Infecțiile fungice rezistente, tratate prin „înfometare”. Sistemul imunitar le poate elimina

Angela Sabău |
Data publicării:
Candida auris ar putea fi controlată Foto: CDC
Candida auris ar putea fi controlată Foto: CDC

Infecțiile fungice rezistente la medicamente ar putea fi tratate printr-o nouă abordare. Cercetătorii au descoperit o modalitate de a „înfometa” ciuperca, ceea ce o va slăbi, astfel că sistemul imunitar o poate elimina.

Infecțiile fungice care sunt rezistente la medicamente pot fi tratate prin „înfometare”, spun cercetătorii de la University at Buffalo și Temple University.

Pentru a trata Candida albicans, o ciupercă realtiv comună care poate provoca boli la cei cu sisteme imunitare slăbite, cercetătorii au limitat accesul ciupercii la fier, un element crucial pentru supraviețuirea organismului, potrivt medicalxpress.com.

Ei au făcut acest lucru prin utilizarea deferasirox, un medicament folosit pentru a trata tulburările de sânge. Testat la soareci, rezultatele au fost promitatoare: cercetătorii au scăzut nivelul de fier din salivă de patru ori, ceea ce a modificat expresia a peste 100 de gene de către ciupercă, a diminuat capacitatea sa de a infecta țesutul mucoaselor orale și a cauzat o reducere de două ori a  ratei de supraviețuire a ciupercii în organism.

În lipsa unor medicamente eficiente, „redirecționarea” unor medicamente care vizează tratarea altor boli este o strategie promițătoare, spune Mira Edgerton, conducător de cercetări în cadrul Departamentului Oral Biology at the UB School of Dental Medicine.

Edgerton, împreună cu doctorul Sumant Puri, de asemenea, lider al cercetătorilor și profesor asistent la Școala de Stomatologie Kornberg de la Temple University, au publicat studiul în luna martie în domeniul medicamentelor antimicrobiene și chimioterapiei.

În prezent, există doar trei clase majore de medicamente antifungice clinice. Cu toate acestea, rezistența la medicamente fungice a crescut în mod constant și nu au apărut noi clase de antifungice în ultimele decenii, spune Edgerton.

În lipsa fierului, ciuperca moare

Candida albicans, o ciupercă din grupul celor ce și-au construit rezistență, este agentul din spatele mai multor infecții. Acestea includ aftoasă orală, o infecție a gurii cu o ciupercă identificată printr-ă pelicul albă care acoperă limba și gâtul, provocând înghițirea dureroasă; și stomatita asociată protezei, o infecție fungică care afectează aproape două treimi din purtătorii de protezare din SUA, care cauzează inflamație, înroșirea și umflarea gurii.

Ciuperca este, de asemenea, a patra cauză principală a infecțiilor în sânge, dobandite în spital, care au adesea rate de mortalitate ridicată, spune Edgerton.

Candida albicans este cea mai abundentă ciupercă din microbiomul oral și se bazează în mare măsură pe salivă ca sursă pentru elementele esențiale. Fierul, cel de-al doilea cel mai abundent metal din saliva, este un nutrient extem de important folosit de ciupercă în mai multe procese celulare, inclusiv producția de energie și repararea ADN-ului.

La șoareci, grupul a adăugat deferasirox la apa potabilă pentru a scădea nivelul de fier din salivă și a reduce disponibilitatea de fier necesară pentru a susține o infecție.

Cercetătorii au descoperit că la șoarecii care au primit tratamentul, Candida albicans a fost mai puțin probabil să supraviețuiască atacurilor de către sistemul imunitar, reducând aproape la jumătate rata de suprviețuire (12 % la cei care au primit tratament, față de 25% la cei care nu au primit).

Alte cercetări au arătat că tratamentul cu deferasirox nu are ca rezultat deficiența de fier la adulții cu niveluri normale de fier, formând potențialul de tratament preventiv pentru cei care sunt, de asemenea, vulnerabili la infecțiile mucoaselor, spune Puri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel