O echipă de cercetători de la Universitatea Columbia, care colaborează cu un asociat la University of Miami Miller School of Medicine, a găsit dovezi ale faptului că părul uman încărunțește din cauza stresului și apoi poate reveni la culoarea sa naturală când stresul este înlăturat. Ei au scris o lucrare în care detaliază rezultatele studiului lor, publicată în bioRxiv.
Timp de mai mulți ani, înțelepciunea convențională a sugerat că evenimentele stresante pot duce la pierderea culorii părului, dar până în prezent, se credea că albirea firelor de păr este un fenomen ireversibil. În acest nou efort, cercetătorii au găsit dovezi care au arătat că nuanța părului albit din cauza unui stres puternic a revenit la normal după ce stresul a fost înlăturat.
Cercetătorii au studiat rolul pe care melanina și anumite proteine îl au în culoarea naturală a părului. Au cerut la 14 voluntari să le permită să le smulgă câteva fire de păr din cap și din alte alte părți ale corpului. Cercetătorii au colectat 400 de probe de păr și le-au analizat folosind o nouă tehnică imagistică care a detectat nivelurile de pigment în diferite părți ale părului. Au descoperit că unele dintre firele de păr erau mai cenușii la vârfuri decât la rădăcină.
Analize pe firele de păr
Părul crește de la rădăcină; astfel, constatarea cercetătorilor sugerează că părul a devenit gri la un moment dat și apoi, la o dată ulterioară, a început să crească în culoarea sa naturală. La descoperirea lor, cercetătorii au contactat aceiași 14 voluntari și i-au rugat să se întoarcă și să răspundă la câteva întrebări. Deoarece părul crește într-un anumit ritm, cercetătorii au putut să calculeze momentul, în timp, la care părul unei persoane a început să se albească, sau când a revenit la culoarea lui naturală.
Ei i-au întrebat pe voluntari dacă au avut parte de evenimente stresante în timp sau în jurul momentului în care părul s-a făcut gri și au găsit mai multe coincidențe. De asemenea, au descoperit că pentru o persoană, plecarea în vacanță a coincis cu revenirea la culoarea naturală a părului.
Cercetătorii sugerează că descoperirile lor indică faptul că stresul poate duce, într-adevăr, la încărunțire și că eliminarea factorului de stres poate permite părului să revină la culoarea sa naturală. Ei observă că o astfel de inversare pare să se aplice doar părului care a încărunțit de la stres și numai dacă apare relativ curând după ce părul a albit.
Studiul, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.