Infarct, scurt ghid despre cum îl recunoști și ce să faci

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Infarctul miocardic vine cu simptome destul de evidente
Infarctul miocardic vine cu simptome destul de evidente

Infarct, scurt ghid. Specialiștii de la webmd.com detaliază care sunt simptomele, cum se manifestă atacul de cord și ce e de făcut în momentele critice.

Infarct, scurt ghid despre cum să-l recunoști și ce să faci. O listă despre ce este infarctul, care sunt simptomele, cum se manifestă, ce e de făcut în acele clipe critice și cum ar fi bine să arate viața după atacul de cord a fost realizată de specialiștii de la web.md.com.

Aceasta include:

Ce este - „Când sângele nu poate ajunge în inima ta, mușchiul inimii nu primește oxigenul de care are nevoie. Fără oxigen, celulele sale pot fi deteriorate și mor. Cheia pentru recuperare este să vă refaceți rapid fluxul de sânge. Luați imediat asistență medicală dacă credeți că aveți simptome de atac de cord", notează pe sursa citată.

Cauze - Colesterolul și un material gras numit placă pot apărea, în timp, pe pereții din interiorul arterelor, iar asta face ca sângele să circule mai greu. Majoritatea infarcturilor se petrec când o bucată din această placă se desprinde, se formează un cheag de sânge și artera se blochează.

Simptome - Durere, presiune sau disconfort în piept; Să simțiți că nu aveți aer, să transpirați. Unii ar putea simți dureri de gât, maxilar sau umeri. Dacă bărbații sunt mai predispuși să izbucnească într-o transpirație rece și să simtă că durerea se mișcă pe brațul stâng, femeile sunt mai predispuse să manifeste dureri de spate sau gât, arsuri în stomac și dificultăți de respirație. La acestea se pot adăuga probleme cu stomacul, inclusiv senzația de somn, sentimentul de multă oboseală, amețeli.

Specialiștii susțin că, înainte cu câteva săptămâni de atacul de cord, o femeie ar putea avea simptome asemănătoare gripei și probleme de somn. În State, circa 435.000 de femei suferă anual atacuri de cord.

Iar simptomele pot fi atât de banale încât sunt ignorate.

Ce faci în acele clipe critice

Ce să faceți - „Dacă cineva cu care aveți contact manifestă simptome care ar putea fi un atac de cord, sunați imediat la 112. (...) În timp ce sunteți la telefon, persoana ce are un infarct ar trebui să mestece și să înghită o aspirină (cu excepția cazului în care e alergică) ca să reducă riscul unui cheag de sânge. Este inconștiență? O resuscitare poate dubla șansele de supraviețuire", potrivit webmd.com.

După infarct. Tratament – O electrocardiogramă va verifica activitatea inimii, un medic vă poate explica de la ce a plecat totul.
„Probabil se va aplica o procedură numită angiogramă coronariană. Doctorii au pus un tub subțire cu un balon la capăt prin artera ta. Se deschide blocajul prin aplatizarea plăcii din artere. De cele mai multe ori, medicii plasează un tub cu ochiuri mici numit un stent în artera dumneavoastră pentru a vă asigura că rămâne deschis", detaliază sursa citată.

Moștenirea genetică, fumatul, depresia cresc riscul de infarct

De unde vine riscul de atac de cord – El crește odată cu vârsta, dar contează și moștenirea genetică, dacă ați avut sau aveți cazuri în familie. Fumatul crește riscul de infarct. La fel și: tensiunea arterială crescută, colesterolul ridicat, diabetul zaharat și obezitatea, stresul, lipsa exercițiilor, depresia.

Cum îl previi – prin sport regulat. „Asociația Americană a Inimii recomandă 30 de minute de exerciții moderate pe zi, 5 zile pe săptămână", mai precizează specialiștii. Apoi, prin consumul de o mulțime de fructe, legume și cereale integrale pentru a vă menține arterele sănătoase. Prin gestionarea stresului și o discuție cu medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel