O echipă de medici, condusă de dr. Karen L. Kotloff, de la Universitatea de Medicină din Maryland (UMSOM), Centrul pentru Dezvoltarea Vaccinului și Global Health (CVD), a efectuat un studiu clinic care a implicat mai multe spitale care au testat eficiența aplicării unui antibiotic topic cunoscut sub numele de mupirocin pentru prevenirea infecției cu Staphylococcus aureus (SA) la copii în unitatea de terapie intensivă neonatală (NICU).
Timp de 5 zile a fost aplicat mupirocin pe piele și nasul sugarilor din NICU, care au fost testați și erau pozitivi pentru SA. Rezultatele indică faptul că mupirocin este sigur și extrem de eficient în eliminarea SA din pielea și nasul ale acestor sugari. Copiii tratați au fost testați după tratament și mai mult de 90% au ieșit negativ pentru SA, indicând o "decolonizare" eficientă ca răspuns la mupirocin.
Acesta este primul studiu clinic multicentric randomizat care demonstrează eficacitatea și siguranța mupirocinului la sugari, inclusiv la cei născuți prematur, și care arată că acest tratament a redus colonizarea atât de către SA care este susceptibilă la antibiotice utilizate în mod obișnuit (MSSA), cât și pe cele care nu sunt (MRSA).
Stafilococii aurii sunt bacterii prezente frecvent pe piele și pe membranele mucoase fără a provoca boli. Când bacteriile trăiesc în organism fără a provoca boli, aceasta se numește colonizare.
Sugarii care se colonizează cu SA în timp ce sunt internați în spital au un risc crescut de a dezvolta infecții care pun în pericol viața. Prin urmare, acest tratament este de natură să reducă infecția clinică la sugari. Efectul unui curs de mupirocin a durat cel puțin două până la trei săptămâni.
,,Stafilocolul auriu este cauza principală a sepsisului la copiii mici admiși la NICU. Sepsisul, care este infecție sistemică, poate fi fatal la sugari, astfel prevenirea acestor infecții este foarte importantă în gestionarea riscului pentru copiii din NICU care sunt fragili și luptă cu mai multe probleme medicale ", a spus dr. Kotloff, potrivit ScienceDaily.com.
Studiul a inclus nou-născuți prematuri și copii sub doi ani care au fost admiși la NICU pentru internări de cel puțin 14 zile. Dintre cei peste 6000 de copii admiși la NICU și testați, 18% au fost pozitivi. Studiul randomizat a evaluat 155 dintre cei 1140 sugari care au fost pozitivi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.