Indicele de Masă Corporală (IMC) reprezintă greutatea unei persoane în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii în metri. Un IMC mare poate indica o grasime corporală crescută. IMC-ul evaluează categoriile de greutate, care pot duce la probleme de sănătate, dar nu oferă un diagnostic pe grăsimea corporală sau starea de sănătate a unei persoane.
Vezi și: 6 metode care te scapă de insomnie. Care sunt și cum contribuie la sănătatea ta
Cum interpretăm informațiile despre Indicele de Masă Corporală?
Indicele de masă corporală este un indicator fiabil al grăsimii corporale pentru majoritatea oamenilor. Este folosit pentru a evalua categoriile de greutate, care pot duce la probleme de sănătate. Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură care folosește înălțimea și greutatea ta pentru a determina dacă greutatea ta este sănătoasă.
Pentru majoritatea adulților, un IMC ideal se încadrează în intervalul 18.5 până la 24.9.
Pentru copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, calculul IMC-ului ia în considerare și vârsta și sexul, precum și înălțimea și greutatea.
Dacă IMC-ul tău este:
mai mic de 18.5 - te încadrezi în categoria subponderală
între 18.5 și 24.9 - te încadrezi în categoria greutății sănătoase
între 25 și 29.9 - te încadrezi în categoria supraponderală
30 sau mai mare - te încadrezi în categoria obezității
Precizia IMC-ului
IMC-ul ia în considerare variațiile naturale ale formei corpului, oferind un interval de greutate sănătoasă pentru o înălțime specifică.
În plus față de măsurarea IMC-ului, profesioniștii din domeniul sănătății pot lua în considerare și alți factori, atunci când evaluează dacă ai o greutate sănătoasă. Mușchii sunt mult mai densi decât grăsimea, astfel încât persoanele foarte musculoase, cum ar fi antrenorii și sportivii, pot avea o greutate sănătoasă, chiar dacă IMC-ul lor este clasificat ca obez.
Grupul tău etnic poate afecta și riscul de anumite afecțiuni medicale. De exemplu, adulții de origine asiatică de sud pot prezenta un risc mai mare de unele probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, chiar cu un IMC de 23, care este în mod obișnuit considerat sănătos.
Indicele de masă corporală (IMC) este o metodă folosită de medici pentru a estima cantitatea de grăsime corporal,ă pe baza măsurătorilor tale de înălțime și greutate. Poate ajuta la evaluarea factorilor de risc pentru anumite afecțiuni de sănătate. Cu toate acestea, IMC-ul nu reprezintă întotdeauna o reprezentare precisă a grăsimii corporale.
În majoritatea oamenilor, IMC-ul este corelat cu grăsimea corporală - cu cât numărul este mai mare, cu atât ai mai multă grăsime corporală - dar nu este precis în unele cazuri. IMC-ul în sine nu pune un diagnostic medical. Medicii utilizează IMC-ul și alte instrumente și teste pentru a evalua starea de sănătate și riscurile oamenilor.
Vezi și: 9 greșeli pe care le faci, când ai acnee. Pașii corecți pentru pielea cu afecțiuni
Riscuri
Un nivel ridicat de grăsime corporală poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Un nivel scăzut de grăsime corporală poate fi legat de malnutriție. O cantitate adecvată de grăsime corporală ajută vitaminele și mineralele să ajungă în corp. De asemenea, furnizează energie pentru corp, ajută la menținerea temperaturii corporale și protejează organele.
Nu ar trebui să folosești graficul standard al IMC-ului pentru a evalua greutatea unui copil sau adolescent. Discută cu medicul copilului tău despre intervalul optim de greutate pentru vârsta și înălțimea lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.