Prof. univ. dr. Olga Simionescu, şeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Colentina, a atras atenția medicilor rezidenți care au participat la sesiunea „Patologia genitală la femeie și bărbat din perspectiva dermato- venerologică", de la Congresul Clubului Regal al Medicilor, că există numeroase provocări în abordarea acestor cazuri de patologie genitală.
O patologie de nișă
„Pacientul, care este și așa speriat, nu știe unde să se ducă prima oară: la chirurg, medic de familie, ginecolog, urolog, proctolog sau dermatolog. Este o zonă de nișă în care fiecare are rolul lui. Proctologul este un cunoscător al zonei hemoroidale, al zonei perianale. Chirurgul generalist ne ajută foarte mult în vegetațiile veneriene gigante, însă el nu poate opera singur. El trebuie neapărat să participe la prevenția recurențelor și la micșorarea masei cu dermatologul, care la început, reduce masa tumorală”, a explicat prof. univ. dr. Olga Simionescu.
Nici ginecologl sau medicul de familie nu pot avea rolul pricnipal în echipa care manageriază pacienții cu această patologie. Integratorul are o anume specialitate.
Cine girează cazul și de ce
„Ginecologul se ocupă de tot ce ține de sarcină. Medicul de familie trebuie să cunoască foarte bine cazul, istoricul familiei, trebuie să rezoneze cu suferința din cuplu. Însă pe zona genitală, integratorul trebuie să fie obligatoriu dermato-venerologul. Acesta cunoaște foarte bine zona de dermatologie a mucoasei”, a arătat prof. univ. dr. Olga Simionescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.