Îndulcitori săraci în calorii, efectele lor asupra greutății și glicemiei

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tort FOTO: pexels.com
Tort FOTO: pexels.com

Câștigul în greutate și schimbările metabolice au fost asociate de cercetători, într-un studiu, cu consumul de îndulcitori.

Îndulcitori, greutatea. Noile cercetări sugerează că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii provoacă doar modificări modeste ale glicemiei, nivelului de insulină, sensibilității la insulină și creșterii în greutate, în comparație cu cele induse de zahăr. Este concluzia unui studiu care a analizat impactul asupra sănătății a îndulcitorilor cu calorii scăzute, din plante ori artificiale – ultimele destul de populare. Contextul - cercetările anterioare au arătat rezultate contradictorii: unele studii susțin creșterea în greutate și modificarea controlului glucozei din sânge (zahăr) ca efecte secundare ale îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii, altele sugerează că îndulcitorii naturali, cum ar fi îndulcitorii din ștevie, îmbunătățesc controlul glucozei. O mare parte din cercetările legate de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii se concentrează pe unul singur, ceea ce poate fi problematic deoarece diferiții îndulcitori au efecte metabolice diferite asupra organismului.

Îndulcitori, greutatea. În ce a constat cercetarea

Ca să determine modificările în greutate și efectele metabolice produse de îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii s-au făcut două experimente diferite pe rozătoare.

În primul li s-a administrat șoarecilor o băutură îndulcită cu conținut scăzut de calorii, care conține zaharină sau sucraloză. Băutura a fost dată rozătoarelor 28 de zile alături de hrană și apă. În al doilea, șoarecilor li s-a repartizat la întâmplare o băutură care conține zaharina, glucoză sau o combinație a celor doi îndulcitori împreună cu dieta lor normală.

Cercetătorii spun că au folosit un amestec de zaharină și glucoză din două motive: oamenii tind să consume băuturi îndulcite cu conținut scăzut de calorii, împreună cu carbohidrați, ca parte a unei mese sau a unei gustări, ceea ce face ca zahărul din sânge să crească după masă. Iar studiile anterioare au subliniat că combinația de zaharină și glucoză afectează toleranța la glucoză mai mult decât un singur îndulcitor.

Îndulcitori, greutatea. Concluzii

"În primul experiment, anchetatorii au examinat impactul îndulcitorilor săraci în calorii asupra greutății corporale și a controlului zahărului din sânge, dar nu au observat nicio modificare. În cel de-al doilea, șoarecii expuși la glucoză singuri au dezvoltat un procent mai mare de grăsime corporală, un control crescut al glicemiei și o sensibilitate crescută la insulină. Deși consumul de zaharină a provocat o creștere moderată a nivelului de insulină, nu a reușit să producă nicio modificare a toleranței la glucoză, a nivelului de trigliceride din sânge, a sensibilității la insulină sau a compoziției grăsimilor corporale. Modificările metabolice induse de zaharină și combinația de zaharină și băutura de glucoză au fost mult mai puțin pronunțate decât se aștepta", explică cercetătorii pe site-ul Societății Americane de Fiziologie.

Medicul John Glendinning, primul autor al studiului, susține că "în măsura în care rezultatele noastre de la șoareci sunt relevante pentru oameni, acestea sugerează că impactul metabolic al îndulcitorilor cu conținut scăzut de calorii sunt minore în comparație cu cele produs de zahăr".

Autorii cercetării au apreciat că studiile viitoare ar trebui să stabilească dacă dietele care conțin diferite tipuri de carbohidrați (care conțin glucoză) induc modificări metabolice similare.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel