Infarctul miocardic acut este numele medical pentru un atac de cord. Afecțiunea de care a suferit actorul Florin Busu Busuioc este, de obicei, rezultatul unei blocări în una sau mai multe dintre arterele coronare. Un blocaj se poate dezvolta datorită acumulării plăcii de aterom pe pereții arterelor, o substanță în cea mai mare parte constituită din grăsimi, colesterol și deșeurilor celulare.
Trebuie chemată imediat ambulanța, iar pacientul trebuie să ajungă rapid la urgență, altfel viața îi este pusă în pericol.
Care sunt simptomele unui infarct miocardic acut
În timp ce simptomele clasice ale unui atac de cord sunt durerea toracică și dificultăți de respirație, simptomele pot fi destul de variate. Cele mai frecvente simptome ale unui infarct miocardic acut includ:
- presiune sau o strângere în piept,
- durere în piept, spate, maxilar și alte zone ale părții superioare a corpului, care durează mai mult de câteva minute sau care dispare și se întoarce,
- dificultăți de respirație,
- transpiraţie,
- greaţă,
- vomitat,
- anxietate,
- o tuse,
- ameţeală,
- bătăi rapide ale inimii.
La femei, simptomele sunt ușor diferite
Este important să rețineți că nu toate persoanele care suferă de atacuri de cord prezintă aceleași simptome sau aceeași severitate a simptomelor. Durerea toracică este cel mai frecvent raportat simptom în rândul femeilor și bărbaților. Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să aibă:
- respirație sacadată,
- durere în maxilar,
- dureri de spate superioare
- amețeală,
- greaţă
- vărsături.
De fapt, unele femei care au făcut un atac de cord arată că simptomele erau asemănătoare celor ale gripei.
Ce cauzează infarctul miocardic acut?
Inima este organul principal din sistemul cardiovascular, care include și diferite tipuri de vase de sânge. Unele dintre cele mai importante vase sunt arterele. Ele transportă sânge bogat în oxigen în corp și în toate organele. Arterele coronare iau sânge bogat în oxigen special pentru mușchiul inimii. Când aceste artere se blochează sau se îngustează datorită acumulării plăcii de aterom, fluxul sanguin către inimă poate scădea semnificativ sau se poate opri complet, adată prof.dr. Dan Deleanu. Aceasta poate provoca un atac de cord. Mai mulți factori pot duc la blocarea arterelor coronare.
Colesterolul „rău"
Colesterolul rău, denumit și lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), este una dintre principalele cauze ale blocării arterelor. Colesterolul este o substanță incoloră care se găsește în alimentele pe care le consumăm. Organismul îl produce, de asemenea, în mod natural. Nu toate felurile de colesterol sunt rele, dar colesterolul LDL se poate lipi de pereții arterelor și acolo produce plăci. Placa este o substanță tare care blochează fluxul sanguin în artere. Trombocitele din sânge, care ajută sângele să se coaguleze, se pot lipi de placă și se pot acumula în timp.
Grăsimile saturate
Grasimile saturate pot, de asemenea, contribui la acumularea plăcii în arterele coronare. Grasimile saturate se găsesc în special în carne și produse lactate, inclusiv carne de vită, unt și brânză. Aceste grăsimi pot duce la blocarea arterială prin creșterea cantității de colesterol rău din sistemul sanguin și reducerea cantității de colesterol bun.
Grasimile trans
Un alt tip de grăsime care contribuie la înfundarea arterelor este grăsimea trans, sau grăsimea hidrogenată. Grăsimea trans este de obicei produsă artificial și poate fi găsită într-o varietate de alimente procesate. Ea este de obicei listată pe etichetele produselor alimentare ca ulei hidrogenat sau ulei parțial hidrogenat.
Cine are risc crescut de infarct miocardic acut?
Anumiți factori pot crește riscul de a avea un atac de cord.
- Hipertensiunea - Tensiune arterială crescută
Aveți un risc mai mare pentru atac de cord, dacă aveți tensiune arterială crescută. Tensiunea arterială normală este sub 120/80 mm Hg (milimetri de mercur), în funcție de vârstă. Pe măsură ce crește această vaaloare, riscul de a dezvolta probleme de inimă crește odată cu ea. Hipertensiunea vă afectează arterele și accelerează acumularea plăcii.
- Persoanele cu colesterolul mare
Nivelul ridicat de colesterol în sânge vă pune în pericol de infarct miocardic acut. Este posibil să puteți scădea colesterolul modificarea dietei sau prin luarea anumitor medicamente numite statine.
- Niveluri ridicate de trigliceride
Nivelurile ridicate de trigliceride cresc riscul de a avea un atac de cord. Trigliceridele sunt un tip de grăsime care vă înfundă arterele. Trigliceridele din alimentele pe care le consumați călătoresc prin sânge, până când acestea sunt stocate în organism, de obicei în celulele dvs. grase. Cu toate acestea, unele trigliceride pot să rămână în artere și să contribuie la acumularea plăcii.
- Diabetul zaharat și nivelurile ridicate ale zahărului din sânge
Diabetul este o afecțiune care determină creșterea nivelului de zahăr sau de glucoză din sânge. Nivelurile ridicate ale glicemiei pot deteriora vasele de sânge și, eventual, pot duce la boală coronariană. Aceasta este o stare gravă de sănătate care poate provoca atacuri de cord la unii oameni.
- Obezitatea
Șansele dvs. de a avea un atac de cord sunt mai mari dacă sunteți foarte supraponderal sau obez. Obezitatea este asociată cu diverse afecțiuni care cresc riscul de atac de cord, inclusiv:
- diabet,
- hipertensiune,
- glicemie crescută,
- colesterol mare,
- nivel crescut de trigliceride.
- Fumatul
Fumatul crește riscul de atac de cord. Aceasta poate duce, de asemenea, la alte afecțiuni cardiovasculare și boli.
- Vârstă
Riscul de a avea un atac de cord crește odată cu vârsta. Bărbații au un risc mai mare de atac de cord după vârsta de 45 de ani, iar femeile au un risc crescut după vârsta de 55 de ani.
- Istoricul familial
Probabilitatea să aveți un atac de cord e mai mare dacă aveți un istoric familial de boală cardiacă timpurie. Riscul dumneavoastră este deosebit de ridicat dacă aveți membri de sex masculin care au dezvoltat boli de inimă înainte de vârsta de 55 de ani sau dacă aveți membri de familie feminini care au dezvoltat boli de inimă înainte de vârsta de 65 de ani.
Alți factori care vă pot crește riscul de atac de cord includ:
- stress,
- lipsa de exerciții fizice,
- folosirea anumitor droguri, inclusiv cocaina sau amfetamminele,
- istoric de preeclampsie sau hipertensiune în timpul sarcinii.
Iată cum poate fi descoperită din timp această boală coronariană. Explicațiile date de prof.dr. Dan Deleanu:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.