India lovită de o DUBLĂ epidemie: de COVID-19 și de cazuri de infecție cu ciuperca neagră (mucormicoză)

Dana Lascu |
Data publicării:
India, crematoriu amenajat într-o parcare. Foto: Print screen ABC News (Australia)
India, crematoriu amenajat într-o parcare. Foto: Print screen ABC News (Australia)

Criza sanitară din India se adâncește de la o zi la alta. Cu sute de mii de noi cazuri de infecție COVID-19 și mii de decese în fiecare zi, medicii și asistenții se luptă în paralel cu o a doua epidemie: cea a ciupercii negre care provoacă o boală posibil fatală numită mucormicoză.

Mai multe state indiene se confruntă cu lipsa unui medicament utilizat pentru tratarea ciupercilor negre, o infecție rară și potențial fatală, care este detectată la din ce în ce mai mulți pacienți cu COVID-19, au avertizat autoritățile sanitare din India.

Infecția, cunoscută de medici sub denumirea de mucormicoză, a apărut în India înainte de pandemie, dar cazurile cresc rapid la pacienții infectați cu coronavirus și la cei care și-au vindecat de COVID-19. Este cauzat de mucegaiul găsit în medii umede și poate ataca căile respiratorii, în special ale celor cu sistem imunitar compromis.

Cel puțin 90 de persoane au murit din cauza ciupercii negre în statul vestic Maharashtra, care include centrul financiar Mumbai, puternic lovit de pandemie, a declarat miercuri ministrul Sănătății statului, Rajesh Tope. În prezent, cel puțin 800 de persoane sunt spitalizate având această dublă infecție. În total, aproximativ 2.000 de cazuri au fost înregistrate până acum, potrivit oficialilor locali de sănătate.

„Acum primim 100 de cazuri zilnic în medie”, a declarat pentru CNN dr. Tatyarao Lahane, un înalt oficial de sănătate de stat.

Statul Rajasthan a declarat epidemie de infecție cu ciuperca neagră.

Cazuri de infecție cu ciupercă neagră au fost înregistrate și în New Delhi, potrivit Padma Srivastava, șeful departamentului de neurologie de la All India Institute of Medical Sciences din capitală.

„În fiecare zi ne vin la urgență în medie 20 sau mai mult (cazuri raportate)”, a declarat Srivastava pentru presa locală miercuri, adăugând că a fost creată o secție separată pentru pacienții cu ciuperci negre la spital.

Aprovizionarea cu medicament antifungic amfotericină B este încă o problemă, deoarece astfel de cazuri nu au fost anticipate, a spus Lahane. Statul a comandat săptămâna trecută 100.000 de flacoane de amfotericină B, potrivit Tope, care a explicat că sunt puține state din India care nu au cazuri de mucormicoză.

În Gujarat, un stat de vest la nord de Maharashtra, Înalta Curte a emis luni un avertisment cu privire la „creșterea rapidă a cazurilor de infecție cu ciuperca neagră care devorează carnea, numită mucormicoză”.

"Lipsa de injecții care trebuie administrate pentru boala menționată și costul tratamentului acesteia sunt, de asemenea, aspectele care merită să fie luate în considerare în mod serios și imediat de către stat", se menționează în ordin.

Mucormicoză (zigomicoză) – este o infecție fungică destul de rară și foarte gravă, cauzată de un grup de ciuperci parazite numite mucormicete. Aceste ciuperci trăiesc în mod special în sol, acolo unde există materie organică aflată în descompunere, precum frunze, compost, lemn putrezit etc. 

Contaminarea se face prin intrarea în contact cu sporii de ciuperci negre din mediu: prin inhalarea sau atingerea lor. Mucormicoză apare mai ales la persoanele care prezintă un sistem imunitar slăbit și se poate dezvolta și la nivelul pielii după ce ciupercile parazite pătrund în piele printr-o tăietură, julitură, arsură sau alt tip de leziune cutanată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel