În cât timp se elimină alcoolul și drogurile din organism. Diana Bulgaru, avertisment: Băuturile alcoolice sunt considerate droguri

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
in cat timp se elimina alcoolul si drogurile din organism - FOTO: Freepik@Billion Photos@Ksandrphoto@Lyashenko
in cat timp se elimina alcoolul si drogurile din organism - FOTO: Freepik@Billion Photos@Ksandrphoto@Lyashenko

Diferența dintre droguri și alcool, ce trebuie să știi. În cât timp se elimină din organism.

Diferența dintre droguri și alcool, în cât timp se elimină din organism și care sunt elementele pe care medicii le iau în considerare. Drogurile sunt, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, substanţe psihoactive care, atunci când sunt consumate, sunt capabile să modifice echilibrul psiho-fizic al unui individ.

Alcoolul, cocaină, morfină/heroină şi cannabisul sunt considerate substanţele de bază de la care provin toate celelalte. Drogurile sunt substanţe naturale sau de sinteză care au capacitatea de a crea dependenţă. Toate substanţele psihoactive acţionează la nivel cerebral, servindu-se de complicatul mecanism al plăcerii. Atunci când comportamentul care provoacă plăcere este repetat, dorinţa nu se diminuează, ci devine obsesie şi dependență.

Vezi și: Cum știi dacă ai o dependență. Primele SEMNE pe care trebuie să le știi. Ce se ascunde în spatele unui dependent. Gabor Mate: Realitatea e prea dureroasă

Diferența dintre droguri și alcool, în cât timp se metabolizează

Prof. Univ. Dr. Diana Iliescu-Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală Iași, medic legist, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical despre băuturile alcoolice și droguri și în cât timp se elimină acestea din organism. De reținut este faptul că și băuturile alcoolice sunt considerate droguri, acestea provocând dependență. 

”Alcoolul se metabolizează cu 0.15 grame pe oră, teoretic. Metabolizarea este influențată de diferite particularități ale organismului, de bolile asociate, de structura organismului, de toleranța organismului la alcool. În principal, se metabolizează cu 0.15, dar depinde și de tipul de băutură consumată. Există băuturi de grade foarte mari, la care metabolizarea este mult mai lentă.

La droguri, metabolizarea depinde de foarte mulți factori. Nu pot fi date anumite criterii de consum. Depinde de cantitate, de metabolizare, de tipul de drog, mai ales că sunt mii de droguri. Toate drogurile sunt periculoase, dar LSD este mai periculos”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Diana Iliescu - Bulgaru. 

Vezi și: Îți cade părul la duș? Poate fi din mai multe motive

Ce este alcoolul

Alcoolul este clasificat ca un depresiv, ceea ce înseamnă că încetinește funcțiile vitale - ducând la vorbire tulbure, mișcare instabilă, percepții perturbate și incapacitatea de a reacționa rapid. În ceea ce privește modul în care afectează mintea, este cel mai bine înțeles ca un medicament care reduce capacitatea unei persoane de a gândi rațional și îi distorsionează judecata.

Deși clasificat ca un depresiv, cantitatea de alcool consumată determină tipul de efect. Majoritatea oamenilor beau pentru efectul stimulent, cum ar fi o bere sau un pahar de vin. Dar dacă o persoană consumă mai mult decât se poate descurca organismul, atunci experimentează efectul depresiv al alcoolului. Încep să își piardă coordonarea și controlul, arată Drug Free World.

Supradoza de alcool provoacă efecte depresive și mai severe (incapacitatea de a simți durerea, toxicitatea în cazul în care organismul vomită otravă și, în cele din urmă, inconștiența sau, mai rău, coma sau moartea din cauza supradozajului toxic sever). Aceste reacții depind de cât de mult se consumă și cât de repede.

Există diferite tipuri de alcool. Alcoolul etilic (etanolul), singurul alcool utilizat în băuturi, este produs prin fermentarea boabelor și fructelor. Fermentarea este un proces chimic prin care drojdia acționează asupra anumitor ingrediente din alimente, creând alcool.

Vezi și: Băutura care previne bolile cardiace. Are un conținut ridicat de Fier și antioxidanți

Ce sunt drogurile

Medicamentele psihoactive sunt substanțe care, atunci când sunt luate sau administrate în sistemul cuiva, afectează procesele mentale, de exemplu percepția, conștiința, cunoașterea sau starea de spirit și emoțiile. Drogurile psihoactive fac parte dintr-o categorie mai largă de substanțe psihoactive care includ, de asemenea, alcoolul și nicotina.  "Psihoactiv" nu implică neapărat producerea de dependență și, în limbajul comun, termenul este adesea lăsat neevaluat, ca în "consumul de droguri", "consumul de substanțe" sau "abuzul de substanțe".

Producția, distribuția, vânzarea sau utilizarea non-medicală a multor medicamente psihoactive este fie controlată, fie interzisă în afara canalelor sancționate legal prin lege. Medicamentele psihoactive au diferite grade de restricționare a disponibilității, în funcție de riscurile lor pentru sănătate și utilitatea terapeutică, și clasificate în funcție de o ierarhie a orarelor atât la nivel național, cât și internațional, notează OMS.

Vezi și: Analizele de sânge, necesare. La cât timp trebuie făcute

Conducerea sub influența drogurilor, un fenomen

Studii aleatorii efectuate pe șosea realizate în rândul conducătorilor auto, care pot oferi o imagine reprezentativă pentru întreaga populaţie conducătoare de autovehicule, sunt disponibile pentru trei state membre UE și Norvegia. Alte studii prezintă date referitoare la consumul de droguri în rândul unor subgrupuri specifice de conducători auto.

În timp ce unele studii au avut în vedere numai conducătorii auto implicaţi în accidente fatale, altele au vizat grupuri eșantion de conducători auto răniţi, uciși, implicaţi în accidente și suspectaţi de conducere sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. Totuși, rezultatele acestor studii diferite nu sunt comparabile din punct de vedere știinţific.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel