Infecțiile cardiace: cum le distingi de un infarct și ce simptome au

Angela Sabău |
Data publicării:
Infecțiile cardiace
Infecțiile cardiace

Infecțiile cardiace nu sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace, ar simptomele lor ne pot alarma uneori.

Infecțiile cardiace sunt mai puțin frecvente față de alte afecțiuni ale inimii, însă uneori declanșează inflamații care pot deteriora inima, motiv pentru care ar trebui să fiți conștienți de riscuri și simptome.
„Infecțiile pot începe în diferite locuri ale corpului - gură, plămâni sau tractul gastro-intestinal. Dar pot ajunge la inimă prin fluxul sanguin”, explică dr. Dale Adler, cardiolog la Brigham and Women's Hospital, afiliat la Harvard.  „Anumite virusuri - inclusiv SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19 - pot infecta direct celulele din mușchi și vasele de sânge ale inimii, deturnând mașinile de bază ale celulelor și provocând inflamații distructive”, adaugă el, potirvit health.harvard.edu.
Pe lângă infecții, alte boli sau proceduri medicale pot provoca inflamații în diferite zone ale inimii. 

Există trei categorii principale de inflamații cardiace, clasificate în funcție de locul în care apar. Iată un rezumat al cauzelor și simptomelor comune ale fiecăruia, împreună cu alte informații utile.

Pericardita

Pericardita este umflarea și iritarea membranei protectoare, cu două straturi, care înconjoară inima, numită pericard. Cel mai adesea, pericardita este declanșată de o infecție virală, dar poate fi cauzată și de alte tipuri de infecții sau boli, radioterapie pentru cancer sau o reacție la medicamente. Complicațiile provocate de operația de bypass sau de un atac de cord sunt alte posibile declanșatoare.
Simptomul clasic este o durere ascuțită în partea mijlocie sau stângă a pieptului. „Durerea se agravează adesea dacă respirați adânc sau vă culcați, deoarece ambele acțiuni întind pericardul”, spune dr. Adler. Alte simptome posibile includ febră, slăbiciune, dureri musculare și senzație de oboseală.
De cele mai multe ori, simptomele pericarditei dispar în câteva săptămâni sau mai puțin, cu ajutorul medicamentelor antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul și medicamentul prescris pentru colchicină (Colcrys, Mitigare), un medicament folosit de mult timp pentru trata guta.

Miocardita

Miocardita este o inflamație în stratul muscular central al inimii. Majoritatea cazurilor provin dintr-o infecție, de obicei dintr-un virus care provoacă gripa stomacală sau răceala obișnuită. Miocardita ușoară poate trece neobservată, dar cazurile severe și subite pot cauza insuficiență cardiacă severă și tulburări de ritm.
Dar această afecțiune rară este adesea dificil de diagnosticat. „Miocardita este cunoscută sub numele de , deoarece poate provoca simptome similare unui atac de cord, cum ar fi dureri în piept și lipsa respirației”, spune dr. Adler. „Este important să știm dacă pacientul a avut gripă sau o altă infecție în ultimele săptămâni”, adaugă el. Testele obișnuite, cum ar fi electrocardiogramele, nu pot distinge întotdeauna miocardita de un atac de cord, dar o scanare RMN poate dezvălui zone de inflamație. Tratamentul poate include medicamente pentru îmbunătățirea acțiunii de pompare a inimii sau corectarea ritmurilor cardiace anormale. Unii oameni ajung să aibă nevoie de dispozitive implantate pentru a aborda aceste complicații.

Endocardita

Endocardita este o infecție a mucoasei interioare a inimii (endocardul) sau a uneia sau mai multor valve ale inimii. De obicei, este cauzată de bacterii care intră în fluxul sanguin și se instalează pe endocard sau valve, în special pe valve bolnave sau deteriorate.
„Materialele străine din organism, cum ar fi o supapă cardiacă artificială sau stimulatorul cardiac, nu pot susține un răspuns imun. Deci, bacteriile care circulă prin sânge vor avea o șansă mai mare de a prolifera pe acele suprafețe, explică dr. Adler. Organismul poate intra în fluxul sanguin printr-o ruptură în piele sau printr-o membrană mucoasă. Acest lucru se poate întâmpla în timpul anumitor proceduri stomatologice, diagnostice sau chirurgicale sau cu consumul de droguri intravenoase.
Liniile directoare de la American Heart Association sfătuiesc persoanele care se confruntă cu un risc ridicat de endocardită să ia antibiotice înainte de a avea anumite proceduri dentare, chirurgicale sau alte invazive. Aceasta include persoanele care
-au boli grave ale valvelor
-au suferit o intervenție chirurgicală pentru repararea sau înlocuirea valvei cardiace
-au avut în trecut endocardită infecțioasă
-au anumite defecte cardiace congenitale, chiar dacă defectul a fost reparat.

Printre simptomele endocarditei se numără febra, frisoane, transpirații nocturne și lipsa respirației. Unii oameni dezvoltă un nou murmur cardiac sau o schimbare a unui murmur cardiac existent. Deteriorarea unei supape cardiace poate duce la probleme de ritm cardiac sau insuficiență cardiacă, și poate fi necesară înlocuirea chirurgicală a valvei. Endocardita poate provoca, de asemenea, mici cheaguri care se deplasează către alte părți ale corpului, cum ar fi creierul, picioarele, brațele sau tractul gastro-intestinal. Tratamentul necesită, de obicei, antibiotice intravenoase în doză mare timp de cel puțin patru săptămâni și uneori mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel