După ce ne-a explicat faptul că zahărul este bun dacă se folosește cu moderație, chiar și atunci când consumăm o prăjitură realizată în mod tradițional, nutriționistul Mihaela Bilic a afirmat, în cadril emisiunii ”Vorbește lumea” de la PRO TV, că îndulcitorii artificiali au rolul lor în viața unor dintre oameni, în special în a diabeticilor. Dar în același timp poate veni și în sprijinul celor care se află la dietă, având un rol secret.
”La capitolul îndulcitori artificiali, de sinteză, vorbim de cu totul altă categorie de substanțe, care își au rolul lor pentru anumite persoane. Sunt substanțe care nu există în natură, cu excepția acelei frunze de stevia, în rest, sunt cu toții făcuți în laborator, fie că e vorba de aspartam, care are două molecule de aminoacizi din proteină, dar în mod normal acele două molecule nu există prezente alăturat. Una este amară și una nu are gust, astfel încât, dintr-o întâmplare puse împreună s-a inventat aspartamul care are o putere de îndulcire fantastică. Există un alt timp de îndulcitor – sucraloză, care este un izomer din zahăr, s-a mutat o grupare OH și s-a inversat, și s-a demonstrat că acesta are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decât a zahărului”, a explicat medicul nutriționist.
Rolul secret al îndulcitorilor artificiali
”Că este zaharină, Acesulfam K, toți acești îndulcitori sintetici sunt interesanți pentru persoanele cu diabet, care nu pot consuma produse cu zahăr, dar și pentru cei care sunt la dietă - satisfac gustul de dulce fără niciun aport caloric și în același timp taie pofta de dulce și taie pofta de mâncare. În felul acesta nu poți face din acești îndulcitori o componentă pentru prăjituri, la încălzire termică unii dintre ei devin amari, dar poți să îi folosești la îndulcit o cafea, un ceai. Folosirea acestora este ca un fel de detox de zahăr”, a spus Mihaela Bilic.
Excesul nu este bun, chiar dacă e bio
De altfel, aceasta a subliniat că nimic în exces nu face bine, fie că e vorba de prăjituri sau de o salată cu roșii bio.
Prin înlocuirea zahărului cu mierea de albine, atunci când se poate, nu vine cu vreun fel de ”economie” în privința caloriilor și nici nu este o variantă mai sănătoasă din punctul de vedere al siluetei.
”Aici este beleaua, proasta înțelegere. Toți agenții de îndulcire - zahărul, de orice culoare, mierea, siropul de arțar, orice alt agent – au aceeași structură chimică: două molecule, una de glucoză și una de fructoză. Nu există în natură un alt agent de îndulcire care să aibă o altă structură. Și atunci, aceste dizaharide, cu două molecule, indiferent de forma în care noi le percepem, în organism metabolic se comportă la fel. Adică ajung repede în sânge, cresc glicemia, se duc repede fie la creier, și îl anesteziază, fie în ficat, și fac grăsime. Nu avem cum să schimbăm structura noastră metabolică. (Citește mai departe AICI)
Vei și: Zahărul, inamicul dulce al sănătății. Bilic: Mai bine mănânci mai puțin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.