Infecțiile cu HPV, riscuri majore. Codruț Sarafoleanu: Avem foarte multe cancere. Felul în care se prezintă tumorile este spectaculos. Impun operații de mare amploare

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
infectiile cu hpv - FOTO: Freepik
infectiile cu hpv - FOTO: Freepik

Infecțiile cu HPV pot cauza nu doar cancer de col uterin, ci și cancer la nivelul gâtului și nu numai. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București a oferit explicații.

Infecțiile cu HPV sunt extrem de periculoase mai ales dacă nu sunt tratate în mod corespunzător. Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București a precizat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical, cât de importantă este prevenția, mai ales că există și un vaccin în acest sens. 

Infecțiile cu HPV, complicații majore în anii 1990

Infecțiile cu virusul HPV au dat complicații majore în anii 1990. Potrivit medicului, au fost nenumărate cazuri de papilomatoză laringiană, o afecțiune gravă. În plus, în  prezent infecțiile cu virusul HPV sunt în creștere alarmantă și în sfera ORL. Acestea pot cauza diferite tipuri de cancere, inclusiv de gât. 

”Infecțiile cu virusul HPV sunt într-o creștere absolut alarmantă în sfera ORL. Motivele și etilogia sunt lesne de înțeles. Avem foarte multe cancere care sunt dovedite a având etiologie cu HPV la nivel orofaringian și laringian. Partea bună este că aceste cancere sunt mai puțin agresive din punctul de vedere al evoluției, comparativ cu cele care apar în urma unor noxe sau a fumatului, dar complexitatea lor și felul în care se prezintă clinic tumorile respective este spectaculos și impune niște operații de dimensiuni și amploare foarte mare care necesită tot felul de reconstrucții plastice în zona faringiană.

Vezi și: TBC, cifre alarmante în 10 județe. MS: Depistarea reduce transmiterea în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau alt mediu comunitar

În acest sens, papilomatoza laringiană care a avut o creștere numerică extraordinară în anii 1990 pentru că erau foarte mulți copii care se infectau pe filiera genitală a mamei la nașterile normale, nu la cezariene, iar acești copii erau purtători de HPV la nivel orofaringian și dezvoltau și această papilomatoză laringiană. 

Fiind o boală virală și existând foarte puține tehnici chirurgicale la dispoziție, recividiva era regulată și acești copii ajungeau să facă sute de intervenții chirurgicale prin care corzile vocale și endolaringele era curățat de aceste formațiuni papilomatoase. Unii ajungeau la traheostomii încă din copilărie, motiv pentru care laringele acestor copii nu se mai dezvolta normal.

Erau niște pacienți cu laringe hipoplazic, cu tulburări de vorbire, cu tulburări de respirație, cu stenoze post-traheostomie, cu un bagaj patologic extraordinar de mare în urma acestor intervenții”, a explicat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, de la UMF Carol Davila din București, șeful clinicii de la Spitalul Sf. Maria din București, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Vezi și: Vaccinarea antigripală, în farmacii. Trandafir: Reprezintă un pas important în zona de prevenție pentru pacienții din România

Infecțiile cu HPV, prevenție

Acest vaccin ar putea opri reapariţia leziunilor, precum şi protejarea împotriva altor tipuri de cancer cauzate de HPV. Fetele şi băieţii cu vârste de 12 şi 13 ani pot primi în mod obişnuit în cadrul programelor de prevenţie vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV), care ajută la prevenirea cancerelor cauzate de acest virus, inclusiv a cancerului de col uterin, anal şi unele cancere de cap şi de gât.

Vaccinul a fost introdus în 2008, iar persoanele care aveau peste 13 ani înainte de această dată nu primesc în mod obişnuit acest vaccin.

”Un progres în acest sens, a fost faptul că putem injecta un antiviral la finalul intervenției chirurgicale în patul restant, în corzile vocale, în zona laringelui și, cel puțin, am observat o spațiere a recidivelor, dacă nu chiar vindecarea bolii și, de asemenea, acum este important faptul că a primit indicații un vaccin cu cinci valențe, un activ împotriva a cinci tulpini virale, chiar și pentru patologia ORL, cred că este un progres nechirurgical atât de necesar, atât ca prevenție cât și ca tratament”, a mai explicat dr. 

Vezi mai multe în VIDEO

 

Youtube video image

Disfonia, răgușeala, simptom după răceală, dar și al cancerului laringian. Medic: Este vindecabil, cu cât este descoperit mai precoce

Disfonia, răgușeala, este un simptom normal după răceli sau infecții la nivelul gâtului. Însă aceasta poate să fie un simptom al altor boli, inclusiv al cancerului laringian ori al infectării cu HPV.

”Disfonia reprezintă o tulburare a timbrului și intensității vocii. Poate să apară brusc, de exemplu după un strigăt puternic, la un meci, sau se poate instala lent, în timp, cum apare la fumătorii cronici, unde laringita cronică va dezvolta în final un cancer de laringe.

Disfoniile pot să apară solitar, ca singur simptom sau pot fi însoțite și de alte manifestări. În episoadele infecțioase, inflamatorii, sunt însoțite de febră, de frisoane, de stare generală alterată. În altă patologie pot fi însoțite de dureri la nivelul gâtului, fie spontane, fie în timpul alimentației, sau pot fi însoțite de tulburări respiratorii, de insuficiență respiratorie, de dificultate în a inspira aerul”, a explicat dr. George Mincu, medic primar ORL, la Digi 24.

Potrivit medicului, disfoniilor pot să apară la orice vârstă, inclusiv la copii, la cei ”care sunt hiperactivi, care vorbesc mult cu voce tare, țipă, pot dezvolta polipi la nivelul corzilor vocale”, a subliniat medicul. De asemenea, disfoniile pot să apară la persoanele care prin specificul profesiei vorbesc foarte mult: actori, cântăreți sau profesori. 

Vezi și: Care este legătura dintre calorii și dulciuri în timpul dietelor. Pleșea: Din păcate acestea ne îngrașă

Câte tipuri de disfonii există 

Medicul Mincu a explicat câte tipuri de disfonii există, dar și ce înseamnă o diagnosticare precoce a răgușelii.

Astfel, pot fi:

- disfonii malformative, care apar de la naștere, din cauza glotei palmate care lipește cele două corzi vocale,

- disfonii traumatice, fie prin inhalarea de lichide fierbinți, gaze toxice sau prin traume externe, accidente de muncă, accidente de circulație sau accidente sportive

- disfonii nervoase, prin paralizia nervilor care asigură mobilitatea corzilor vocale. Acestea apar în special în patologia glandei tiroide, gușile tiroidiene foarte mari sau cancerul tiroidian, care înglobează nervii laringieni, care ajută la mobilitatea corzilor vocale.

- disfonii produse de diverse tumori, atât tumorile benigne, polipii laringieni sau papilomatoza laringiană sau disfoniile produse de cancerul laringian.

”Ce este important de reținut, deoarece în această formă de cancer, cel laringian, disfonia apare foarte precoce, poate fi diagnosticat foarte de timpuriu, în situația în care pacientul este conștient și se prezintă la un examen medical. Și atunci cancerul laringian poate fi tratat în ziua de astăzi în procent de aproape 100 la sută. Este un cancer vindecabil, cu cât este descoperit mai precoce”, a subliniat medicul ORL.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel