Infecția mortală care poate fi confundată cu o viroză. Duce la colapsul organelor și deces

Monika Baciu |
Data publicării:
sepsis - FOTO: Freepik@bit245
sepsis - FOTO: Freepik@bit245

Infecția mortală care poate fi confundată cu o viroză. Simptomele pot fi atribuite unei viroze respiratorii.

Infecția mortală care poate fi confundată cu o viroză. Șase simptome de avertizare ale ”ucigașului tăcut” dezvăluite de oamenii de știință, care arată cine este cel mai expus riscului.

Simptomele acestei afecțiuni amenințătoare pot fi confundate cu afecțiuni comune precum gripa și infecțiile respiratorii. Sepsisul este o afecțiune de viață în pericol care apare atunci când sistemul imunitar al corpului reacționează excesiv la o infecție și începe să atace țesuturile și organele.

Sepsisul duce la colapsul organelor

Dacă nu este tratată rapid, poate duce la un șoc septic, provocând eșecul organelor. Poate apărea la oricine, dar un nou studiu a constatat că unele persoane sunt mult mai vulnerabile la dezvoltarea sepsisului și mai susceptibile să moară din cauza acestei afecțiuni.

Analiza datelor NHS arată că cei cu anumite afecțiuni medicale și cei care trăiesc în zone mai defavorizate au un risc mai mare de sepsis. Persoanele cu ”istoric extensiv de expunere la antibiotice”, precum și persoanele cu dizabilități de învățare, au, de asemenea, un risc crescut, potrivit cercetării.

Co-autorul profesor Tjeerd van Staa, de la Universitatea din Manchester, care a condus studiul, a declarat că există o ”necesitate urgentă” de a îmbunătăți prevenirea sepsisului în Anglia.

”Acest studiu arată că privațiunea socio-economică, comorbiditatea și dizabilitățile de învățare sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a sepsisului și mortalitatea la 30 de zile în Anglia în cazurile nelegate de COVID-19.

Această cercetare subliniază necesitatea urgentă a modelelor de predicție a riscului de sepsis de a ține cont de starea bolilor cronice, starea deprivării și dizabilitățile de învățare, alături de severitatea infecției.

Există o necesitate urgentă de a îmbunătăți prevenirea sepsisului, inclusiv direcționarea mai precisă a antimicrobienele către pacienții cu risc crescut”, a subliniat Tjeerd van Staa, potrivit Express.

Vezi și: Obiceiul ignorat care duce la cancer. Avertisment sumbru: Crește riscul de apariție a nu mai puțin de 13 tipuri de cancer. Tumorile se dezvoltă alarmant

Peste 200.000 de cazuri de sepsis, analizate

Ca parte a studiului, publicat în jurnalul eClinicalMedicine, experții au analizat date despre 224.000 de cazuri de sepsis între ianuarie 2019 și iunie 2022 în Anglia.

Echipa a comparat aceste informații cu datele a peste 1,3 milioane de persoane care nu au avut sepsis. Informații despre venituri, angajare, rata criminalității, mediu de trai și educație au fost utilizate pentru a măsura deprivarea socio-economică.

S-a constatat că persoanele care trăiesc în comunitățile cele mai defavorizate au avut un risc cu 80% mai mare de a dezvolta sepsis în comparație cu cele mai puțin defavorizate.

Persoanele cu dizabilități de învățare aveau cel puțin de trei ori mai multe șanse să li se pună diagnosticul de sepsis în comparație cu cei fără dizabilități.

Cei cu boli cronice de ficat aveau, de asemenea, un risc triplu de a dezvolta sepsis, în timp ce persoanele cu boli cronice de rinichi aveau un risc de sepsis cu două până la șase ori mai mare decât populația generală, în funcție de stadiul bolii lor.

Alți factori care au fost considerați la un risc mai mare pentru sepsis includ persoanele cu:

- Cancer

- Boli neurologice

- Diabet

- Condiții imunosupresoare.

Studiul a constatat, de asemenea, că decesele în termen de 30 de zile de la diagnosticul de sepsis au fost cele mai ridicate la persoanele în vârstă de 80 de ani și la persoanele de etnie albă.

Cu toate acestea, persoanele din medii defavorizate, precum și pacienții cu boli cronice de rinichi și boli cronice de ficat, au avut un risc crescut de a muri în decurs de o lună.

Vezi și: Alimentul care scade riscul de demență. Elimină inflamația din organism și încetinește absorbția zahărului din sânge

Infecțiile, rezistente la antibiotice

Co-autorul studiului, dr. Colin Brown, responsabil pentru rezistența antimicrobiană și sepsis la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, a comentat că există o legătură între infecții și nivelul de trai.

”Deși infecțiile severe și sepsisul pot afecta pe oricine, datele noastre evidențiază tot mai mult interacțiunea complexă dintre statutul socio-economic, afecțiunile medicale subiacente și riscul de sepsis.

Cercetarea noastră a constatat că unele persoane aveau mai multe șanse să moară din cauza sepsisului în comparație cu altele, inclusiv cele din grupurile cele mai defavorizate din punct de vedere socio-economic și că cei care trebuie să ia antibiotice mai des sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare.

Abordarea inegalităților este o parte de bază a abordării noastre în domeniul sănătății publice, iar o înțelegere mai profundă a modului în care infecțiile bacteriene grave afectează va ajuta la orientarea celor mai bune intervenții pentru a le aborda”, a spus dr. Colin Brown.

FOTO: Freepik@kjpargeter

Sepsisul, simptome

Potrivit NHS, semnele de avertizare ale sepsisului pot fi ”greu de observat”. Acest lucru se datorează faptului că simptomele pot fi similare cu cele ale gripei sau ale altor afecțiuni comune.

- Vorbit neclar sau confuz

- Tremur extrem sau dureri musculare

- Lipsa urinei

- Respirație severă

- Piele marmorată sau decolorată.

Dacă dumneavoastră sau alt adult prezentați aceste simptome, ar trebui să sunați la 112.

Vezi și: Trei motive pentru care fumăm. Cristian Oancea: Toți cei trei factori sunt niște prieteni falși sau înșelători

Șocul septic, cum se manifestă

În cazul șocului septic, o persoană ar putea experimenta:

- Senzație de amețeală sau leșin

- Confuzie sau dezorientare

- Grețuri și vărsături

- Diaree

- Piele rece, umedă și palidă sau marmorată.

Copiii pot experimenta sepsis în mod diferit față de adulți.

Sepsisul, trei etape

Sepsis: O infecție pătrunde în fluxul sanguin și cauzează inflamație în organism.

Sepsis sever: Infecția și inflamația sunt suficient de severe încât încep să afecteze funcția organelor.

Șoc septic: Șocul septic este o complicatie severă a sepsisului care determină o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. Aceasta poate duce la numeroase complicații grave, inclusiv disfuncție organica, insuficiență respiratorie sau cardiacă, accident vascular cerebral și posibil deces.

Deși sepsisul apare adesea în mediile spitalicești, poate apărea și în alte locații. În unele cazuri, s-ar putea să nu știți nici măcar că aveți o infecție care ar putea duce potențial la sepsis, potrivit Healthline.

În momentul debutului, sepsisul este împărțit în:

- Timpuriu. Apare în 2 săptămâni de la apariția focarului septic primar)

- Târziu. Aapare după o perioadă de două săptămâni. În ceea ce privește rata de dezvoltare, septicemia poate fi fulminantă (cu dezvoltarea rapidă a șocului septic și apariția unui rezultat letal în decurs de 1-2 zile), acută (durata de 4 săptămâni), subacută (3-4 luni), recurent (până la 6 luni cu alternarea decolorării și exacerbarilor) și cronice (care durează mai mult de un an).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel