Infecția cu stafilococ este cauzată de bacteria stafilococ. Aceste tipuri de germeni se găsesc în mod obișnuit pe piele sau în nasul multor persoane sănătoase. De cele mai multe ori, aceste bacterii nu cauzează probleme sau provoacă infecții cutanate relativ minore.
Dar infecțiile cu stafilococ pot deveni mortale dacă bacteriile invadează mai adânc în organism, pătrunzând în sânge, articulații, oase, plămâni sau inimă. Un număr tot mai mare de persoane, altfel sănătoase, dezvoltă infecții cu stafilococi care le pun viața în pericol. De exemplu, endocardita, o infecție gravă a căptușelii interioare a inimii (endocardul), poate fi cauzată de bacteria stafilococului.
Tratamentul implică, de obicei, antibiotice și curățarea zonei infectate. Cu toate acestea, unele infecții cu stafilococ nu mai răspund sau devin rezistente la antibioticele obișnuite. Pentru a trata infecțiile stafilococice rezistente la antibiotice, este posibil ca furnizorii de asistență medicală să fie nevoiți să utilizeze antibiotice care pot provoca mai multe efecte secundare.
Infecția cu stafilococ, simptome
Semnele și simptomele infecțiilor cu stafilococi variază foarte mult, în funcție de localizarea și gravitatea infecției.
- Infecții ale pielii
Infecțiile cutanate cauzate de bacteriile stafilococice includ:
- Furuncule. Cel mai frecvent tip de infecție cu stafilococ este furunculul. Acesta este un buzunar de puroi care se dezvoltă într-un folicul de păr sau într-o glandă uleioasă. Pielea de deasupra zonei infectate devine, de obicei, roșie și umflată.
Dacă un furuncul se rupe, probabil că se va scurge puroi. Furunculele apar cel mai adesea sub brațe sau în jurul inghinelor sau fesei.
- Impetigo. Această erupție contagioasă, adesea dureroasă, poate fi cauzată de bacteria stafilococului. Impetigo are de obicei vezicule mari care pot supura lichid și dezvolta o crustă de culoarea mierii.
- Celulită. Celulita este o infecție a straturilor profunde ale pielii. Aceasta provoacă roșeață și umflături la suprafața pielii. Se pot dezvolta și răni sau zone de secreții care supurează.
- Sindromul stafilococic al pielii scăldate. Toxinele produse de bacteriile stafilococice pot provoca sindromul de piele scaldată stafilococică. Afectând mai ales bebelușii și copiii, această afecțiune include febră, erupție cutanată și, uneori, vezicule. Atunci când bășicile se sparg, stratul superior al pielii se desprinde. Acest lucru lasă o suprafață roșie, crudă, care arată ca o arsură, notează Mayo Clinic.
Vezi și: Elimină mirosul picioarelor cu oțet și zeamă de lămâie. Remediile bunicii îți vin în ajutor
Intoxicații alimentare
Bacteria stafilococului este una dintre cele mai frecvente cauze ale intoxicațiilor alimentare. Bacteria se înmulțește în alimente și produce toxine care vă îmbolnăvesc. Simptomele apar rapid, de obicei în câteva ore de la consumul unui aliment contaminat. Simptomele dispar, de obicei, de asemenea, rapid, adesea durând doar o jumătate de zi.
O infecție cu stafilococ în alimente nu provoacă de obicei febră. Semnele și simptomele la care vă puteți aștepta în cazul acestui tip de infecție cu stafilococ includ:
- Greață și vărsături
- Diareea
- Deshidratare
- Tensiune arterială scăzută
- Bacteremie
Cunoscută și sub numele de infecție a fluxului sanguin, bacteremia apare atunci când bacteriile stafilococului pătrund în fluxul sanguin. Febra și tensiunea arterială scăzută sunt semne de bacteremie. Bacteria se poate deplasa în locații din adâncul corpului dumneavoastră pentru a provoca infecții care afectează:
- Organele interne, cum ar fi creierul (meningită), inima (endocardită) sau plămânii (pneumonie).
- Oasele și mușchii
- Dispozitive implantate chirurgical, cum ar fi articulațiile artificiale sau stimulatoarele cardiace
Sindromul de șoc toxic
Această afecțiune care pune viața în pericol rezultă din toxinele produse de unele tulpini de stafilococ. Afecțiunea a fost legată de anumite tipuri de tampoane, răni ale pielii și intervenții chirurgicale. De obicei, se dezvoltă brusc cu:
- Febră mare
- Greață și vărsături
- O erupție cutanată pe palme și tălpi care arată ca o arsură solară
- Confuzie
- Dureri musculare
- Diareea
- Dureri de stomac
- Artrita septică. Artrita septică este adesea cauzată de o infecție cu stafilococi. Bacteria vizează adesea genunchii, umerii, șoldurile și degetele de la mâini sau de la picioare. Articulațiile artificiale pot fi, de asemenea, expuse riscului de infecție. Semnele și simptomele pot include:
- Umflarea articulațiilor
- Durere severă la nivelul articulației afectate
- Febră
Infecția cu stafilococ, când trebuie să mergeți la medic
Mergeți la furnizorul de servicii medicale dacă dvs. sau copilul dvs. are:
- O zonă de piele roșie, iritată sau dureroasă
- Vezicule pline de puroi
- Febră
De asemenea, trebuie să contactați medicul dacă:
- Infecțiile cutanate sunt transmise de la un membru al familiei la altul
- Doi sau mai mulți membri ai familiei au infecții cutanate în același timp
Infecția cu stafilococ, cauze
Mulți oameni poartă bacterii stafilococice pe piele sau în nas și nu dezvoltă niciodată infecții stafilococice. Cu toate acestea, dacă dezvoltați o infecție cu stafilococ, există o mare probabilitate ca aceasta să provină de la o bacterie pe care o purtați de ceva timp.
Bacteria stafilococului poate fi, de asemenea, transmisă de la o persoană la alta. Deoarece bacteriile stafilococului sunt foarte rezistente, ele pot trăi pe obiecte precum fețele de pernă sau prosoapele suficient de mult timp pentru a se transfera la următoarea persoană care le atinge.
Bacteriile stafilococului vă pot îmbolnăvi provocând o infecție. De asemenea, vă puteți îmbolnăvi din cauza toxinelor produse de bacterii. Bacteria stafilococului poate supraviețui:
- Temperaturilor extreme
- Acidului din stomac
Infecția cu stafilococ, factori de risc
Mulți factori - inclusiv sănătatea sistemului imunitar sau tipurile de sport pe care le practicați - pot crește riscul de a dezvolta infecții cu stafilococ.
Afecțiuni de sănătate subiacente
Anumite afecțiuni sau medicamentele utilizate pentru tratarea lor vă pot face mai predispus la infecții cu stafilococ. Persoanele care pot fi mai predispuse să facă o infecție cu stafilococul includ pe cele cu:
- Diabet care utilizează insulină
- HIV/SIDA
- Insuficiență renală care necesită dializă
- Sisteme imunitare slăbite - fie de la o boală, fie de la medicamente care suprimă sistemul imunitar
- Un transplant
- Cancer, în special cei care sunt tratați cu chimioterapie sau radiații
- Leziuni ale pielii din cauza unor afecțiuni precum eczeme, înțepături de insecte sau traumatisme minore care deschid pielea
- Afecțiuni pulmonare (respiratorii), cum ar fi fibroza chistică sau emfizemul
- Spitalizare curentă sau recentă. În ciuda încercărilor ferme de a scăpa de ele, bacteriile stafilococice rămân prezente în spitale, unde pot infecta persoanele care sunt cele mai expuse riscului de infectare. Acestea pot include persoane cu:
- Sisteme imunitare slăbite
- Arsuri
- Răni chirurgicale. Uneori, persoanele internate în spital pot fi examinate pentru a vedea dacă sunt purtătoare de bacterii stafilococice. Screeningul se face cu ajutorul unui tampon nazal. Tratamentul pentru a scăpa de bacterii poate fi administrat pentru a ajuta la prevenirea infecției și pentru a diminua răspândirea la alte persoane.
- Dispozitive invazive și dispozitive implantate. Bacteria stafilococului poate pătrunde în organism călătorind de-a lungul tuburilor medicale. Aceste dispozitive fac legătura între exteriorul și interiorul corpului dumneavoastră. Exemple sunt:
- Cateterele urinare
- Tubulatură plasată într-o venă (catetere intravenoase). De asemenea, bacteriile stafilococice sunt atrase de dispozitivele implantate, unde se dezvoltă la suprafață și provoacă infecții. Acestea includ dispozitive implantate chirurgical, cum ar fi:
- Articulații artificiale
- Stimulatoare cardiace
- Sporturi de contact
- Bacteriile stafilococice se pot răspândi cu ușurință prin tăieturi, zgârieturi și contactul piele pe piele. De asemenea, infecțiile cu stafilococul se pot răspândi în vestiar prin folosirea în comun a briciului de ras, prosoapelor, uniformelor sau echipamentelor.
- Pregătirea neigienică a alimentelor. Persoanele care manipulează alimente și nu se spală corespunzător pe mâini pot transfera bacteriile stafilococului de pe pielea lor pe alimentele pe care le pregătesc. Bacteriile se înmulțesc în alimente și produc toxine care vă îmbolnăvesc. Gătitul poate distruge bacteriile. Dar toxinele rămân în continuare în alimente. Alimentele care sunt contaminate cu bacterii stafilococice nu au un aspect sau un gust diferit.
Infecția cu stafilococ, complicații
Dacă bacteriile stafilococice invadează fluxul sanguin, puteți dezvolta un tip de infecție care vă afectează întregul organism. Numită sepsis, această infecție poate duce la șoc septic. Acesta este un episod care vă pune viața în pericol atunci când tensiunea arterială scade la un nivel extrem de scăzut.
De asemenea, infecțiile cu stafilococul pot deveni mortale dacă bacteria invadează adânc în corpul dumneavoastră, pătrunzând în sânge, articulații, oase, plămâni sau inimă.
Infecția cu stafilococ, prevenție
Câteva măsuri simple vă pot ajuta să reduceți riscul de a contracta infecții cu stafilococ:
Spălați-vă pe mâini. Spălarea temeinică a mâinilor este cea mai bună apărare împotriva germenilor. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun energic timp de cel puțin 20 de secunde. Apoi uscați-le cu un prosop de unică folosință și folosiți prosopul pentru a închide robinetul. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare sau dacă nu vă puteți spăla pe mâini, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.
Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun în mod regulat, cum ar fi înainte, în timpul și după ce preparați mâncarea; după ce ați manipulat carne crudă sau păsări de curte; înainte de a mânca; după ce ați folosit toaleta; și după ce ați atins un animal sau deșeuri animale.
Vezi și: Cinci motive să practici yoga în fiecare zi: ce asane sunt bune pentru sănătate
Păstrați rănile acoperite. Păstrați tăieturile și zgârieturile curate și acoperite cu bandaje sterile și uscate până la vindecare. Puroiul din rănile infectate conține adesea bacterii stafilococice. Păstrarea rănilor acoperite va ajuta la împiedicarea răspândirii bacteriei.
Reduceți riscurile de tamponare. Sindromul de șoc toxic este cauzat de bacteria stafilococului. Tampoanele lăsate înăuntru pentru perioade lungi de timp pot dezvolta bacterii stafilococice. Vă puteți reduce șansele de a face sindromul șocului toxic dacă vă schimbați frecvent tamponul - cel puțin la fiecare 4-8 ore. Folosiți un tampon cu cea mai mică absorbție pe care o puteți. Încercați să alternați tampoanele cu șervețelele igienice ori de câte ori este posibil.
Păstrați obiectele personale personale. Evitați să împărțiți obiecte personale, cum ar fi prosoapele, cearceafurile, aparatele de ras, hainele și echipamentul sportiv. Infecțiile cu stafilococul se pot răspândi pe obiecte, precum și de la o persoană la alta.
Spălați hainele și lenjeria de pat. Bacteria stafilococului se poate răspândi pe haine, prosoape și lenjerie de pat. Pentru a elimina bacteriile, spălați și uscați articolele la cea mai caldă temperatură.
Infecția cu stafilococ, diagnostic
Pentru a diagnostica o infecție stafilococică, furnizorul de servicii medicale va efectua un examen fizic. În timpul examinării, furnizorul dumneavoastră examinează orice răni ale pielii sau zone înroșite pe care le puteți avea. De asemenea, furnizorul dumneavoastră poate examina orice alte simptome.
Prelevează o probă pentru testare. Cel mai adesea, furnizorii diagnostichează infecțiile cu stafilococul prin verificarea sângelui, a urinei, a pielii, a materialului infectat sau a secrețiilor nazale pentru a detecta semnele bacteriei. Testele suplimentare pot ajuta furnizorul dumneavoastră să aleagă antibioticul care va acționa cel mai bine împotriva bacteriei.
Recomandă alte teste. Dacă sunteți diagnosticat cu o infecție stafilococică, furnizorul dumneavoastră poate solicita un test imagistic numit ecocardiogramă. Acest test poate verifica dacă infecția v-a afectat inima. Furnizorul dumneavoastră poate comanda și alte teste imagistice, în funcție de simptomele dumneavoastră și de rezultatele examenului.
Infecția cu stafilococ, tratament
Tratamentul unei infecții stafilococice poate include:
- Antibiotice. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate efectua teste pentru a identifica bacteria stafilococului care se află în spatele infecției dumneavoastră. Acest lucru îl poate ajuta pe furnizorul dumneavoastră să aleagă antibioticul care va funcționa cel mai bine pentru dumneavoastră.
- Drenajul rănii. Dacă aveți o infecție a pielii, furnizorul dumneavoastră poate face o tăietură (incizie) în rană pentru a drena lichidul care s-a acumulat acolo. De asemenea, zona este curățată temeinic.
- Îndepărtarea dispozitivului. Dacă infecția dumneavoastră implică un dispozitiv medical, cum ar fi un cateter urinar, un stimulator cardiac sau o articulație artificială, poate fi necesară îndepărtarea promptă a dispozitivului. Pentru unele dispozitive, îndepărtarea ar putea necesita o intervenție chirurgicală.
Rezistența la antibiotice
Bacteriile stafilococice sunt foarte adaptabile. Multe varietăți au devenit rezistente la unul sau mai multe antibiotice. De exemplu, în prezent, majoritatea infecțiilor cu stafilococ nu pot fi vindecate cu penicilină.
Tulpinile de bacterii stafilococ rezistente la antibiotice sunt adesea descrise ca tulpini de Staphylococcus aureus rezistente la meticilină (MRSA). Creșterea numărului de tulpini rezistente la antibiotice a dus la utilizarea antibioticelor intravenoase, cum ar fi vancomicina sau daptomicina, cu potențialul de a avea mai multe efecte secundare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.