Infecția cu HPV este de departe principala cauză a cancerului de col uterin și a fost legată și de verucile genitale și de cancerele gurii, gâtului, vulvei, vaginului și anusului. Dar, noul studiu constata ca ratele de infecție cu HPV 16 sau HPV 18, cele două tulpini implicate cel mai adesea în cancerul de col uterin, au scăzut semnificativ între 2008 și 2014.
În acei ani, ratele de utilizare a vaccinurilor HPV au fost cele mai răspândite. "Aceasta este o dovadă clară că vaccinul HPV lucrează pentru a preveni boala cervicală la femeile tinere din Statele Unite", a declarat autorul studiului, Nancy McClung. Ea este un cercetător epidemiolog la Centrele S.U.A. pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
HPV 16 și HPV 18, responsabil de 70% dintre cancerele de col uterin
În prezent, CDC recomandă vaccinarea de rutină a fetelor și băieților la vârste cuprinse între 11 și 12 ani, deoarece protecția este cea mai bună dacă este făcută înainte de inițierea activității sexuale. "Cred că această reducere inițială va continua să crească până când vom vedea o reducere de aproximativ 70% a bolii asociate HPV, deoarece HPV 16 și HPV18 sunt responsabile pentru 70% din cancerele de col uterin la nivel mondial", a spus dr. Adi Davidov, președinte interimar al departamentului de obstetrică și ginecologie din Spitalul Universitar Staten Island din New York City. „Desigur, evitarea infecției cu HPV este calea principală pentru evitarea cancerului de col uterin”, a spus McClung.
Aproape toți indivizii activi sexual vor contracta HPV la un moment dat în viață, dar majoritatea infecțiilor cu HPV dispar de la sine, fără nici un tratament ", a explicat McClung într-un comunicat de presa al American Association for Cancer Research.
"Dacă o infecție HPV nu dispare, poate provoca modificări ale celulelor care, în timp, se dezvoltă într-o leziune a colului uterin numită precancer de col uterin", a spus ea. „Precancerul de col uterin ne permite să observăm impactul de vaccinare HPV mai devreme decât cancerul de col uterin, care poate dura decade pentru a se dezvolta.”
Rezultatele vaccinării, în cifre
Pentru a afla cât e eficentă a fost vaccinarea, echipa CDC a analizat mai mult de 10.000 de mostre de laborator de țesut de col uterin obținute de la femei diagnosticate cu afecțiune cervicală precanceroasă între 2008 și 2014. Femeile au avut vârste cuprinse între 18 și 39 de ani. Cercetători au urmărit prezența a 37 tulpini de HPV, dar au fost cel mai interesați de HPV 16 sau HPV 18.
Rezultatul: În 2008, aceste două tulpini au fost detectate la 55% din probele prelevate de la femeile vaccinate, dar până în 2014 acest număr a scăzut la doar 33%.
McClung a explicat că femeile vaccinate probabil că au contractat HPV înainte de vaccinare. Cele mai multe dintre femei au fost vaccinate la vârste de peste 20 de ani, vârstă la care au început activitatea sexuală. În orice caz, declinul abrupt al infectiei cu HPV este încurajator, au spus cercetătorii.
S-au observat scăderi mai puțin dramatice - dar totuși semnificative - în probele prelevate din femeile nevaccinate. În acest grup, infecția cu HPV 16/18 a scăzut de la 51% în 2008 la puțin peste 47%, până în 2014.
Chiar și femeile nevaccinate au beneficiat de absorbția pe scară largă a vaccinului HPV, a explicat McClung, din cauza a ceea ce este cunoscut sub numele de imunitate la efective.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.