Cercetătorii de la Universitățile Philadelphia și Thomas Jefferson vin cu o veste bună, au dezvoltat un test care ar putea analiza rapid infecțiile apărute la nivelul creierului. Diagnosticul se poate dovedi deosebit de util la sugari și copii mici.
"Avem multe teste pentru a pune diagnosticele, dar cele care indică în mod concludent infecția pot lua adesea mai mult timp decât ne-am dori, mai ales în cazurile de meningită sau encefalită la copii. Odată confirmat de cercetări suplimentare, testul nostru ar putea oferi o primă, rapidă și mai puțin invazivă modalitate de a afla ceea ce se întâmplă în creier", a spus dr. Mark Curtis, medic specialist în anatomie și biologie celulară.
În loc să testeze prezența bacteriilor sau a virusurilor, cercetătorii au analizat primele semne ale infecției: citokinele produse de sistemul imunitar al pacientului ca răspuns la agenții patogeni.
,,Citokinele sunt un sistem de alarmă pentru organism. Agenții infecțioși activează un răspuns inflamator multiplu, o componentă cheie fiind eliberarea diferitelor combinații de citokine adaptate pentru combaterea agenților patogeni. Modificările în nivelurile de citokine din lichidul cefalorahidian oferă un semn foarte rapid de măsurare a infecției", a precizat dr. Curtis, potrivit Medicalxpress.com.
Echipa lui Curtis a vrut să vadă dacă poate detecta modele în cadrul citokinelor care ar putea diferenția infecțiile de alte boli cerebrale sau tulburări. În analiza retrospectivă, anchetatorii au analizat probele colectate de la 43 de pacienți care au făcut puncții spinale în timpul șederii lor în spital. Cercetătorii au testat lichidul cerebro-spinal (LCR) pentru a vedea prezența a 41 de citokine diferite. Ei au observat că pacienții cu infecție confirmată la nivelul sistemului nervos central au prezentat o amprentă diferită de citokine față de pacienții cu tumori sau boli autoimune.
,,În cazul pacienților identificați cu infecții ale sistemului nervos central, amprenta citokinelor din LCR a fost diferită în cazurile de infecție virală comparativ cu infecțiile cu alți agenți patogeni cum ar fi bacteriile sau ciupercile. Cu doar o cantitate mică de LCR de lichid, analiza citokinelor ar putea fi folosită ca unul dintre primele teste de diagnosticare pentru a tria rapid tulburări grave ale sistemului nervos central și a putea interveni imediat", a afirmat primul autor al studiului, dr. Danielle Fortuna, asistent universitar în cadrul Departamentului de Patologie și Medicină de Laborator al Spitalului Universității din Pennsylvania.
La nivel mondial, meningita și encefalita afectează mai mult de patru milioane de adulți și copii în fiecare an.
"Copiii, în special copiii mici au un risc deosebit de mare de meningită și encefalită, iar sechelele asociate sunt adesea grave. Testul ar putea distinge infecțiile virale de infecțiile non-virale, o distincție care ar putea scuti un copil de antibiotice", a mai spus dr. Curtis.
Înainte de-a valida în mod oficial testul, oamenii de știință și-au exprimat intenția de a-l utiliza într-un eșantion de dimensiuni mai mari, care să includă atât adulți, cât și copii. Rezultatele au fost publicate în revista PLOS ONE pe 31 octombrie.
Studiul integral îl puteți citi aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.