Imunoterapia și terapia personalizată pentru cancer: ce sunt. Fejer: E foarte bine acceptată de pacienți. O testare accesibilă, dar nu este finanțată de Casa de Asigurări

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Imunoterapia - Foto: Freepick
Imunoterapia - Foto: Freepick

Imunoterapia are rolul de a stimula sistemul imun în contracararea celulelor canceroase. Ce este terapia personalizată în cancer.

Imunoterapia este o metodă inovatoare pentru tratamentul cancerului, care, spre deosebire de modalitățile terapeutice clasice, care acționează asupra celulelor tumorale, acționează asupra sistemului imunitar, pe care îl activează în lupta împotriva cancerului.

Dr Eniko Reka Fejer, medic primar Oncologie, Doctor în Științe Medicale cu competență în ultrasonografie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL cum funcționează imunoterapia.

”Altă schimbare importantă care mi-a marcat și mie cariera este imunoterapia. Este o metodă foarte prietenoasă de tratament, fiindcă ea, de fapt, activează imunitatea persoanei și prin imunitatea aceasta activată duce la controlul bolii.

Sanador

Imunoterapia se administrează intravenos. Are un profil de toxicitate foarte prietenos, altul decât chimioterapia sau terapiile țintite. Când apar efectele adverse, este nevoie de un oncolog antrenat în managementul acestor efecte adverse, dar este foarte binevenit și foarte bine acceptat de pacienți”, a spus dr. Reka Eniko Fejer, în exclusivitate la DC MEDICAL. 

Vezi și: Boala care va domina întreaga lume până în 2040. Eniko Fejer: Începe să se multiplice rapid și necontrolat. Prima cauză de îmbolnăvire a globului

Terapia personalizată ce este: Este o testare accesibilă, dar nu este finanțată de Casa de Asigurări

”Și ajungem să vorbim și despre terapia personalizată. Ea presupune o testare genetică care prin metoda Next Generation Sequensing, reconstruiește ADN-ul tumoral și în ADN-ul respectiv se caută mutații genetice. Nu toate mutațiile genetice sunt importante și aici este nevoie și de inteligență artificială să ne ajute, fiindcă sunt doar anumite mutații care dirijează proliferarea celulară și aceste mutații se numesc mutații driver. Mutațiile driver sunt mutații pentru care se încearcă să se dezvolte medicamente țintite.

De exemplu, dacă găsim mutația A la o anumită persoană și ea se poate controla cu medicamentul X, se recomandă administrarea acestui medicament.

Terapia personalizată o folosim în România. Este o testare accesibilă, dar nu este finanțată de Casa de Asigurări. Pacientul trebuie să-și plătească investigația, dar trebuie foarte bine ales momentul în care se recomandă efectuarea acestui test genetic, fiindcă recomandarea este să treacă prin liniile de tratament convenționale recunoscute pe plan internațional, conform ghidurilor europene.

Și când nu mai există resurse terapeutice ne gândim să facem o testare genetică. În momentul în care facem testarea genetică și ne ies mutațiile acelea driver, informațiile respective sunt introduse într-o bază de date care analizează timp de 10 zile care sunt asocierile între mutația driver și ce medicamente s-ar putea administra pentru acele mutații. Deci face o potrivire.

După ce iese din baza de date un rezultat cum că medicamentele X, Y și Z s-ar potrivi, decizia aceasta este trecută printr-un Tumor Board în care 10 specialiști stau la masă și decid care ar fi secvența optimă sau care medicament ar fi cel mai recomandat pacientului respectiv”, a mai spus dr. Reka Eniko Fejer.

Vezi și: Cancerul de col uterin, boala unei țări slab dezvoltate. Fejer: România e o țară interesantă, primul loc la mortalitate. Această tumoră malignă poate fi prevenită 100%

Inteligența artificială, rol în medicină

”Supraapreciem decizia inteligenței artificiale și sper să avem ocazia să o mai facem. Însă apare o altă problemă, financiară, fiindcă aceste medicamente foarte moderne câteodată nu sunt înregistrate pentru boala respectivă.

În Europa, de exemplu, o tumoare de pancreas s-ar trata cu un medicament care este înregistrat pentru tumoră mamară. În acest context, este o problemă ca medicul respectiv să prescrie un medicament pentru boala respectivă. Asta este prima problemă.

A doua ar fi finanțarea. Medicamentele acestea moderne, care sunt create pentru terapie țintită, sunt foarte costisitoare. Casa de Asigurări nu finanțează tratamentele respective”, a mai spus dr. Reka Eniko Fejer. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel