Infecțiile cu HPV, reduse considerabil după programele de vaccinare

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Virusul HPV
Virusul HPV

Infecțiile cu HPV, virusul care provoacă cel mai adesea cancer de col uterin, dar și alte forme de cancer, s-au redus considerabil după demararea programelor de vaccinare contra HPV, în SUA.

Programele de vaccinare împotriva virusului papiloma uman (HPV) au redus în mod substanțial numărul de infecții și leziunile cervicale precanceroase, cauzate de virus, potrivit unui studiu publicat astăzi în The Lancet de către cercetători de la Université Laval și Centrul de cercetare CHU de Québec-Université Laval. Rezultatele sunt atât de încurajatoare, încât este posibil chiar să se prevadă eliminarea cancerului de col uterin drept o problemă de sănătate publică în următoarele decenii.

Infecțiile cauzate de HPV sunt printre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Anumite forme ale virusului pot duce la veruci anogenitali, în timp ce altele cauzează leziuni care se pot dezvolta în cancerul gurii, gâtului, vaginului, vulvei, anusului sau penisului și în special colului uterin. "HPV se găsește în aproape 100% din cazurile de cancer de col uterin", declară autorul autorului Mélanie Drolet.

Echipa de cercetare condusă de profesorul Marc Brisson, de la Facultatea de Medicină a Universității Laval, a efectuat o meta-analiză a 65 de studii din 14 țări diferite, care au creat programe de vaccinare HPV în ultimii zece ani.

Scăderile infecțiilor cu HPV, în cifre

Având datele de la 60 de milioane de oameni, cercetătorii au comparat frecvența infecțiilor cu HPV, verucile anogenitale și leziunile cervicale precanceroase înainte și după lansarea programelor. Analizele lor arată că infecțiile au scăzut cu 83% în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani și 66% în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 24. Pentru verucile anogenitale, scăderea a fost de 67% în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, 54% 20 la 24 și 31% pentru cele cu vârste cuprinse între 25 și 29 ani.

Leziunile cervicale precanceroase au scăzut, de asemenea, cu 51% în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani și 31% în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani.

Vaccinarea femeilor tinere produce, de asemenea, protecție pentru efectivele de tineri. Verucile anogenitale la bărbați au scăzut cu 48% la cei de la 15 la 19 ani și cu 32% la cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani.

Cancerul de col uterin afectează în prezent una din 150 de femei în Canada, iar rata de mortalitate după 5 ani este de aproximativ 25%. „Vaccinarea HPV este încă prea recentă pentru a măsura direct efectele acesteia asupra cancerului de col uterin, deoarece poate dura decenii pentru dezvoltare", explică Mélanie Drolet.

„Cu toate acestea, analizele noastre arată că vaccinarea produce reduceri substanțiale ale infecțiilor care cauzează cancer de col uterin și leziuni precanceroase.”

Aceste reduceri reprezintă un prim semn că vaccinarea ar putea conduce la eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică. „Acum încercăm să determinăm când ar putea fi realizată eliminarea și care programe de vaccinare și de screening ne-ar putea ajuta să o realizăm mai repede".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel