Din ce în ce mai multe sfaturi nutriționale par a fi anti-zahăr în aceste zile. Totuși, oamenii se întreabă dacă îndulcitorii artificiali sunt o alternativă bună, mai ales când vine vorba de pierderea în greutate.
Răspunsul specaliștilor este că multe persoane consumă îndulcitori artificiali, care includ acesulfam, aspartam, neotame, zaharină, extract de plante stevia și sucraloză, pentru că vor să slăbească, să evite caloriile „goale” (non-nutritive) de zahăr sau să evite creșterea în greutate . Înlocuirea zahărului concentrat cu produse care au puține (sau deloc) calorii ar trebui să încline echilibrul energetic în favoarea pierderii în greutate. Unele studii pe termen scurt sugerează că îndulcitorii artificiali pot avea acest efect.
Însă alte cercetări ridică îngrijorarea că pot face exact contrariul și favorizează efectiv creșterea în greutate. Cum așa? Îndulcitorii artificiali sunt extrem de dulci - de sute, până la de mii de ori mai dulci decât zahărul. Așadar, oamenii care le consumă obișnuit pot ajunge să iere de o desensibilizare a gustului dulce. Alimentele sănătoase, sățioase, care sunt mai puțin dulci, cum ar fi fructele și legumele, pot deveni neapetisante, prin comparație. Drept urmare, calitatea generală a dietei poate scădea. Caloriile eliminate din dietă prin schimbul de zahăr ca îndulcitor se pot strecura, sub formă de carbohidrați rafinați și grăsimi de calitate scăzută.
În plus, unele cercetări au identificat receptorii dulceaței din țesutul adipos. Acest lucru crește posibilitatea ca îndulcitorii artificiali să provoace creșterea în greutate prin stimularea directă a dezvoltării de noi celule grase.
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.