Inegalitățile din sistemul medical, efect asupra pacienților. Alexandru Rafila: Sunt două cauze

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
inegalitatile din sistemul medical - FOTO: Freepik@standret
inegalitatile din sistemul medical - FOTO: Freepik@standret

Inegalitățile din sistemul medical au consecințe directe asupra pacienților. Ministrul Sănătății a explicat care sunt, de fapt, cauzele care duc la aceste inegalități și ce se poate face în acest sens.

Inegalitățile din sistemul medical pot contribui la scăderea calității vieții pentru persoanele care nu au acces la îngrijire medicală adecvată sau care se confruntă cu tratamente medicale inadecvate sau întârzieri în diagnosticare. Totodată, inegalitățile din sistemul medical pot contribui la creșterea costurilor pentru sistemul de sănătate în ansamblu. Pacienții care nu au acces la îngrijire medicală preventivă sau care nu au acces la servicii medicale de bază pot necesita tratamente mai costisitoare în stadii mai avansate ale bolilor.

Cauzele inegalităților din sistemul medical

În cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează", prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, subliniază două cauze principale care stau la baza acestor disparități.

Vezi și: Până la ce vârstă poți face scarlatină. De ce adulții suportă mai greu decât copiii. Dr. Carmen Dorobăț: Există o regulă nescrisă

"Inegalitățile la acces au două cauze: 

- una este legată de echipamente care nu sunt distribuite uniform în țară. S-au făcut multe alocări care să echilibreze această inegalitate existentă între diversele centre din țară. Sunt multe spitale județene, de urgență, care au făcut progrese importante.

- cel de-al doilea element este legat de resursa umană calificată care este, de asemenea, inegală între diversele zone ale țării. Problema va fi mai mult legată de resursele umane, decât de dotarea cu echipamente pentru că asigurarea resursei umane are doi factori care trebuie luați în considerare. 

Medic - pacient - FOTO: Freepik

Vezi și: Greșeala pe care o facem când depozităm cartofii și duce la cancer. Natașa Belc: Cantitatea de zahăr va crește

Unul este legat de implicarea universităților de medicină și farmacie pentru pregătire, dar și atractivitatea de a profesa în alte localități decât centrele universitare. Lucrul acesta este posibil doar cu parteneriat, cu implicarea autorităților locale, care să ofere condiții de lucru în unitățile medicale și să le ofere cadrelor medicale condiții de trai care să facă atractivă profesarea în alte localități altele decât în centrele universitare", a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul dezbaterii DC Media Group, "Pompeaza Viață #CardiomiopatiaContează".

Pentru a depăși inegalitățile în accesul la serviciile medicale, este necesară o abordare care să combine eforturile de dotare cu echipamente medicale și de atragere și menținere a personalului medical calificat în toate regiunile țării. Aceste eforturi ar putea contribui la îmbunătățirea sustenabilă a sistemului de sănătate din România.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel