Persoanele nevaccinate infectate cu varianta Omicron a coronavirusului ar putea avea un risc mai scăzut de formă severă de boală, de spitalizare sau de deces prin comparaţie cu cei contaminaţi cu variantele anterioare ale SARS-CoV-2, indică rezultatele unui studiu din Africa de Sud, prezentate vineri. Studiul, realizat de Institutul Naţional de Boli Transmisibile (NICD) din provincia Western Cape şi care nu a fost deocamdată supus procedurii de 'peer review', a comparat circa 11.600 de pacienţi din primele trei valuri epidemice cu alţi aproximativ 5.100 din valul Omicron care a început în noiembrie.
Varianta Omicron tinde să cauzeze forme mai puţin severe de boală, cu proporţional mai puţine spitalizări şi decese, faţă de variantele precedente. Oamenii de ştiinţă încearcă să determine în ce măsură aceasta se întâmplă datorită ratelor mai mari de imunitate induse de vaccinare sau de trecerea prin boală, ori caracteristicilor intrinseci ale Omicron.
Studiul sud-african a concluzionat că aproximativ un sfert din reducerea constată a riscului de formă severă cu Omicron poate fi atribuit caracteristicilor virusului însuşi. 'În valul alimentat de Omicron, cazurile de forme severe de COVID-19 au fost reduse în cea mai mare parte datorită protecţiei conferite de o infecţie anterioară şi/sau de vaccinare, însă virulenţa intrinsec mai mică poate fi responsabilă pentru un risc redus cu aproximativ 25% faţă de spitalizare cu forme severe sau de deces, comparativ cu Delta', afirmă autorii studiului, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.