Indigestia: cauze și remedii. Când trebuie mers la medic

Sonia Baciu |
Data publicării:
Indigestia, cauze si remedii. FOTO Pexels @Andrea Piacquadio
Indigestia, cauze si remedii. FOTO Pexels @Andrea Piacquadio

Indigestia, pe lângă un stil de viață nesănătos, poate ascunde o serie de afecțiuni mentale. Când este necesară prezentarea la medic. 

Indigestia (dispepsie) este un simptom care descrie durerea și disconfortul resimțite în partea de sus a abdomenului. În majoritatea cazurilor, indigestia apare imediat după o masă copioasă și este descrisă ca o senzație neplăcută de ”prea plin”, însă ea mai poate fi și un simptom care să indice existența unei afecțiuni digestive.

Cauzele indigestiei

Indigestia are ca principală cauză un stil de viață dezechilibrat, aspect care implică o alimentație nesănătoasă, lipsa mișcării fizice, consumul de alcool, în exces, precum și administrarea medicamentelor o perioadă lungă de timp, în special a medicamentelor antiinflamatoare. Acestea, luate pe cale orală, cresc aciditatea stomacului și erodează mucoasa.

Alte cauze care duc la instalarea indigestiei pot fi mâncatul rapid și excesiv, consumul alimentelor grase, prăjite și picante, fumatul, cafeaua, ciocolata și băuturile carbogazoase.

De altfel, persoanele stresate, anxioase și depresive se pot confrunta deseori cu indigestie.

Pe de alta parte, indigestia poate fi cauzată și de existența unor afecțiuni digestive, precum gastrita, ulcerul, pancreatita, constipația, calculii biliari, ischemia intestinală sau cancerul la stomac.

Cum se poate remedia indigestia și când este cazul prezentării la medic

Deoarece indigestia este strict legată de stilul de viață, schimbarea acestuia este primul pas în remedierea situației. Printre produsele naturiste care pot veni în sprijinul unei digestii bune se află ghimbirul, menta, feniculul și anghinarea, toate sub formă de ceai.

Pe de altă parte, tehnicile de relaxare pot ajuta și ele în cazul în care indigestia este asociată stresului.

Dacă indigestia continuă mai mult de două săptămâni este recomdantă prezentarea la medic, deoarece în spatele simptomelor se pot ascunde alte afecțiuni. Mai mult decât atât, dacă dinconfortul creat de indigestie este însoțit de vărsături repetate, scăderea în greutate sau pierderea apetitului, dificultăți la înghițire, oboseală nejustificată, vizita la medic trebuie realizată imediat.

Vezi și: Cum poți scăpa de COLICILE bebelușului cu REMEDII naturiste

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel