Când vorbim despre atacul de cord, cu toții ne așteptăm să vedem o imagine ca în filme, în care persoana simte o durere acută în mijlocul pieptului și cade jos. În viața reală însă, puțini oameni care au un atac de cord au simptome conform acestui tipar. De fapt, unii oameni află că au avut un atac numai după un atac ulterior care i-a trimis la spital.
„Definiția atacului de cord tăcut este că cineva a avut leziuni cardiace, dar nu a experimentat suficiente simptome clasice pentru a intra în urgență”, spune Robert Greenfield, cardiolog și director medical de Cardiologie Non-Invazivă și Reabilitare Cardiacă MemorialCare Heart & Vascular Institute de la Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California. „Adesea, aflăm că s-au întâmplat după ce au avut un al doilea atac de cord și că primul, tăcut, apare în rezultatele testelor lor”.
Factori de risc ai atacului de cord silențios
Atacurile tăcute se pot întâmpla chiar și în somn, fără să te trezească complet, adaugă el. De exemplu, s-ar putea să fii treaz la sfârșitul atacului, dar să crezi că a fost un vis urât sau un sforăit.
Aceiași factori de risc pentru un atac de cord tipic se aplică și unui atac de cord tăcut, potrivit Olujimi Ajijola, cardiolog la Ronald Reagan UCLA Medical Center. Presiunea arterială crescută, colesterolul ridicat, diabetul, fumatul, nivelurile ridicate de stres, consumul ilicit de substanțe și antecedentele familiale puternice de atacuri de cord vă fac să aveți un risc mai mare de a avea acest tip de atac, spune el.
„Pacienții diabetici pot prezenta un risc deosebit de mare de atac de cord silențios, deoarece diabetul cronic determină degenerarea nervilor autonomi ai inimii, care de obicei dau alerta în cazul unui atac de cord”, adaugă dr. Ajijola. De asemenea, femeile pot avea un risc mai mare de a nu recunoaște semnele acestei probleme, deoarece au tendința de a avea simptome atipice pentru atacurile de cord, cum ar fi durerile abdominale, disconfortul maxilarului sau doar starea generală de rău.
Dar asta nu înseamnă că nu vei ști niciodată dacă are loc un atac de cord și că veți afla despre el abia mai târziu. Deși sunt mai dificile - și cu siguranță mai puțin tipice - decât un atac mai important, există câteva semne subtile pe care inima le-ar putea avea, scrie prevention.com. Iată câteva semne potențiale ale unui atac de cord tăcut,:
Se taie brusc respirația
Inima și plămânii lucrează împreună pentru a se asigura că sângele are suficient oxigen în orice moment și, atunci când ceva nu merge bine în sistemul cardiovascular, respirația este de obicei afectată imediat, potrivit Adriana Quinones-Camacho, cardiolog la NYU Langone Health în New York. S-ar putea să vă simțiți vlăguit doar trecând printr-o cameră sau chiar să nu vă mișcați deloc. Unii oameni confundă acest lucru cu un atac de panică, deoarece acest lucru tinde să provoace și dificultăți de respirație. Dar dacă nu vă puteți „reseta” cu respirație profundă sau simțiți că pur și simplu nu puteți primi suficient aer, ar trebui să mergeți a medic.
Inima „o ia la goană„
Când există o problemă, inima va încerca imediat să o corecteze și asta înseamnă adesea să pompeze mai repede, spune dr. Ajijola. De asemenea, poate apărea o schimbare a modului în care camerele superioare ale inimii băteau, provocând aritmie, în care se simte că inima sare peste bătăi sau lovește de peretele pieptului.
Slăbiciune și oboseală
Pe măsură ce inima se luptă să remedieze orice se întâmplă, ea va abate resursele de la ceea ce consideră funcții neesențiale. Asta înseamnă mușchii din brațe și picioare și care pot provoca o senzație de slăbiciune și greutate. Dr. Greenfield spune că multor oameni le este greu să stea în picioare sau să meargă în acel moment, deoarece simt un val atât de intens de oboseală.
Greață sau indigestie
O altă zonă a corpului pe care inima o consideră nevitală atunci când există probleme este sistemul digestiv. Deoarece resursele sunt extrase din acea zonă, înseamnă că există mai puțin sânge oxigenat care intră în fluxul sanguin și poate provoca greață bruscă, indigestie și crampe abdominale. Acest lucru poate fi confundat cu arsuri la stomac, spune dr. Greenfield, deoarece este posibil să simțiți senzație de apăsare și arsură în piept, similar cu o reacție de reflux acid.
Stare de confuzie
Chiar dacă inima se asigură că sângele este numărul unu pe lista sa atunci când apar probleme, un atac de cord silențios care se întâmplă din cauza unei probleme de circulație ar putea împiedica sângele bogat în oxigen să ajungă în mod eficient la creier. Când se întâmplă acest lucru, s-ar putea să vă simțiți amețit, dezorientat, confuz sau să aveți dificultăți de memorie pe termen scurt.
Stare generală de rău
Acesta este cel mai provocator simptom al unui infarct silențios, spune dr. Quinones-Camacho, pentru că - să recunoaștem - ne simțim cu toții uneori rău. Sunteți stresat, obosit, ușoare dificultăți de respirație, distras de lista de sarcini, aveți puțin arsuri la stomac - pentru mulți oameni, acesta nu este un atac de cord tăcut, este doar o altă dimineață de luni. Dar atunci când acest sentiment este însoțit de un ritm cardiac alert sau de oboseală copleșitoare, ar putea fi mai mult decât neplăcerile obișnuite.
Cum puteți reduce riscul unui atac de cord tăcut
Oamenii care au avut atac de cord tăcut - indiferent dacă știu sau nu la acea vreme - prezintă un risc mai mare pentru un alt atac din cauza potențialelor leziuni cardiace, spune dr. Quinones-Camacho. „Schimbările stilului de viață fac o diferență uriașă, chiar dacă aveți antecedente familiale semnificative”, afirmă ea. „Dacă funcționează în familia dvs., discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece poate avea sens să începeți medicamente precum statinele. De asemenea, aflați tensiunea arterială și valoarea colesterolului. ”
De acolo, luați în considerare obiceiurile sănătoase pentru inimă, cum ar fi consumul de fructe și legume, faceți mai multă activitate, scădeți nivelul de stres, somnul suficient și acordarea timpului pentru conexiuni sociale.
„Toate aceste strategii pentru a menține inima puternică pot duce la a avea mai multă energie, la un somn mai bun și, în general, a te bucura mai mult de viața ta.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.