Înălțimea poate fi considerată un test de sănătate. O analiză efectuată de World Cancer Research Fund International sugerează că persoanele mai înalte prezintă un risc mai mare pentru șase tipuri de cancer.
Este bine cunoscut faptul că există o serie de factori care vă pot crește riscul de cancer. De la dietă și greutate până la obiceiurile de viață, cum ar fi fumatul și consumul de alcool, toate acestea pot crește șansele de a suferi de această boală. Cu toate acestea, există și alți factori care nu pot fi controlați de noi.
Potrivit World Cancer Research Fund International, înălțimea este unul dintre acești factori. Ca parte a proiectului de actualizare continuă al asociației, echipa a analizat dovezile globale privind legătura dintre alimentație, greutate, activitate fizică și cancer.
Aceasta a concluzionat că există dovezi "puternice" că, cu cât sunteți mai înalt, cu atât sunteți mai expus riscului de cancer ovarian, de prostată, pancreatic, colorectal, de sân și de rinichi.
Înălțimea, cum influențează riscul de a dezvolta cancer
Mai exact, a stabilit că fiecare cinci centimetri în plus de înălțime crește riscul cu următoarele valori:
- rinichi - risc crescut cu 10%
- cancer de sân înainte și după menopauză – între 9 și 11%
- cancer ovarian – 8%
- cancer pancreatic – 7%
- cancer colorectal – 5%
- cancer prostată – 4%
De ce are înălțimea un impact asupra riscului de cancer
Susannah Brown, manager al programului științific al World Cancer Research Fund International, a explicat cum riscul de cancer constă mai degrabă în procesul de a deveni înalt decât în înălțimea în sine.
"Cel mai important lucru de reținut este că nu înălțimea în sine a unei persoane - adică distanța de la cap la picioare - este cea care crește riscul de cancer. În schimb, procesul prin care a trecut corpul dumneavoastră pentru a vă face înalt este cel care este legat de cancer.
Cu alte cuvinte, înălțimea finală a unei persoane la vârsta adultă este o reprezentare vizuală a procesului de creștere prin care a trecut corpul unei persoane de la concepție până la vârsta adultă. Acest proces este influențat nu numai de genele lor, ci și de factorii de dezvoltare modificabili (de exemplu, factorii de creștere, cum ar fi insulina, factorul de creștere asemănător insulinei, hormonul de creștere și hormonii sexuali, cum ar fi estrogenii) în uter și în timpul copilăriei și adolescenței.
Așadar, înălțimea ar trebui privită doar ca un marker, sau indicator, al întregii serii de evenimente și experiențe de la concepție până la vârsta adultă - iar importantă este identificarea aspectului sau aspectelor acestui proces care influențează riscul de cancer”, a explicat Susannah Brown.
Factorii care determină înălțimea
În timp ce înălțimea este influențată de genetică, alimentația joacă, de asemenea, un rol.
"Știm că oamenii ajung la înălțimea maximă în jurul vârstei de 20 de ani și că înălțimea pe care o crește o persoană este influențată în parte de genele sale, precum și de calitatea nutrițională și cantitatea de alimente pe care le primește în faza de creștere și dezvoltare.
Influența mediului asupra înălțimii este evidentă prin creșterea înălțimii populațiilor din multe țări la începutul secolului al XIX-lea, reflectând îmbunătățirile în materie de igienă și nutriție din acea perioadă.
Știm, de asemenea, că creșterea sugarilor poate fi accelerată prin hrănirea cu formule bogate în proteine, ceea ce, la rândul său, duce la adulți mai înalți. În plus, copiii care sunt mai grei pentru înălțimea lor (în principal din cauza grăsimii) au tendința de a crește mai repede și de a deveni mai înalți (și mai grași).
De asemenea, acești copii ating mai devreme reperele de dezvoltare. În țările cu venituri ridicate - unde oamenii tind să fie relativ înalți, iar ratele de obezitate tind, de asemenea, să fie ridicate - vârsta la care fetele își văd prima menstruație a scăzut constant în ultimele decenii, de la aproximativ 15 ani la mai puțin de 11 ani.
Vezi și: Cum știi că ai gonoree. Semnul de pe lenjeria intimă: Este foarte zgomotoasă, dar ușor de tratat
Toate aceste procese sunt, direct sau indirect, rezultatul alimentației în timpul dezvoltării și al modificării nivelului de hormoni (fie că este vorba de hormoni legați de creștere sau de hormoni sexuali).
Acești hormoni influențează atât structura vizibilă a oamenilor (cum ar fi înălțimea lor), cât și creșterea și comportamentul celulelor din organism, astfel încât pare probabil ca aceștia să fie cel puțin o parte din motivul pentru care persoanele mai înalte prezintă un risc mai mare de a suferi de aceste șase tipuri de cancer”, a explicat Brown.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.