Infarctul miocardic, semne subtile. Dr. Tudor Ciuhodaru: Simptomele sunt neglijate sau etichetate drept atacuri de panică

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
infarctul miocardic - FOTO: Freepik@seribustd
infarctul miocardic - FOTO: Freepik@seribustd

Această boală răpune câte un român la fiecare 30 de minute. Simptomele pot fi subtile, deseori confundate, dar cu consecințe mortale. 

Vezi și: Balonarea, semn al unor afecțiuni multiple. Semnele care trebuie să te trimită la medic

Această boală afectează tot mai des tineri, femei și persoane aparent sănătoase, iar simptomele sale sunt adesea confundate cu probleme minore, precum indigestia sau oboseala. În fiecare zi, 40 de români pierd această luptă, iar mulți alții își pun viața în pericol pentru că ignoră semnalele de alarmă.

Infarctul miocardic, semne

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, arată, pe pagina sa de Facebook, semnele subtile, dar care pot face diferența dintre viață și moarte în cazul unui infarct. 

În România, la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic, iar unul din zece cazuri este fatal. Deși riscul este adesea subestimat, recunoașterea rapidă a simptomelor și intervenția promptă pot face diferența dintre viață și moarte.

"Nu neglijați aceste simptome. Poate fi vorba de infarct. La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece nu supraviețuiește. Riscul e adesea subestimat, dar sunt 4 semne de alarmă:

Durerea precordială "clasică": durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricție, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire, care iradiază în umărul și brațul stâng și durează mai mult de câteva minute.

Vezi și: Cât de des trebuie să ne vopsim. Care e cea mai nocivă culoare. Dr. Olga Simionescu: Necesită corecții particulare

- Nu subevaluați posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveți doar aceste simptome nespecifice care D.O.R.:

Digestiv: grețuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecința unor excese alimentare sau afecțiuni digestive.

Osteo-articular: durere sau disconfort cu alte localizări, la nivelul gâtului, brațelor, umerilor sau spatelui, puse adesea pe seama efortului fizic sau afecțiunilor osteo-articulare.

Respirator: senzație de lipsă de aer, de sufocare sau leșin, respirație sacadată, palpitații, amețeli, oboseală sau transpirație abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.

Nu uitați: Orice întârziere a diagnosticului și tratamentului poate fi nefastă.

Chiar dacă nu sunteți sigur că aveți simptomele unui infarct miocardic, este bine să consultați un medic", explică dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Suplimentarea cu carnosină, fără impact asupra inflamației la adulții cu prediabet și diabet de tip 2

Infarctul miocardic - FOTO: Freepik@zavalishina

Ce să nu faci 

Dacă în trecut infarctul era asociat cu bărbații și persoanele peste 65 de ani, în prezent vârsta medie a scăzut dramatic, fiind raportate cazuri și la pacienți de 30-35 de ani. Totodată, incidența infarctului în rândul femeilor este în creștere. Stilul de viață nesănătos, stresul, fumatul și lipsa controalelor medicale regulate contribuie la această tendință alarmantă.

"Evitați automedicația. Terapia după ureche în infarct este letală!

Rețineți: La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct. Unul din zece nu supraviețuiește.

În fiecare zi, în România, mor 40 de oameni prin infarct miocardic. Unul din cinci supraviețuitori de infarct miocardic suferă al doilea eveniment cardiac în următorul an.

Vezi și: Pâinea de secară, aliatul natural pentru scăderea colesterolului și pierderea în greutate. Oferă sațietate

Riscul de infarct este adesea subestimat (simptomele sunt neglijate sau etichetate drept "atacuri de panică").

Infarctul miocardic (considerat în trecut apanajul bărbaților) este tot mai frecvent la femei. Vârsta nu mai este un factor de siguranță. În trecut era apanajul celor de peste 65 de ani, dar acum a crescut de 3 ori numărul de cazuri la tineri (există pacienți și de 30-35 de ani).

Atenție! Recunoașterea și reacția rapidă sunt esențiale. În România, prevenția este la pământ. Nu există educație pentru sănătate sau programe naționale de diagnostic precoce (screening). În Norvegia, după un program de 15 ani, în care pacienții au fost educați să se prezinte la analize, incidența afecțiunilor cardiovasculare a scăzut cu 80%", mai arată dr. Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel