În ce constă consultul ortopedic pediatric și de la ce vârstă este recomandat. Medic: O metodă non-invazivă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
in ce consta consultul ortopedic pediatric. FOTO Pexels @ Mikhail Maslov
in ce consta consultul ortopedic pediatric. FOTO Pexels @ Mikhail Maslov

Consultul ortopedic pediatric este necesar pentru depistarea din timp a problemelor ce necesită tratament.

Venirea pe lume a copiilor vine la pachet cu o serie de întrebări pentru proaspeții părinți. Iar una dintre acestea se referă la consulturile de rutină la medicul ortoped.

Astfel, potrivit dr. Alexandru Herdea, specialist în ortopedie pediatrică, prima vizită ”oficială” în cabinetului unui astfel de medic trebuie făcută imediat după naștere, iar primele recomandări se fac încă din perioada de spitalizare la secția de maternitate.

”La ieșirea din maternitate bebelușii primesc o serie de recomandări, printre care și vizita la medicul ortoped pediatru. Un punct esențial, pentru că în timpul acestei vizite există un examen clinic, în urma căruia se pot depista anumite probleme congenitale, cu care copilul se naște, dar se realizează și această ecografie de șold. Aceasta reprezintă o metodă non-invazivă prin care putem să vedem dacă șoldurile copilului sunt luxate sau au probleme ce necesită tratament”, a explicat dr. Alexandru Herdea, medic specialist ortopedie pediatrică, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

De asemenea, a precizat specialistul, consultația bebelușilor se face ”din cap până în picioare”, prin verificarea mobilității capului, dacă fontanela este deschisă sau închisă, apoi la nivelul gâtului se verifică dacă există vreo contractură musculară, apoi la nivelul șoldurilor este verificată mobilitatea acestora, dar și simetria mișcărilor.

”În cazul în care vedem că un șold rămâne blocat, poate fi un semn că există acolo o displazie de dezvoltare a șoldului, însă ecografia de șold este cea care ne va ajuta în această problemă.

La nivelul tălpilor verificăm dacă au tal valg, adică dacă talpa se duce prea mult pe spate, adică o flexie mărită, în timp ce flexia anterioară este limitată. În acest caz este nevoie de kinetoterapie și recuperare medicală”, a mai spus medicul.

Următorul control ortopedic este la 3 luni

”După primele șase săptămâni de viață avem un alt copil, ecografia de șold se reface pentru că vrem să vedem dacă acel șold, care aparent ar putea fi imatur în primele 6 săptămâni, a ajuns să se maturizeze complet la 3 luni. (...)

Suntem la faza de stat în fund, iar astfel de mișcări ne ajută să avem stabilitate pentru a sta în fund”, a explicat medicul, ce consulta un bebeluș de 5 luni și jumătate, adăugând că nu toți copiii stau perfect în fund la această vârstă, de aproximativ 6 luni.

”Nu este un capăt de lume, dar dacă observăm că nu are o stabilitate foarte bună asta înseamnă că ar trebui să insistăm mai tare și să îl ajutăm”, a mai spus medicul.

Mai mult, specialistul a subliniat că bebelușii nu trebuie ținuți în picioare la această vârstă, tocmai pentru că încă nu au talpa formată pentru această postură.

După controlul de la 3 luni, părinții rămân cu o serie de recomandări generale, ”pe termen lung”, masaj de stimulare, mișcare, pentru a încerca lucrarea cu copilul, în vederea stimulării musculaturii, iar următorul control fiind programat pentru perioada în care copilul va sta în picioare.

Sănătatea copiilor, mituri demontate. Medic: Premergătorul, un trend printre părinți, pentru că le dă puțin timp liber

Unul dintre cele mai periculoase mituri în privința sănătății copiilor este cel cu privire la înfășatul bebelușilor pentru a avea picioarele drepte.

Invitată în emisiunea ”Tinerețe fără bătrânețe” de la Digi 24 dr. Oana Vârban, medic specialist pediatru, a demontat câteva dintre miturile cărora mulți părinți încă le dau crezare, fie că sunt lucruri aflate ”in bătrâni”, fie că sunt de pe ”grupurile de mămici” de pe rețelele de socializare.

”Înfășatul bebelușului este unul dintre cele mai periculoase mituri și nu este bine ca părinții să facă acest lucru.

Copilul nu este un adult în miniatură. Nici ca aspect exterior, nici la anatomie. După naștere copiii trebuie să stea cu picioarele ca o broască, în poziția crăcănat.

Osul femurului, cel mai lung din corp, se fixează de șold în cavitatea acetabulară, însă la copii aceasta nu este încă formată”, a explicat medicul pediatru.

De altfel, acesta a subliniat faptul că displazia de șold, care înainte se numea displazie congenitală de șold, acum poate apărea și pentru că bebelușii nu sunt lăsați cu picioarele libere.

Premergătorul, benefic doar pentru părinți

Nici mitul premergătorului nu a scăpat de medicul pediatru, care a explicat faptul că acesta nu îl va determina pe cel mic să meargă mai bine.

”În niciun caz, deși este un trend printre părinți, pentru că le dă puțin timp liber.

Copilul, în primul an de viață, este extrem de solicitant. Trebuie să faci diverse activități, trebuie să fi mereu în alertă, el este pe faza de descoperire. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Mitul răcelii de la înghețată, desființat. Medic: Atunci suntem ușor mai predispuși să luăm virusuri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel