grup B ar trebui să devină o prioritate în practica clinică pentru gravide. Prevenirea cu succes a acestor infecții nu doar că ar reduce mortalitatea asociată, dar ar putea, de asemenea, să reducă riscurile pe termen lung de dezvoltare a tulburărilor psihiatrice la copii. Aceasta subliniază necesitatea unor măsuri mai eficiente de prevenire și tratament în timpul sarcinii.

Limitările studiului

Studiul are câteva limitări importante. Codificarea inexactă a diagnosticului în registrele naționale poate fi o sursă de eroare, în special între cazurile de sepsis și meningită. De asemenea, persoanele din grupul de control pot fi infectate cu alți patogeni, ceea ce ar putea distorsiona rezultatele.

Datele despre infecțiile cu Streptococ de Grup B în cazul deceselor intrauterine sau al nașterilor moarte nu au fost disponibile. Diagnosticul tulburărilor psihiatrice la copii poate fi mai dificil, iar erorile de diagnostic sunt posibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel