Infecții intraspitalicești, cifrele declarate, aproape duble

Adisa Codruț |
Data publicării:
Salon de spital FOTO: pexels.com
Salon de spital FOTO: pexels.com

Infecțiile intraspitalicești pe primele patru luni ale acestui an s-au dublat, iar numărul spitalelor care declară că a avut astfel de evenimente a crescut. 

Peste 1.000 de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) au fost raportate  în primele patru  luni ale anului 2019,  de către  69  spitale din întreaga țară.  Asta înseamnă ca numărul acestor infecții recunoscute și raportate  aproape s-a dublat,  față de aceeași perioadă  a anului 2018  și evidențiază preocuparea tot mai mare a unitaților sanitare  în recunoașterea și anunțarea lor, pentru a putea fi gestionate corect.

Analiza IAAM facută de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) indică și faptul că și numărul spitalelor care au raportat evenimente a crescut în primele patru luni ale anului de la 50 la 69 de untăți, față de aceeași perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat remis presei. Evenimentele au fost raportate în cadrul aplicației CaPeSaRo.

Situația raportării IAAM

Astfel, datele arată că în priele patru luni ale anului 2019 au fost raportate 1.092 de infecții intraspitalicești, de la 69 de spitale, față de 635 infecții, câte au fost raportate în aceeași perioadă a anului trecut, de la 50 de spitale, potrivit CaPeSaRo.

”În ultima perioadă se observă  caracterul pozitiv al îmbunătățirii raportărilor, în condițiile neaplicării de sancțiuni. Putem spune că este un semn al îmbunătățirii culturii organizaționale privind siguranța pacientului”, susține  dr. Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

Cele mai multe infecții raportate au fost cu  Clostridium difficile, Acinetobacter , Klebsiella și Stafilococul auriu meticilinorezistent. În raportări s-a evidentiat și o creștere cu 10 la sută a detectării prezenței altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc. 

Infecția cu Clostridium difficile este o infecție cu o incidență mare, care apare în mediul spitalicesc în relație directă cu tratamentul cu antibiotice și care necesită măsuri speciale de izolare, pentru că are un grad mare de contagiozitate

Potrivit legii 185/ 2017 privind  asigurarea calității în sistemul de sănătate, raportatea efectelor adverse asociate asistenței medicale nu are caracter acuzator. Scopul raportării este de a facilita evaluarea riscului infecțios la internare și de a identifca principalele cauze ale apariției acestor evenimente indezirabile asociate asistenței medicale pentru învățarea din erori.  

În anul 2018,  la ANMCS au fost raportate în total 2.274  infectii IAAM  de către  110 spitale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel