Îndulcitorul care ar putea crește riscul formării cheagurilor de sânge. Cât de sigur este când vine vorba de probleme cardiovasculare

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
indulcitor Foto: Freepik @nastiklis1992
indulcitor Foto: Freepik @nastiklis1992

Un îndulcitor popular, considerat de mulți o alternativă sănătoasă la zahăr, ar putea ascunde riscuri neașteptate pentru sănătatea cardiovasculară.

Înlocuitorii zahărului, cum ar fi alcoolii de zahăr precum eritritolul, există din 1879 și au fost legați de probleme cardiovasculare precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că utilizarea eritritolului poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge.

Alcoolii de zahăr, care sunt puțin mai puțin dulci sau la fel de dulci ca zahărul natural, au devenit un înlocuitor obișnuit al zahărului. Un alcool din zahăr utilizat în mod obișnuit este eritritolul, care se găsește în mod natural în anumite fructe și legume și este fabricat în comerț prin fermentarea unui zahăr simplu numit dextroză, care se găsește în porumb.

Cercetările anterioare au asociat utilizarea eritritolului cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Un studiu recent publicat în revista Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology raportează că utilizarea eritritolului poate crește, de asemenea, riscul apariției cheagurilor de sânge, care pot restricționa circulația sângelui și a oxigenului în organism.

Consumul crește nivelul de zahăr din sânge de peste 1.000 de ori

Un studiu realizat de Hazen și echipa sa a implicat 20 de voluntari sănătoși, niciunul dintre aceștia neavând boli cardiovasculare sau tulburări de sângerare. Zece dintre voluntari au primit apă amestecată cu 30 de grame de glucoză, în timp ce ceilalți zece au primit apă amestecată cu 30 de grame de eritritol.

Cercetătorii au testat efectul ingerării de eritritol la oameni înainte și după ingerare și, de asemenea, l-au comparat cu o băutură îndulcită cu zahăr pentru a determina dacă glucoza a cauzat aceleași efecte. Rezultatele au arătat că participanții care au primit eritritol au înregistrat o creștere a nivelului de eritritol din sânge de peste 1 000 de ori.

Citește și: 4 pași simpli pentru o curățare naturală a rinichilor. Alimentele care conțin toți nutrienții esențiali pentru îngrijirea rinichilor

Foto: Freepik @tescka1

O creștere semnificativă a riscului de formare a cheagurilor de sânge

Cercetătorii au descoperit că consumul de eritritol crește activitatea trombocitelor din sânge, sporind riscul formării cheagurilor de sânge. Acest lucru reprezintă o preocupare pentru sănătatea publică, deoarece persoanele care consumă cel mai probabil acest înlocuitor al zahărului sunt, de asemenea, cele mai expuse riscului de infarct sau accident vascular cerebral. Consumul unui aliment sau al unei băuturi îndulcite cu eritritol poate crește riscul unei persoane.

Constatările subliniază importanța unor studii clinice suplimentare pe termen lung pentru a reevalua siguranța eritritolului și a altor înlocuitori de zahăr. Persoanele cu un risc crescut de tromboză, cum ar fi cele cu afecțiuni precum boli de inimă, diabet sau sindrom metabolic, ar putea dori să limiteze frecvența și cantitatea de dulciuri îndulcite cu zahăr pe care le consumă și să le aleagă în locul băuturilor și alimentelor îndulcite cu acești alcooli de zahăr.

Cercetătorii intenționează să exploreze efectul pro-trombotic al înlocuitorilor alternativi ai zahărului, inclusiv alcooli alternativi ai zahărului și îndulcitori artificiali comuni.

Legătura dintre eritritol și cheagurile de sânge

Un mic studiu sugerează o relație între eritritol și cheagurile de sânge, ridicând îngrijorări cu privire la potențialele sale riscuri pentru sănătate. Yu-Ming Ni, cardiolog certificat și lipidolog la MemorialCare Heart and Vascular Institute, crede că acest lucru se datorează similitudinii cu alți înlocuitori de zahăr care s-au confruntat cu probleme legate de cancer și controlul zahărului din sânge din cauza dulceaței lor extreme.

Cardiologul sfătuiește limitarea consumului de zahăr și concentrarea pe miere sau sirop de arțar în schimb. O cantitate mică de zahăr este acceptabilă în anumite circumstanțe și încearcă să elimine eritritolul din cămară.

Vezi și: Febra musculară: de ce apare și cum poți reduce durerea. De ce febra nu este tot timpul un semn al unui antrenament bun

Există un înlocuitor "sănătos" al zahărului?

Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, a evidențiat îngrijorarea crescândă cu privire la îndulcitorii artificiali, alcoolii din zahăr și înlocuitorii acestora.

Nutriționistul explică faptul că oamenii pot consuma mai mult decât cantitatea prevăzută de înlocuitori ai zahărului în alimentele promovate ca fiind mai sănătoase, ceea ce poate fi contraproductiv pentru scopul ingredientului. Richard sfătuiește cititorii să își evalueze aportul global de zahăr și să învețe să citească etichetele, deoarece diferitele denumiri și tipuri de înlocuitori de zahăr au definiții diferite.

Aceasta recomandă întâlnirea cu un nutriționist dietetician autorizat sau solicitarea de îndrumări de la alți profesioniști calificați din domeniul sănătății și din surse online de încredere. Pentru îndulcirea naturală a rețetelor, Monique Richard sugerează utilizarea mierii, a siropului de arțar, a zahărului din nucă de cocos sau din curmale, a zahărului brut, a fructelor, a gemurilor/jeleurilor/chutney-urilor și a steviei și a fructelor de călugăr. Zahărul natural sau minim rafinat trebuie consumat în cantități mici și ca parte a unei diete sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel