Îndulcitori artificiali: soluție pentru slăbit sau pericol mortal?

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Indulcitorii artificiali nu sunt dietetici și nici buni, așa cum se crede
Indulcitorii artificiali nu sunt dietetici și nici buni, așa cum se crede

Sunt zeci de produse cu îndulcitori artificiali pe care e afișată, mare și vizibilă, o siglă pe care scrie „DIETETIC”. Dar sunt cu adevărat acești înlocuitori artificiali ai zahărului de ajutor în dietă sau reprezintă un posibil pericol mortal? O meta-analiză arată adevărul:

Aproape o treime dintre americani spun că folosesc îndulcitori artificiali zilnic. Exemple populare includ aspartam, sucraloza și ștevia. Toate sunt disponibile în pachețele și sunt adăugate, de asemenea, la sucuri, în iaurturi și alte alimente.

Pot avea efectul opus decât cel scontat

Dar acești înlocuitori ai zahărului vă ajută să pierdeți în greutate? Noi cercetări sugerează că nu. De fapt, acești aditivi cu „calorii zero" pot avea efectul opus - și pot crește chiar și riscul de hipertensiune arterială, diabet și boli de inimă.

Într-o meta-analiză, cercetătorii au analizat 37 de studii care au inclus un număr total de peste 400.000 de persoane. Numai șapte dintre acestea au fost studii controlate randomizat, care au comparat persoanele care au folosit îndulcitorii artificiali cu grupuri de control (placebo), timp de șase până la 24 de luni. Aceste studii nu au găsit nicio dovadă clară că zaharurile false – adică îndulcitorii - au ajutat persoanele supraponderale să slăbească.

Te fac să mănânci mai mult

Celelalte studii au evidențiat posibile legături între utilizarea îndulcitorilor artificiali și hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și bolile cardiace. Motivele care stau la baza acestor tendințe nu sunt pe deplin înțelese. Unii cercetători cred că înlocuitorii zahărului pot lăsa creierul nemulțumit (și nehrănit), ducând la pofte nesănătoase și supraalimentare.

Meta-analiza a fost publicată iulie 2017, în Canadian Medical Association Journal. Ea poate fi consultată integral (open access) AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel