Infecții urinare. Dr Gheorghe Niță: multe femei iau antibiotice crezând că au o infecție

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Gheorghe Niță. Foto: DC Medical
Dr Gheorghe Niță. Foto: DC Medical

Dr Gheorghe Niță, reputat chirurg urolog, susține, la Dicționar Medical, că în spatele unei infecții urinare se pot afla multiple cauze.

”Cauzele infecțiilor urinare pot fi multiple. Infecțiile cele mai banale sunt cele la nivelul vezicii urinare, așa-numitele cistite. Și aici principala cauză este consumul inadecvat de lichide, mai este și expunerea la frig și umezeală care favorizează apariția infecțiilor, dar nu e doar asta”, afirmă medicul Gheorghe Niță, apreciat urolog din România.

Acesta subliniază că ”dacă s-au înmulțit numărul de germeni în vezica urinară, de cele mai multe ori trebuie un tratament antibiotic”.

”Sigur, aici nu trebuie exagerat. Sunt medicamente, dacă le iei de la primele simptome care pot fi luate în doză unică și bei o singură doză și lucrurile s-au rezolvat. Lucrurile nu stau mai stau așa când infecția este demult, când este cu complicații. Nu trebuie exagerat cu antibioticele.

Trebuie demonstrată infecția pentru că, de multe ori, multe femei iau antibiotice crezând că au o infecție - poate că au mai trecut prin viață prin cistite - dar, la prima usturime, la urinare, se aruncă și iau antibiotice fără să demonstreze că e vorba de o infecție urinară. Poate că e doar o inflamație care determină usturime. Sau la femei, după menopauză, există o uscăciune în zona intimă, și atunci pot să apară aceste mici manifestări urinare care nu sunt infecții. Deci n-ar trebui să stimulăm administrarea de antibiotice la orice usturime minoră, la orice urinare frecventă. Nu orice usturime în urinare înseamnă frecvent infecție urinară.

Trebuie să începem cu urocultura, cu analiza și identificare unor microbi, să vedem care sunt acei microbi, de la ce sunt sensibili și atunci putem da antibiotice potrivite. Nu toate antibioticele pătrund corespunzător în calea urinară, apoi nu toți microbii sunt sensibili la toate antibioticele”, explică expertul la Dicționar Medical, emisiune a DC Medical.

Potrivit acestuia, ”din păcate, în România, comparativ cu alte țări, antibioticele sunt folosite mult mai mult”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel